Speleološka škola

     Iza nas je mnogo generacija vrhunski

     obučenih speleologa-pripravnika.

Surađujte s nama!

   Imamo veliko iskustvo u radu na

   projektima vezanim uz speleologiju.

Speleolog

   Speleolog je naš časopis koji

   izdajemo kontinuirano od 1953. god.

Crnopćenje

Nakon što smo za 2013. završili s uzorkovanjem vode, biospeleologijom, logistikom i popravkom linije u jami M. labudova (zadnja akcija bila je 15.-17. studenog, u kojoj su sudjelovali članovi SOŽ-a Danijel Malenica Buraz, Tvrtko Dražina Tvrdi, Branko Jalžić Bančo, Stipe Tutiš i Goran Dodig), ovoga puta zaputili smo se na klasični speleo teren, na kojem je bilo malo istraživanja, malo rekognosciranja i ponešto zabave i uživanja u prirodi.  

Osnovni ciljevi akcije bili su rekognosciranje terena i nastavak istraživanja jame Seniorska puhaljka (-80 metara). Već se neko vrijeme, na inicijativu Zorana Bolonića Cokija, pokušava naći vrijeme kako bi se provjerili upitnici u jami Seniorska puhaljka. Jama je postala još zanimljivija, nakon što su hrabri speleomladići u K. Gačešinoj, tijekom istraživanja (3.-6. prosinca 2013. http://www.sv-mihovil.hr/?tip=clanak&id=117) napredovali i podzemnim kanalima Kite došli, po prilici, na šire područje Seniorske puhaljke. U ranijim istraživanjima izrađen je nacrt jame (crtale Tina i Nela Bosner – 2002.), ali nisu istraženi svi upitnici koji su po pričanjima ranijih istraživača, sestara Bosner, Cokija, Borisa Lepana i Dade, imali perspektivnu za daljnje napredovanje.

Ekipa hulja u sastavu Lana Đud – Suđenica, doktor Ruđer Novak - Ruđo, Bernard Bregar – Berni, Dalibor Jirkal – Dado i Stipe Tutiš - Pirgo, zaputili su se iz Zagreba na Tatekovo sklonište, u petak kasno poslijepodne.

Tijek istraživanja: tim u sastavu Ruđer i Berni imali su u subotu 28.12. za zadatak istražiti potencijalne upitnike u jami Senorska puhaljka, što su i učinili. Na žalost niti jedan upitnik nije pokazao namjeru za nastavak daljnjeg pružanja podzemnih kanal, tako da je istraživanje u jami okončano s zaključkom kako je jama zarušena i zasigana i nije moguće proći dublje. Lana, Dado i Stipe imali su zadatak rekognoscirati dio terena iza jame Seniorska puhaljaka. Radi se o području između staze Malog princa i grebena Velikog Crnopca, odnosno šire područje Paleža. Tijekom  rekognosciranja pronašli su 8 jamskih otvora i 2 špiljska otvora, koji prema trenutnim saznanjima nisu istraživana.

Na kraju subotnjeg dana nastavljeno je zajedničko druženje uz razne igre, klopu i cugu. U nedjelju smo se lagano zaputili prema Zagrebu, sretni što će mlade snage, već prvom prilikom postavljati i crtat nove jame po Crnopcu.