Logor Oaza, Crnopac (20.-25.06.2019.)

Iako je šampanjac ostao netaknut, istraživanja u jami Oaza rezultirala su velikim vertikalnim i horizontalnim uspjesima. Sve je krenulo u srijedu navečer 19.6. kada je i sam polazak bio u stilu daljnjeg odvijanja logora - prolongiran. Iščekujući Barbaru, dio ekipe napredovao je prema Bauhausu otkrivši da višenamjenska trgovina ima i hladno Daruvarsko za 6kn (uz člansku karticu 5!). Zatim jedan odmor u čekaonici željezničke stanice Gračac, gdje smo pokupili i osmog člana ekipe Lovru Lučeva u točno 1.15h u noći.

Opširnije...

Oaza (25.-26.05.2019.)

Tijekom vikenda 24.05.-26.05.2019. nastavili smo s istraživanjem Oaze. Ovog puta nismo težili spajanju jamskog sustava Crnopac, već smo skromno nastavili u drugim smjerovima. Jama s tisuću upitnika sama po sebi je dovoljan motiv. U jamu smo spustili nešto novog užeta kao pripremu za nadolazeći logor, a potom smo u dva tima krenuli s opremanjem i topografskim snimanjem novih dijelova te raspremanjem i topo snimanjem već poznatih upitnika u Zagorskoj horizontali. Nacrtano je stotinjak metara, a jama ide dalje. J

I ova istraživačka akcija je uspješno završena. Sudjelovali su članovi SO HPD Željezničar i SO PDS Velebit: Ivo Mišur, Stipe Maleš, Ivana Maradin, Danko Cvitković Pješak, Tea Selaković i Tomo Kurečić.  

Kako se zove mjesto na 22 m od Kite i Muda? Oaza?

Tko: Hanžek, Coki, Nela, Milivoj, Nicola, Vuk, Sara, Ines, Lovro, Talaja, Kiki i Milena
Kada: ekipa Vuk, Lovro, Talaja i Milena do 30.4. a ostali do 28.4.
Što se radilo: Oaza i objekti okolo (Kikulja, Ključna jama).
Kako je to bilo: Unatoč ne tako lijepim prognozama u četvrtak je odlučeno da se ide na produženi vikend. Nalazimo se u petak, standardno kod Željezničara i kreće se u 19:00 h. Dobro natovareni Žombi i Sivko pomogli su nam prevaliti put do druge okretaljke. Po putu kiša, po putu pljusak, ali kako dolazimo u Gračac sve staje te odlučujemo bez pauze krenuti dalje. Već prvu večer dolazimo do logora i svi smo mirniji jer smo uspijeli što smo naumili i sada smo sigurni da će prvi tim Kiki i Hanžek uspijeti ući ranom zorom (čitaj oko 11:30 h).

Opširnije...

Teren za nezaposlene i one koji se tako osjećaju - Sušik (15.03.2019.)

No posla uvijek ima u Sušiku, stoga se sastajemo u petak u 7 sati ujutro ispred Ž-a. U postavi nas je sedam: Milena, Vanja, Valerija, Tila, Vuk, Bili i ja, Zrinka koja je iz Šibenika u Zagreb trebala doputovati  dan ranije javlja kako se autobus ''nije pojavija'', kasnijim uvidom u vozni red počinjemo sumnjati da je ''linost'' bila u pitanju.

Opširnije...

Crnopec po zagorski (12.-14.04.2019.)

Četvrtak, 11.04, dijele se diplome speleolozima pripravnicima i počinje tulum škole. Snijeg, kiša i grmljavina, otprilike su se tim redoslijedom izmjenjivale prognoze za Crnopac, a nakon par čepova viskija ni prognoza za petak ujutro nije se činila najsvjetlijom. Zaključili smo da nema te prognoze koja će nas spriječiti da odemo u Oazu, a pakiranje potrebnih stvari: „to ćemo sutra“. Plan je bio čim raniji polazak u petak, možemo reći da je uspješno proveden.

Opširnije...

5. Tradicionalni pohod na Krpel

Tko bi rekao da će se malo brdašce Krpel, smješteno pokraj sela Bistrac, toliko speleološki pročešljavati. Prije istraživanja u moderno doma (u ovom stoljeću), prvo iskrcavanje na Krpel bilo je još 50-ih godina prošlog stoljeća, te su nakon toga uslijedila još neka. Tu počinju sve teorije zavjere o Prkičkama, jamama koje postoje, u kojima je netko bio, koje se nalaze na ne tako velikom brdu i poznaju ih u selu. Ali sve su ovo do sada bile samo bajke, jer o Prkičkama ni traga ni glasa…
Za sve one koji nisu do sada bili s nama i nisu pratili što mi to tražimo, neka brzo prije početka čitanja članka bace oko na članak u Speleologu 66 (Božić, V., Butorac, V., Matić, Z.: Željeznicom do jame – osvrt na početke Željezničara).


Opširnije...

Skup speleologa Hrvatske 2018-Ogulin

Od 23. do 25. studenog, tradicionalno kao i svake godine, održan je Skup speleologa Hrvatske, ovaj put u Ogulinu. Opet je to bila prilika da se speleolozi iz cijele Hrvatske, pa i iz regije, okupe i prezentiraju svoj rad.

Opširnije...

Crnopac (02.-04.11.2018.)

Za vikend 2.-4.11., dok je istovremeno jedna ekipa boravila u Sušiku, druga, peteročlana ekipa u sastavu Coki, Ruđer, Nicola, Stipe T. i Đerek, popela na vrhove Crnopca. Iz Zagreba smo krenuli u petak 2.11. ranije od uobičajenog vremena, oko 16:30h, kako bi se taj isti dan (noć) mogli popeti na Crnopac.

Opširnije...

Dobar posao u Sušiku 2. dio (03.-04.11.2018.)

Za vikend 3. i  4. studenog odlučili smo nastaviti priču od zadnjeg posjeta Sušiku s ciljem nastavka topografskog snimanja u Drugom desnom i Prvom lijevom kanalu. Šestorka (Nikola Hanžek, Pavao Babić, Valerija Butorac, Stipe Maleš, Matea Talaja i Zrinka Matić) okupljaju se u subotu u 7 pred Ž-om, nadajući se da kiša koja je padala tijekom cijelog tjedna nije onemogućila naš boravak u podzemlju.

Opširnije...

Dobar posao u Sušiku (20. - 21.10.2018)

U subotu u polumračnih 7 ujutro pred Radnićem okupila se pospana ekipa (Josip D., Pia D., Nikola H., Nicola R., Valerija B., Stipe V., Lea O. i Tila M.) s raznim ambicioznim planovima: nastaviti crtanje kanala analogno, nastaviti crtanje kanala digitalno, poslikati dvorane, prvi put u životu ići u špilju, prvi put u životu spavati u šatoru, prvi put u životu sam kuhati gulaš vani...

Opširnije...

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Izvještaji