Dobar posao u Sušiku - 02. - 03.03.2019.

U subotu 2. ožujka 2019. 6 članova SO Željezničara zaputilo se, oko 8h, prema ponoru Sušik, što je većini članova predstavljalo prvi ili drugi ovogodišnji teren. Do „logora“ nedaleko od ulaza u Sušik stigli smo oko 11:30h. Ostavivši na brzinu nepotreban teret, ubrzo smo produžili do ulaza u sam ponor gdje smo pripremili sebe i plan istraživanja. Obzirom da smo imali tri crtaća pribora, od kojih je jedan bio digitalni, formirane su tri ekipe – Lea i Lučev u jednoj,  Babić i Zrinka u drugoj te Stipe-Vuk i Nicola u trećoj. Na raspolaganju smo također imali dva ronilačka mokra odijela namijenjena ekipi (trećoj) koja će kroz vodu plivajući nastojati doći do prethodno nedostupnih kanala/dvorana. Ušli smo u špilju te došli do mjesta razdvajanja oko 13h. Dogovor je bio za 7 sati kasnije, oko 20h, na istom mjestu. Ekipe su se razdvojile te svaka svojim putem krenula istraživati i crtati.

Plivačka ekipa nije imala sreće jer se nakon ulaska u vodu na žalost i ovoga puta susrela s previsokom vodom za daljnji prolazak, pa se odlučila za nastavak istraživanja trenutno najperspektivnijeg kanala „Jebo Finsku“. Kanal se proteže u smjeru sjever – sjevero-istok, uz mnoge bočne neistražene kanale. Dvorana ubrzo nakon zadnje istražene točke, dimenzija oko 25 x 15 metara i visine 25 metara, nastavlja se malim (uskim i niskim) kanalom promjera oko pola metra. Kanalom se, puzeći kroz blato, uz uspone i padove, potrebno provući kojih 25 m prije dolaska nove dvorane manjih dimenzija od prethodne. Zanimljivo je što je kroz cijeli kanal provučena tanka žica koju su postavili stariji članovi SO Željezničara koji su 2006. istraživali Sušik. Prljavima i blatnima, bez ijednog čistog komada odjeće za obrisati laser, olovku, ruke itd., dobro je došlo jezerce u dvorani nakon kanala za nastavak istraživanja. Ulaskom u novu dvoranu pronađena je označena točka od starog tima istraživača, pomoću koje će se, u slučaju postojanja daljnjeg nacrta, spojiti stari nacrt s novim do pronađene točke. Dolaskom do te točke oko 19h, nakon nacrtanih nešto više od 100 m,  taman je bilo vrijeme za pakiranje digitalnog crtaćeg pribora i povratak na dogovoreno mjesto. Po povratku u glavni kanal, ekipa se zajedno sa svim stvarima temeljito isprala u malom jezercu prije izlaza. 

Za to vrijeme druge dvije ekipe crtale su kanale odmah uz glavni, potrebne za zatvaranja upitnika i upotpunjavanja nacrta tog dijela špilje. Obzirom na standardni crtaći pribor, uvjetima u ponoru te nedostatak plastificiranog papira, akcije su ranije završile te su ekipe izašle i pripremile vatru za mokru ekipu koja je oko 20h izašla iz špilje.
Nakon presvlačenja i skupljanja potrebnih stvari, svi smo se zajedno vratili u logor gdje smo uz vatru, kobase i malo gemišta podružili prije spavanja.
Drugi dan je bio svestran utoliko što se jedna ekipa ponovno uputila u Sušik, druga ostala u logoru pospremati, a treća junački krenula biciklima za Zagreb (Zrinka i Babić) s polaskom u 9h. U špilju su, ovoga puta s digitalnim crtaćim, otišli Lea i Lučev te nastavili crtati nedovršene dijelove od prethodnog dana. Kanal koji je ekipa crtala zaokreće te se vraća ponovno na glavni kanal, ukupne duljine nešto više od 50-ak metara. Uspješno crtanje završilo je oko 15h, ekipa se vratila u logor, svi zajedno smo još oprali što je bilo za oprati i pospremili što je ostalo za pospremiti te se oko 16 h ukrcali u kombi i krenuli za Zagreb. Putem smo stali na piće u Zelenom Kutu u Dugoj Resi.
Biciklistička i kombi ekipa su skoro istovremeno došle pred odsjek oko 19:30 h, gdje smo se prepakirali, popili pivo te razišli.

 

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Publikacije / Speleolog / Uncategorised / Dobar posao u Sušiku - 02. - 03.03.2019.