Istraživanje Propadne jame kod Broda na Kupi od 7. do 9. siječnja 2011.

SO HPD Željezničar je 8. siječnja 2011. proveo speleološko istraživanje u jami koja je lokalnom stanovništvu poznata pod nazivom Propadna jama. Jama se nalazi na području zvanom Drgomalj Lešnički iznad Broda na Kupi u Gorskom Kotaru. Unatoč lošim vremenskim uvjetima tijekom vikenda jama je istražena, a u budućnosti će se nastavit istraživanja u obližnjim speleološkim objektima pronađenim tijekom ranijih rekognosciranja terena.

Kada se dođe na gornji tok rijeke Kupe, teško je ne primijetiti ljepotu prirode i krškog reljefa, rijeku Kupu i njene pritoke kao što je Belica, Kuželjsku stijenu i ostale impozantne dijelove kanjona, litice koje se uzdižu iznad rijeke, kao i bogatstvo vode koja se slijeva sa strmih strana. Takva konfiguracija krškog terena daje naslutiti da se radi o prostoru bogatom speleološkim objektima. Spomenutu konstataciju potvrdila su ranija speleološka istraživanja na području Drgomlja, primjerice u objektu zvanom Hajdova Hiža, a koji se ističe impozantnom ulaznom dvoranom i spletom nedovoljno istraženih kanala. 

Mlađa ekipa iz SO Željezničar već duže vrijeme odlazi na spomenuto područje. Ponekad speleološki, a ponekad turistički kod kolege Gorana koji u Brodu na Kupi ima turističku agenciju i nudi usluge raftinga i ostalih adrenalinskih sportova.

Članovi SO Željezničar bili su više puta u istraživanju i rekognosciranju na spomenutom područja i pronašli su nekoliko speleoloških objekata ali ne i ulaz u Propadnu jamu. Unatoč uputama Gorana i lokalnih stanovnika, GPS koordinata i karte, jama nije pronađena. Priču oko jame dodatno su začinili svjedoci koji su tvrdili da su u jamu tijekom Drugog svjetskog rata i poraća bačena tijela više, nama nepoznatih osoba. Također su govorili da postoji kolni put koji vodi do jame, da se ulaz u jamu nalazi na prostranoj livadi, na rubu manje vrtače, da ulazna vertikala ima barem 60 metara, a dalje tko zna... Na žalost, prilikom rekognosciranja nije uočeno ništa od navedenog jer je u međuvremenu cijelo područje zaraslo u šumu i gustu šikaru.

U jesen 2010. rekognosciranju se pridružio Goran koji je u ranijem periodu jedini i bio na ulazu u jamu. Nakon 7 sati traženja speleolozi su na vršnom dijelu jedne vrtače našli maleni jamski ulaz dimenzija 1 x 0,70 m. Goran je tom prilikom potvrdio da se radi o Propadnoj jami. Ekipa je iz solidarnosti prema onima koji nisu bili prisutni obustavila istraživanje, za neki budući termin.

Istraživanje Propadne jame kod Broda na Kupi ( od 7. do 9. siječnja 2011.)

Ciljevi akcije:

  1. Istraživanje u objektu
  2. Topografsko snimanje
  3. Fotografiranje
  4. Vježba za manje iskusne speleologe pripravnike
  5. Dodatno rekognosciranje terena

Pristup:

Što se tiče pristupa spomenutom području najjednostavnije je iz Delnica vozilom krenuti lokalnom cestom uz vojarnu u Delnicama i pratiti putokaze za Drgomalj. Nakon 15 minuta vožnje potrebno je spustiti se desno na makadam koji nakon 15 minuta vožnje završava s okretištem na kojem se nalazi lovačka kuća. Od toga mjesta do same jame ima 20-tak minuta hoda po šumskoj vlaci koja se prvo uspinje pa onda spušta prema vrtačama i strani koja gleda na rijeku Kupu.

Tijek akcije:

Došla je 2011. godina i otvaranje nove speleološke sezone. Dio ekipe iz SOŽ otišao je na ekspediciju u Ukrajinu, a mi koji smo ostali, pomalo ljubomorni, čekali smo vikend bez kiše. Unatoč najavi obilnijih oborina nismo mogli izdržati i otišli smo u Propadnu s nadom da ide, ide… i da nam Ukrajinci neće zamjeriti što istražujemo bez njih.

Krenuli smo u petak navečer u sastavu Ksenija Brezovac, Zvonimir Završki- Zvondula, Danko Cvitković- Pješak, Dalibor Jirkal- Dado i Stipe Tutiš. Baza nam je bila u Brod na Kupi pošto nam je Goran ponovno izašao u susret i prepustio kuću na korištenje.

Petak smo prespavali i dogovorili se s prijateljima iz Rijeke Ozrenom Dodićem – Špaletom i Markom Vrkićem da se bez obzira na vremenske uvjete ujutro nađemo u Delnicama. Nakon kave, kratke vožnje, spremanja opreme krenuli smo put jame. Potrebno je spomenuti da na putu do jame snijega i nanosa nije bilo, ali kiša je načinila glib i kaljužu.

 

Došli smo do ulaza, presvukli se provjerili opremu i podijelili zaduženja. Zabili smo pločicu za označavanje objekata (br. 01-0340), napravili devijator na ulazu, nakon čega je Dado počeo opremati ulazni dio jame, a za njime je krenuo Stipe. Spustili su se na policu koja je kao i cijela stijena u jami prekrivena sigovinom i izrazito krušljivom stijenom. Pomalo mokri od vode koja se cijedila po njima uspjeli su se spustiti na dno ulazne vertikale. Na dno su za njima došli Vrkić, Ksenija, Špale i Zvondula dok je Pješak ovoga puta ostao na ulazu.

Pregledom dna ulazne vertikalne i manje prostorije (cca dimenzija 10x3 m) uočili smo da ne postoji izrazita speleološka perspektiva, osim jedne manje pukotine, trenutno neprolazne za čovjeka iz koje se nije osjetilo strujanje zraka. Topografski smo snimili objekt, fotografirali ga, raspremili i izašli van.

Unatoč najavama o velikoj dubini objekt je ipak manjih dimenzija, svega -39 metara dubine, koljenastog tipa, s nakapnicom ili prokapnicom. U objektu smo zamijetili veći broj šišmiša i druge faune, te antropološke ostatke.

Na kraju dana vratili smo se u Brod na Kupi, te smo se uz klopu i cugu krenuli zagrijavati za nedjeljni raftinga na visokoj Kupi. Na žalost, vrijeme je spriječilo Gorana da nam se pridruži, a mi smo ujutro, umjesto raftinga, krenuli u neuspješno rekognosciranje okolnog područja. Nakon klope u Delnicama otišli smo kući, zadovoljni što je priča oko Propadne jame napokon završena i što smo ispunili ciljeve istraživačkog vikenda.

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Izvještaji / Istraživanje Propadne jame kod Broda na Kupi od 7. do 9. siječnja 2011.