Plan za produženi vikend bio je čišćenje triju špilja koje se nalaze u blizini izvora Cetine te na području obližnjeg Krivodola. U petak 27.5. u popodnevnim satima mala, ali motivirana ekipa u sastavu Helena, Santa i ja (Mirna) krenula je iz Zagreba prema izvoru Cetine. Vremenska prognoza nije bila obećavajuća pa smo odlučile u logor na Vukovića vrilo doći u petak navečer te u subotu rano ujutro krenuti sa čišćenjem i raditi koliko nam vrijeme dopusti. Do logora stižemo oko 22h, a sukladno ambicioznom planu zabava nije potrajala do dugo u noć.

Vukovića vrilo

U subotu smo u 8h ujutro bile na putu za prvu špilju sa popisa za čišćenje – Čelinku malu. Špilja se nalazi uz zarasli kanjon pa je transport dvije (pre)pune vreće otpada izvađenog iz špilje bio nešto otežan. Vruće ipak nije bilo jer nas je rashladio ljetni pljusak. Nakon odvoza otpada do kontejnera, u Krivodolu se oko 11h sastajemo sa Meom, Milivojem i Anitom koji su malo ranije stigli iz Zagreba.  Dočekali su nas u drugom speleološkom objektu sa popisa za čišćenje – Josipovoj jami te su već krenuli sa iznošenjem otpada prema izlazu. Nakon čišćenja šarolikog otpada iz Josipove jame, uključujući veliku bačvu koju je netko uspješno progurao kroz otvor dimenzija 1x2m, ekipa kreće prema Jami u jazbinama koja se također nalazi u Krivodolu. S obzirom da je u jami bilo tek nešto manje komunalnog otpada, odluka je pala da obiđemo još nekoliko speleoloških objekata koji se nalaze u blizini. Tako smo posjetili Matatinovu pećinu, Orlića špilju i Špilju u jazbinama. U jednoj špilji smo zatekli otpad pa i nju čistimo (Orlića špilja), a za drugu već kreću planovi za buduću akciju čišćenja (Matatinova pećina). Radnu subotu završavamo večerom u restoranu Ivan (hvala, Civljane)

Špilja u jazbinama

U nedjelju nas umjesto najavljenog grmljavinskog nevremena budi sunce, a SOŽ ekipi se priključuju Ana i Mislav (SOV) i Stipe (Speleo sekcija PD Sv. Jakov Bitelić). Nedjelju smo započeli obilaskom i čišćenjem špilja u blizini izvora Cetine. Prva na redu bila je Baričevića pećina koja se nalazi na svega nekoliko minuta hoda od logora. Špilja ima uzak ulaz kroz koji smo se provukli do lijepe dvorane s jezerom. Iz špilje vadimo manji komunalni otpad, a ispred špilje veći te krećemo prema Špilji iznad izvora Vriovac. U špilji je bilo polomljenog stakla i tanjura kao da se održavala grčka svadba pa su arheologinje posebno uživale sakupljajući fragmente. Zatim smo zavirili još u Barišića pećinu i Špilju kod Medića ograde, nakon čega smo malo odmorili i ohladili noge na Velikom vrilu. Nakon toga ponovno odlazimo u Krivodol s ciljem izrade nacrta Male Ćulumove špilje iz koje smo prije početka crtanja izvadili otpad.

Mirna i Santa u Čelinki maloj
Roštilj uz Cetinu
Milivoj ispred Josipove jame

Nedjelju poslijepodne proveli smo u potrazi za novim speleološkim objektima. Jedini stanovnik obližnjeg zaselka, barba Josip, pomogao nam je pronaći četiri nove špilje. Jedna od njih nalazi se u njegovom dvorištu, a s obzirom da je njegovoj obitelji nekada služila kao ostava za hranu u ljetnim mjesecima, špilju smo nazvali Frižider barba Josipa. Dio ekipe ostaje crtati Frižider barba Josipa, a dio ekipe barba Josip vodi u uspješnu potragu za još tri speleološka objekta u blizini (imena spremna, Mea ih ne priznaje dok ne izradimo nacrte). Radnu nedjelju završavamo roštiljem na najvećem trgu na svijetu (hvala, Kijevo) nakon čega se zadovoljna ekipa razilazi u pravcima Zagreb-Sinj.

Rezultat vikenda: 7 očišćenih špilja, 2 nacrta, 4 nova speleološka objekta, 1 borer manje.

Mirna i Santa u Čelinki maloj
Špilja u jazbinama
Ekipa ispred male Ćulumove špilje
Ž-ekipa ispred kontejnera

Autor fotografija: Anita Mravak, Helena Varga, Santa Duvnjak, Mirna Šandrić

Napisao/la:

Mirna Šandrić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial