Nije nova vijest da je Crnopac šupalj na sve strane i da se već desetljećima borimo pospajati sve rupe. Ne možemo reći da smo se uljuljali, ali dugogodišnje istraživanje Muda, koje je s godinama davalo sve manje metara, uzelo je svoj danak. Međutim, kako ste pročitali u zadnjem broju Speleologa, Muda su nam dala novu nadu i zajedno s jamom Oaza, pobrinuo se Crnopac da ne budemo gladni metara.

Od zadnje akcije u studenom, kada smo za produženi vikend nacrtali preko 400 m, Oaza je ostala na stand by. Moglo bi se reći da nismo tukli „velike“ metre zadnjih šest mjeseci. Tukli smo zato one „male“ da bi naši mali postali veliki, jer ipak rijetko se rade dvije velike rupe, teškog pristupa, logistike i velikih dubina ako nemaš s kim. Ambicije logora bile su poveće, a rezultati još veći, ali polako – ajmo redom.

U prvom (produženom) vikendu zadatak je bio postavljanje žice, opremanje bivka, spuštanje opreme za daljnja istraživanja i fotografiranje jame. Kako smo kroz prijašnja istraživanja shvatili da rupa „puca“ na sve strane, odmah smo se odlučili organizirati i izbjeći stihijsko istraživanje. Zato je pomno planirana oprema, način istraživanja, razvlačenje žice i fotografiranje (za naravno budući članak o jami).

Preko tjedna istraživanje su nastavili Stipe i Matea. Istraživanja su primarno bila usmjerena na segment nakon bivka gdje se stalo sa zadnjim istraživanjem. Iako primarno horizontalni kanal, istraživanje su otežali vertikalni dijelovi koji su svakih nekoliko desetaka metara ”bušili” horizontalu. Vertikale su za razliku od suhog i pješčanog horizontalnog dijela, bile glatke i mokre pa je cijeli taj horizontalni dio s ”plačljivim” vertikalama dobio ime Mesijeve suze. Nakon dva dana istraživanja i prijećenja vertikala, odlučili smo s 270 nacrtanih metara izaći van.

Po izlasku van dočekala nas je vijest da nabrijana miješana SOŽ i SOV ekipa stiže u petak u Gračac. Spustili smo se u Gračac i na brifingu uz pivo u Zvonimiru dogovorili što, gdje i kako dalje. Razvojem događaja jama je trenutno još više razvedena nego zadnji put, oprema samo nestaje, a kako ne bi gubili opremu na sto strana i kako bi sve što prođemo nacrtali trebalo je dogovoriti ratni plan. Tri ekipe s misijom u glavi zaputile su se praćene kišom i maglom u jamu i s petka na subotu zaspale u bivku. Prva ekipa Rakovac, Mak i Sutlović riješili su prve dvije suze (vertikale) i spojili ih u petlju te nacrtali 120 m poligonskog vlaka i spustili se 65 m u dubinu. Druga ekipa Mišur i Vedran istraživali su sljedeće dvije suze. Prva je otišla 37 m u dubinu i završila upitnikom koji ima perspektivnu vertikalu, ali tek nakon malo skidanja stijene. Druga vertikala je otišla 60 m u dubinu i tu stala neprolaznim silaznim meandrom, no u vertikali je ostao upitnik (horizontalni dolazni meandar) za neku drugu akciju. Treća ekipa, Kiki i Ana, otišli su u najdalju i najveću suzu u horizontali kojom su se nakon 40-ak m spustili na dno vertikale te kroz okno ušli u novu vertikalu duboku još 70-ak m. Kraj vertikale završava vijugavim meandrom kroz koji je moguće daljnje napredovanje uz malo traženja puta po visini meandra. Nakon nacrtanih prvih 10-ak metara meandra ekipa se vraća u bivak. Ovo je trenutno najdublja točka u jami i vjerojatno ćemo sanjati ovaj meandar do idućeg istraživanja. Dok su ekipe istraživale i napredovale u nepoznato, Bančo je đirao po jami i sijao strah među bubama u jami. Nacrtavši sve, obilježivši sve upitnike, ekipe su krenule van i tempirale sve da stignu na tekmu u Zagreb.

Logor je napravio svoju misiju, a ona nije bila da saznamo ide li rupa na sve strane. To smo znali i prije. Misija je bila da vidimo imamo li snage, znanja i motiva za još jednu duboku rupu na Crnopcu. Sa oko 640 m novog poligonskog vlaka, novom dubinom jame od -410 m usudim se reći da imamo, a ako nam u budućnosti ponestane nešto od ovog troje, da će hulje to ponovno pronaći.


Sudionici logora:
Danijel Malenica, Lovro Lučev, Josip Dadić, Danko Cvitković, Milena Njegovan, Vlado Božić, Zoran Bolonić, Luka Dominik, Anja Jarić, Ivana Maradin, Stipe Tutiš, Kristijan Hmura, Ivan Mišur, Branko Jalžić, Gabriela Alfier (SOV), Marko Rakovac (SOV), Ana Bakšić (SOV), Marijan Sutlović (SOV), Vedran Ferenščak (SOV), Mak Sedmak (SOV), Zrinka Matić, Matea Talaja

Napisao/la:

Matea Talaja
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial