U subotu u polumračnih 7 ujutro pred Radnićem okupila se pospana ekipa (Josip D., Pia D., Nikola H., Nicola R., Valerija B., Stipe V., Lea O. i Tila M.) s raznim ambicioznim planovima: nastaviti crtanje kanala analogno, nastaviti crtanje kanala digitalno, poslikati dvorane, prvi put u životu ići u špilju, prvi put u životu spavati u šatoru, prvi put u životu sam kuhati gulaš vani…

Ubrzo smo ustanovili da se za te planove nismo jednako ambiciozno opremili pa je ispalo da na nas sedam ima ukupno pet pari gumenih čizama i da je to nedopustivo jer je opće poznato da Sušik jasno nije suh kako mu ime nalaže već je potopljen vodom pa bez gumenih čižama – nema u špilju!
Stoga smo usput stali u Karlovac poharati trgovačke lance u potrazi za čizmama i sastojcima za gulaš, te loncem za alternativni gulaš kojeg je isto ispalo da trebamo a nemamo.
Nabavili smo još dva para čizama, odbili kupiti skupe lonce s dodatnim ambicioznim planom da izimproviziramo kuhanje alternativnog gulaša u ničemu te tako krenuli dalje prema Ogulinu.

Nakon što smo stigli u zaraslo Drežničko polje, digli smo logor u blizini ulaza u Sušik te se brzo spremili i krenuli prema ponoru.
Ubrzo smo shvatili da vode koja tamo inače ponire – nema, te da je unutra sve šokantno suho te da kupovanje dva para drugih čizama jer su prve zaboravljene doma nije bilo potrebno.
Jedini ostatak vode koji nas je na ulazu dočekao bio je frižider kojega je voda tamo donijela i ostavila da nam visi nad glavom dok ulazimo, taman toliko labavo uglavljeno da je izvjesno kad će nekome opasti na glavu.

Nakon sretnog prolaska frižidera, u glavnom kanalu naišli smo na grobnice mrtvih i polumrtvih nasukanih rakova koje je voda napustila.
Ne znamo koja su vrsta, ali znamo da invazivni signalni rakovi nisu, prema tome nedopustivo je da naši autohtoni rakovi, uz to što su inače ugroženi invazivnim rakovima i račjom kugom, još pomru zbog suše.  
Tako se formirao novi ambiciozni plan spašavanja preostalih živih i poluživih rakova. U glavnom kanalu smo usput naišli na veliku bijelu plastičnu tacnu (rijetka korist od nečistog podzemlja) u koju smo sakupili jedno 60-ak rakova te ih prenijeli do sifona i rasporedili ih u sifon i par bara ispred njega gdje je ostala voda, u nadi da će tamo sretno nastaviti praviti djecu kao da se ništa nije dogodilo.

Mirne smo duše nastavili cjelodnevno crtanje u ekipama, uz povremeno zabušavanje i naslikavanje po lijepim dvoranicama. Ekipa digitalno crtanje (Valerija B. i Stipe V.) nacrtala je 250 metara kanala, dok je ekipa analogno crtanje/fotkanje (Nikola H., Nicola R., Lea O., Tila M.) nacrtala 350 metara (što je dakle ukupno 600 novih metara) i poslikala nekoliko gigabajta slika (nek se nađe).

Isto tako, sa zadovoljnom izvještavamo da je tandem Josip D.-Pia D. uspješno i sretno preživio svoje prvo ulaženje u špilju, prvo samostalno kuhanje gulaša u prirodi, i prvo ikad noćenje u prirodi!

U nedjelju se auto 1 (Josip D., Pia D., Lea O. i Tila M.) rano skupio i krenuo za Zagreb dok je auto 2 (Nikola H., Nicola R., Valerija B. i Stipe V.) ostao još malo iskoristiti nedjelju i docrtati neke zaostatke.

U svakom slučaju, dobar posao u Sušiku još nije gotov pa se tamo vraćamo prvom prilikom!

Napisao/la:

Tila Medenica
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial