U petak (21.02.2020) navečer krenuli smo iz Zagreba sat i pol kasnije od planiranog, opet standardan dogovor bez stajanja u dućanu koji svaki put završi nabavkom prije autoceste Zagreb – Karlovac. U Gračacu smo oko 23:30, na okretaljci na Crnopcu smo oko ponoći. Zoran Bolonić Coki, Danko Cvitković Pješak i Nela Bosner ostaju spavati na okretaljci. Stipe Maleš Vuk, Sara Anđela Perić, Nicola Rossi i Nikola Hanžek su se uputili prema isturenom logoru kako bi ujutro čim odmorniji i bliži ulazima jama mogli krenuti u istraživanja.
U subotu Coki, Pješak i Nela rekognosciraju po crnopačkom kršu dok Vuk, Hanžek, Nicola i Sara odlaze u podzemlje.

Ulaz Oaza, Jamski sustav Crnopac

U subotu (22.02.2020) malo iza podneva, Vuk (Stipe Maleš) i ja (Nikola Hanžek) krećemo prema ulazu jame Oaza, koja je u kolovozu prošle godine postala dio Jamskog sustava Crnopac. Druga predakcija Puta ekspedicionizma započinje s nadom da ćemo se lagano spustiti do bivka, ali nas je već na ulazu dočelo suho uže po kojem smo se dobro namučili spuštajući se. Da nismo imali transportne s opremom, ne znamo bi li se uopće uspjeli spustiti do dna druge vertikale. Na dnu ulazne vertikale nimalo snijega ni leda za razliku od prošle godine kad smo još u travnju čupali uže koje je zapelo zaleđeno na dnu.

U gornjim dijelovima jame (do -200m) nas je pratilo jako strujanje zraka, jama suha, uže suho. Vuk u jednom trenu prolijeva vodu po užetu i omogućuje si tri metra bezbrižnog i laganog spuštanja. Jedino mi je žao što sam tu dionicu već prošao. Cilj s kojim smo išli je bio ulazak u Pisoar, da vidimo jesu li ta Muda toliko blizu koliko kaže nacrt. Također smo željeli provjeriti u kakvom je stanju put do bivka i sam bivak, a i što nas sve čeka u idućim predakcijama u sklopu ekspedicije Puta ekspedicionizma. Dolaskom u bivak provjeravamo kakvo je stanje, je li bilo nenadanih prijatelja puhova na 300-njak metara dubine, ali sve nas je dočekalo kako je ostavljeno u kolovozu 2019. Kratko se zadržavamo uz par zalogaja talijaneta i gutljaja cedevite. Krećemo prema mjestu gdje ćemo nastaviti istraživanje. Dolaskom do željenog mjesta nailazimo na dva upitnika, na jednu stranu se pruža fosilni kanal, na drugu aktivna vertikala u kojoj dosta kaplje voda. Odlučujemo se za praćenje aktivnog toka vode. Slijedi vertikala od 20-ak metara nakon koje se izmjenjuju visoki meandri i vertikale. Tako nakon 70-ak metara dolazimo do dijela gdje je meandar sve uži, ali ga i dalje prati voda. Tu se zavlačimo s nadom da ćemo proći i nastaviti dalje, ali stijene su jače od nas. Nakon dosta provlačenja, kidanja kordure i trošenja puno snage, zaključujemo da je ipak preusko za prolaz. Vrijeme kaže 2 sata iza ponoći, a do bivka oko 200 metara penjanja. Odlučujemo topografski snimiti prijeđeni dio i raspremiti do gore spomenutog dijela s perspektivnim fosilnim kanalom. Uspijevamo s planiranim, ali neplanirano se vraćamo u bivak tek u 5 ujutro.

Akcijom od 14 sati može se naslutiti dobar početak Puta ekspedicionizma i istraživanja Jamskog sustava Crnopac u 2020-oj godini. Spavamo 4 sata, radimo popis opreme i hrane u bivku i opet penjanje, ali sad prema crnopačkom suncu i dogovorenom roštilju u 14h, na koji kasnimo jedan sat. Skroz pristojno s obzirom na speleološke dogovore. Ovom predakcijom topografski je snimljeno 168 metara i visinska razlika između Muda i Jamskog sustava Crnopac smanjila se na 14 metara vertikalne razlike i 78 metara tlocrtno. Sve je to tu negdje, samo treba istraživati :).

Jama Opa

Sara Anđela Perić i ja (Nicola Rossi) krenuli smo za Vukom i Hanžekom prema ulazu „Oaza“ jamskog sustava Crnopac gdje nas je u okolici čekala nova jama za istražiti. Pomoću GPS koordinata ekipe koja je prošle godine jamu pronašla tijekom rekognosciranja došli smo do ulaza u objekt. Nakon razmišljanja o načinu prilaza jami i kratkog ponavljanja crtanja na digitalnom crtaćem priboru, krenuli smo u jamu oko 14h. Jama se izvana čini kao jedan izduženi otvor sa ogromnom glonđom koja ga dijeli na dva. Ulaskom u jamu vidi se kako je jama i iznutra odvojena na dva dijela pregradom koju je moguće prijeći nešto ispod ulaza u jamu. Prvo se spuštamo u dio jame u koji smo i krenuli. Jamu je bilo vrlo jednostavno za postaviti sa 2 dodatna sidrišta uz početno prirodno. Spuštamo se na dno, dubine 30-ak metara i tlocrtnih dimenzija 5 x 15 m, gdje smo uz pomoć sustava za podizanje pokušali iskopati prolaz među glonđama, ali na žalost nismo daleko došli.
Na sredini vertikale uočavam bočni otvor, na suprotnom zidu od onoga po kojemu smo se spustili, te penjanjem, natezanjem i prečkanjem dolazimo do njega, ali na žalost se i tu radi samo o prostoriji manjih dimenzija.


Raspremajući ovaj dio jame, podižemo se skoro do ulaza odakle uz još malo natezanja dolazimo do ruba za prelazak u drugi dio jame. S kamena na kojemu smo stajali dimenzija metar puta metar spuštamo se u drugi dio jame nešto dubljeg od prvog dijela. Dvorana je uža ali i dosta duža, s dnom pod relativno strmim nagibom od početka prema kraju dvorane. Pri kraju dvorane nalazi se odvojak s vertikalom od 7 metara koja staje na dnu. Na samom kraju dvorane stoji visoka glonđa u kombinaciji sa stijenom iznad koje se vidi rupa za prolazak s njene druge strane. Na žalost prolazak ispod glonđe nije moguć jer je zatrpan kamenjem. Obzirom na nedostatak vremena taj je dio ostao neistražen te je potrebno vratiti se u njega. Da bi se prošlo s druge strane glonđe potrebno je prečkati ili penjati 10-ak metara od najbliže točke do koje se prethodno može doći hodanjem ili spuštanjem po špagi. Izlazimo van te u logor dolazimo oko ponoći.

Nedjelja je prošla ležernije, uz pospremanje i pripremu logora za nadolazeća istraživanja, odličan roštilj i sretan povratak u Zagreb oko 21:30. U ponedjeljak ujutro Teo Barišić dobiva podatke iz jame koje mu šalje Vuk, a Teo tijekom istog dana javlja novu duljinu Jamskog sustava Crnopac koji nakon ovog vikenda broji duljinu od 43.410 metara.

Napisao/la:

Nikola Hanžek
Svi članci autora
Nicola Rossi
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial