Od srijede 25. do petka 27.5.2016. godine Hrvatsko herpetološko društvo – Hyla uz sponzorstvo HEP-a, organiziralo je kratke edukativne radionice u sklopu kompleksa jame Baredine u Novoj Vasi, vlasnika Silvija Legovića. Radionice su bile interaktivnog karaktera, a tematski su pokrivale osobine čovječje ribice, ostale fascinantne podzemne vrste Dinarida te podzemne i nadzemne elemente krša, sve namijenjeno djeci osnovnih i srednjih škola.

Dvadesetominutne radionice sastojale su se od četiri dijela, a bile su namijenjene grupama djece koje su čekale na svoj red za ulazak u jamu. U prvom dijelu djeci su se podijelili papirići na kojima su bile napisane razne prilagodbe čovječje ribice na život u podzemlju. Neke su od prilagodbi bile lažne pa su učenici morali zajedničkim dogovaranjem dokučiti koje su prave a koje su krive. Sljedeća je vježba bila spojiti odgovarajuće rekorde podzemnih vrsta Dinarida s fotografijama vrsta, primjerice rečenicu „Jedina prava podzemna vrsta s krilima na svijetu“ povezati s fotografijom novootkrivenog kukca špiljske hajdi (Troglocadius hajdi). Na velikoj su slici profila Pazinske jame bile postavljene fotografije raznih nadzemnih, povremeno podzemnih i podzemnih vrsta, a učenici su trebali izabrati samo one koje žive u podzemlju. I za kraj, učenici su se učili prepoznavati podzemne i nadzemne elemente krša, poput siga, ponora i škrapa, usput učeći razliku između špilja i jama, a sve to uz pomoć jednostavnih slika profila podzemlja. Kroz cijelu radionicu društvo nam je pravio i ogroman silikonski model čovječje ribice koji je bio preimenovan sa svakom novom grupom djece.

Kroz našu radionicu tijekom tri dana prošlo je oko 400 djece iz sljedećih škola diljem Hrvatske: Osnovna škola Mertojak iz Splita, OŠ Žminj, OŠ Sveti Matej iz Viškova, OŠ Kistanje, OŠ Delnice, OŠ Visoka iz Splita, OŠ A. G. Matoša iz Vinkovaca, OŠ Vis iz Komiže, OŠ Obrovac, OŠ Side Košutić iz Radoboja i Gimnazija Nova Gradiška.

Sudeći po reakcijama učenika, radionice su bile pun pogodak i nadamo se da će u budućnosti biti još prilika za slične radionice i predavanja. Zahvaljujemo se jami Baredine na gostoprimstvu i HEP-u na donacijama i radujemo se budućim suradnjama.

Napisao/la:

Petra Kovač-Konrad
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial