Za treći vikend speleološke škole (1.-2. 4. 2023.) bio je predviđen teren na Klani iznad Rijeke, no on je zbog loše vremenske prognoze odgođen, a zamijenila ga je jednodnevna vježba na Tunelu Gračani kod nove žičare u Zagrebu. Okupljanje ispred tunela je, zbog najavljene jutarnje kiše, bilo u 12:30 h. Ispostavilo se da je kiša bila Vakulina prvoaprilska šala (sunce je sjalo od ranog jutra), što nam je skratilo vrijeme za vježbanje, ali i olakšalo izvođenje predviđenih vježbi. 

Ekipu na Tunelu činili su školarci Alexis, Anamarija, Eva, Igor 2x, Ivan, Leonard, Luka, Matija, Silvija te instruktori Lea, Pavao, Borna, Mirna, Santa, Milivoj, Mea, Matko, David i Ludva. Društvo su nam pravili i četveronožni članovi Bura i Remi.

Vakulina prvoaprilska šala

Kad smo se svi skupili ispred Tunela, školarci su krenuli s oblačenjem svoje osobne opreme uz međusobnu pomoć i provjeru, kao i pomoć instruktora. Nakon toga su oružarke Eva i Silvija posložile društvenu opremu na ceradu, a instruktori su se bacili na postavljanje tunela. Kako ne bi bili nezaposleni dok instruktori postavljaju, školarci su pod Meinom palicom vježbali već poznate i učili neke nove čvorove, kao i tri načina izrade pojasa od zamke. Instruktori su postavili tri vježbe – prečnicu, previs s prelaskom čvora i penjanje/spuštanje po stijeni. Svaka vježba uključivala je nikome drag prelazak ruba. Vježbu na prečnici vodili su Borna i Lea, na previsu Pavao i Lea, a na stijeni Mirna i Santa. Školarci su se cijeli dan izmjenjivali na spomenutim vježbama, a u praznom hodu vježbala se čvorologija.

Presretna Mea provodi čvorologiju

Kako bi razbio monotoniju ponavljanja vježbi i čvorova, ali i zadao glavobolju ostalim instruktorima, Ludva je odlučio iskušati svoje veteranske penjačke sposobnosti, što je na kraju rezultiralo akcijom spašavanja. Zahvaljujući Pavlu, Ludva je uspješno prizemljen, a školarci su neplanirano saznali kako spašavanje unesrećenih izgleda u praksi.

Ludva u problemu

Dan je proletio u ponavljanju starih i usvajanju novih znanja, a sve je bilo popraćeno smijehom, Krašovim poslasticama i Matkovim fotografiranjem. S vježbama smo završili oko 20:30 h. Oružarke su se pobrinule za pospremanje društvene opreme, smeće je pokupljeno i ekipa se rasporedila po autima. Nekolicina je nastavila druženje u Cugu, nakon čega su se oni trijezniji odlučili na spavanje u krevetu, a pripitiji u autu.

foto: Matko Mesar i Leonard Žnidarić

Napisao/la:

Anamarija Raspudić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial