Vikend ko puška. Dva stara jarca Stipe i Ruđo vodili su mlađu ekipu po objektima koji su „napiknuti“ prije nekoliko godina, ali nikad nisu nacrtani. U petak, usred noći, gotovo niotkuda kod Jame vjetrova pojavile su se tri litre Vranca, a sa njima su, nenajavljeni, stigli Ivo i Pješak. Došli su jer vole šalu, a idući dan su nestali na penjanje i alkohol u Paklenicu. 

Naš posao je počeo rano: subotnje jutro nas je okupalo komarcima koji su nas brzo potjerali iz logora. Kukuruz (Stipe) je poveo Anđelu (HBSD) i našeg Maria (Kežualku) postaviti i nacrtati manju jamu sa špiljskim kanalom od dvadesetak metara – Vlagušu. Anđela i Kežualka su brzo odradili posao pa su krenuli u rekognosciranje poteza od isturenog šumskog logora (u blizini jame Malaksalih speleologa) do Muda labudovljevih, istočno od puta kojim se inače krećemo. Teren je jako perspektivan, tipične vrtače unutarnjeg dijela Crnopca, slobodno penjanje i šikara. Dovoljno je reći da je na tih par sto metara pronađeno 4-5 novih jamskih ulaza.

U međuvremenu, druga ekipa (dvije Hmure, Lana Đud i Ruđo) postavili su jamu Girina matura, koja je vrlo jednostavan „bunar“. Jama je dobila čudnije ime jer je pronađena prije nekoliko godina upravo na dan kada je pas Pročelnik (Gira) polagala ispit za svoju pseću radnu knjižicu. Slijedilo je predavanje o crtanju speleoloških objekata, a Kristijan H. zatim je s narkomanskom frizurom i smirenom rukom budućeg inžinjera topografski snimio jamu (dubina: 23 m). Slijedilo je brzinsko istraživanje jame Snjeguljice. Iz ovog pukotinskog uskog ulaza osjeća se strujanje zraka, no već prilikom ulaska u vertikalu jama je stala neprolaznom i neperspektivnom vertikalnom pukotinom. Pišljivih sedam metara nacrta, gotovo da ne ulazi u kategoriju jama, barem prema našim (sebičnim) antropocentričnim mjerilima… Uz pjesmu smo se u sumrak vratili u logor na finu večeru koju su nam dragi prijatelji spravili. Višesatni koncert, kao u neka prijašnja vremena, dvije su Hmure bezobrazno prespavale, a ostatak ekipe se družio do dugo u noć. Bilo je lijepo.  

Fotografije sa istraživanja možete pogledati ovdje.

Napisao/la:

Ruđer Novak
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial