SO HPD Željezničar je od 29.4. do 1.5.2011. istraživao Frkinu jamu na području Cerovca na jugoistočnom Velebitu, nedaleko od zaseoka Mala Popina. Jama je ime dobila po nadzorniku PP Velebit, gosp. Josipu Frketiću koji nam je pokazao njen ulaz, a u ranijim akcijama istražena je do dubine od oko 200 metara. Cilj naše akcije bio je daljnje napredovanje u dubinu, istraživanje jame, fotografiranje i topografsko snimanje. Ekipu su činili članovi SO Željezničar: Dalibor Jirkal (Dado), Petra Kovač Konrad (PKK), Ruđer Novak (Ruđo), Ivan Mišur (Ivo), Josip Dadić te novopečeni speleolozi-pripravnici: Matija Mandarić, Sanja Sviben i Tamara Knežević.

U petak predvečer smo se okupili pred Odsjekom, u kombi spakirali potrebnu opremu i uputili se prema Cerovcu. Oko ponoći smo stigli na željeno mjesto – livadu na krškom polju na kojoj smo podigli šatore. Do 4 ujutro smo pričali i zabavljali se uz vatru, a nakon toga premoreni otišli spavati. Ujutro nas je probudio zvuk piljenja motorkom, ali nas je dočekalo lijepo i sunčano vrijeme. Polako smo se najeli, obavili zov prirode, spremili opremu i krenuli prema samoj jami do koje nam je trebalo oko 40 minuta laganog hoda i šumskome putu. Pred jamom smo postavili ceradu u pravi čas, jer je nedugo zatim počela padati kiša koja je nastavila padati cijelo vrijeme.

Pred jamom su nam se pridružili i gosp. Frketić i Mario Šaban (također djelatnik PP Velebit). Ruđer, koji je postavljao ulazni dio jame, Dado i Petra krenuli su prvi. Nakon prostrane ulazne vertikale od 80 metara, slijede sve uže zasigane vertikale do samog dna jame. Istraženo je novih 20ak metara, nakon čega se Frkina potpuno zatvara stijenom i sigovinom. Ruđer i Dado su crtali jamu od dna prema gore, a Petra je prikupila uzorak vode i krenula raspremati užeta. Poslije njih su u jamu ušli Šaban, Matija, Tamara, Sanja, Ivo i Josip. Josip i Ivo su crtali prilaz jami (vrtaču) i jamu od ulaza do oko 120 metara dubine, a Josip nas je oduševio svojim pjevačkim talentom.

Šaban se također spustio do dna jame, a Matija se jedini od mladih nada spustio preko 100 metara. Sanja i Tamara došle su do prvog dna na 80 metara dubine i nažalost nisu mogle dalje jer je ekipa ispod njih već lagano izlazila van. Taj dan uspjeli smo topografski snimiti, fotografirati i istražiti cijeli objekt što je i bio cilj akcije. Dok smo svi izašli iz jame vani je već pao mrak, a kiša je i dalje padala pa se Šaban ljubazno ponudio prevesti terencem našu opremu do logora, na čemu mu se zahvaljujemo još jednom. Istim putem, sada blatnjavim od kiše vratili smo se do šatora, presvukli se, jeli i pospremili dio stvari u kombi pa još malo sjedili uz vatru i pričali. Potom smo onako umorni i iscrpljeni otišli spavati. Ujutro je Petra probudila Ivu jer joj je crknuo Caddy, a morala je ići dalje svojim putem. Kad se ostatak ekipe digao, brzo smo se spremili i uz kravice koje su se tamo došle napasti tog jutra oprostili smo se od Frkine jame i Cerovca. Petru smo šlepali kombijem, a na jednoj smo uzbrdici kolektivno malo gurali Cuddy, malo kombi te poslije bez ikakvih problema došli do automehaničara u Gračacu. Brzo smo riješili Petrin problem i odmah uspjeli popraviti i stop-svjetla na kombiju. Rastali smo se od Petre i zaputili se natrag prema Zagrebu. Putem smo stali i popili kavu u jednom restoranu te smo oko 15h svi sretno stigli pred Odsjek.

POLOŽAJ ISTRAŽIVANE JAME

Jama se nalazi na području Cerovca na krajnjem jugoistočnom dijelu masiva Velebita u zaštićenom području Parka prirode Velebit. Najlakši pristup objektu je od sela Otrić na Ličkoj magistralnoj cesti koja vodi od Gračaca prema Kninu. Oko 1 km južno od sela Otrić potrebno je skrenuti desno u smjeru zapada na put koji vodi kroz Malopopinsko polje do napuštenog sela Mala Popina. Makadamski putem potrebno je nastaviti u smjeru zapada do razrušenog sela Mrkići gdje put nastavlja u smjeru juga do područja Smrdljivca. Na ovom mjestu je postavljen kamp za potrebe istraživanja Frkine jame. Odavde makadamska cesta nastavlja u smjeru jugozapada strmo se uzdižući prema selu Marčetići i područja Paripovac sa kotom 865 m/nmv. Otvor jame nalazi se u vrtači sjeverno od makadamskog šumskog puta na otprilike 30 min. hoda od područja Smrdljivca.

Napisao/la:

Tamara Knežević
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial