U sklopu nastavka istraživanja novih jama Crnopca od 21. do 22. svibnja otišli smo na teren s ciljem topografskog snimanja speleološkog objekta koji je ranije uočen na području Bilog kuka.

Iz Zagreba je krenula SOŽ ekipa u sastavu Josip Dadić, Ruđer Novak, Danko Cvitković – Pješak, Ante Sušić, Tamara Knežević i Sanja Sviben. U Karlovcu nam se pridružio i Dalibor Jirkal te smo u punom sastavu krenuli put Crnopca. U ranim subotnjim satima smo stigli do preuređene i dograđene Tatekove kolibe (na sveopće iznenađenje i razočaranje) gdje su nas dočekali već pomalo pospani autohtoni rekreativci Mauro i Neno. Zapričali smo se uz pucketanje vatrice i mesne prerađevine te pošli na počinak – neki u šatore, a neki u sklonište.

Subotnje jutro 21. svibnja izgledalo je obećavajuće s obzirom na nebo koje se prostiralo iznad nas te smo se podijelili u dvije ekipe: Ante i Tamara su bili zaduženi za produkciju fotografija, a ostali su krenuli tražiti jamu. Nakon uspješnog lociranja našeg speleološkog objekta, opremili smo se za postavljanje i spuštanje, no omela nas je kiša. Iako smo se sklupčali pod ceradom i uporno polagali nade u povremene plave rupe na crnom nebu, kiša nije jenjavala. Nakon nekog vremena se Ruđer odvažio spustiti i postaviti jamu. Potom je krenuo Josip pa Dado i na kraju Sanja, dok je Pješak odlučio „pričuvati stvari“ na samom ulazu i zabiti identifikacijsku pločicu jame. Otvor je u promjeru 20ak metara, slijedi vertikalan spust od 39 metara koji završava snježnim čepom. Bočno je omanja dvorana s dimnjakom visokim 30ak metara i impozantnim ledenim sigama.

Jamu su topografski snimili Ruđer i Josip, Sanja je izmjerila temperaturu, a Dado je morfologiju zabilježio svojim fotićem. Nevjerojatno, ali nedugo nakon izlaska iz jame prestalo je kišiti. U čast speleo-paru Antiši i Tamari jamu smo prozvali Šamarante. Pospremili smo stvari i krenuli prema Tatekovoj kolibi. Budući da je za roštilj i slavlje Tamarinog rođendana bilo još prerano, Josip i Dado (izmučen od viroze) su prilegli, Pješak, Ruđer i Sanja su krenuli u osvajanje novih vidika na Orlov kmn dok su Ante i Tamara fotografirali i šarali Crnopačkim vrhovima. Navečer smo zajedno uživali u svakojakim delicijama s roštilja od kojih se definitivno izdvajaju Dadini ramsteki pacani tjedan dana u senfu i češnjaku. Uz Neninu rakiju iz kućne radinosti i brojne druge industrijske pripravke, veselo smo proslavili Tamarin rođendan. Idući dan smo odlučili obaviti još nekoliko poslića – Ante i Tamara su ponovo hvatali dobre fotografije po Crnopcu dok su Josip i Pješak otišli do Zdenkove jame. Budući da smo imali nezgodu s jednim od GPS-ova u subotu, Ruđer i Sanja su otišli skinuti koordinate jame Šamarante te su usput bacili oko na Crnopac s Bilog kuka. Dado je zbog obaveza krenuo za Zagreb rano ujutro, a oko 13 sati su to učinili i ostali.

Napisao/la:

Ruđer Novak
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial