U ranojutarnjim satima 21.05.2023. pred Ž-om se okupila jaka ekipa: Nicola, Mišur, Ruđer, Borna, ..Ivan Cvitković, Hrvoje Jurković, Zrinka, Mirna (voditeljica), Tila, Tomislav K., Nela, Omgi (cuko) i ja (Tamara). Naša draga voditeljica terena okupila je 6 ekipa za jednodnevnu Ogulinsku avanturu.

Susreli smo se oko 10 sati s Goranom u Jazzbini, a nakon polusatnog kafenisanja krenuli smo prema našim jamskim otvorima. Na ovom terenu istraženo je i topografski snimljeno 9 speleoloških objekata na području Ogulina.

Ekipa Mirna i Borna otišli su zabušiti pločice na Medinu jamu i Jamu kod Kozarice, a kasnije su istražili dvije jame: jamu s velikom ulazom dubine oko 20 m koju su nazvali Pazy di gazy te Mremer jamu koja isto ima veliki ulaz, dubine do 15m. Mremer ima mali horizontalni dio koji je (kako kaže Mirna) lijepo zasigan. Mirna je vješto crtala dok je Borna opremio jame.

Mišur i Hrvoje su isto istražili dvije jame, ova ekipa zbog manjak opreme spuštala se u obje jame preko prirodnog sidrišta i devijatora te su spitali pločice što je trajalo 15-20 min po pločici. Jame su manjih dimenzija dubine 5-7m, a nazvali su ih prema toponimima – Opaljenica i Košarica.

Nicola i Tila su se mučili sa špagama i CO2 u jami do 55 metara dubine. Nicola je postavljao jamu dok je Tila izradila nacrt. Jamu su nazvali Potkovana jama, po potkovi koju su našli unutar iste. Inače potkova obješena iznad kućnih vrata donosi sreću, stoga se nadamo da će potkova osvanuti iznad vrata SOŽ-ovog bara.

Potkovana jama, ostaci životinjskih kostiju u sedimentu
topografsko snimanje Potkovane jame, Tila Medenica

Nela i Tomo namjerili su se istraživati duboku jamu od 80-ak metara, na kraju se ispostavilo da koordinate  te jame nisu postavljene u Orux-u, te su završili u drugoj jami manjih dimenzija, dubine 10-15 m. Na dnu vertikale pronašli su rogove i lubanju srndaća te nazvali jamu Srndaćev bazen.

Jama Srndaćev bezdan
kostur srndaća u bezdanu

Zrinku i Tamaru Goran je odveo do radne jame br. 24 koju je nazvao Čupavka prema vrhu brežuljka. Dok su se Goranov pas Bobi i Omgi igrali, ja sam opremala jamu, a Zrinka je crtala. Naša jama je oko 20-25m dubine i na dnu vertikale postoji mala dvorana.

izrada topografskog nacrta jame Čupavke
ulazna vertikala u jamu Čupavku
digitalna zabava

Ruđer i Cvitković su riješili jednu jamu manjih dimenzija koju su nazvali Podkokošarka. Ruđer je jamu opremio i crtao, dok je Cvitković pomno gledao i učio od vještog speleologa.

Goran, Mišur, Tomo, Hrvoje, Cvitković, Mirna i Nela zasluženo odmaraju

Dogovor je bio da se svi nađemo oko 17:00 h na mjestu s kojeg smo se rastali, ali pošto su neki kasnili, Ruđer i Mirna su odlučili otići u jednu malu špajzu od 5,5 metara te i nju završiti. Špajzicu su nazvali Radočeva jama. Well done ekipa! Ekipa je bila na okupu oko 19:00 sati, nabacila se mala gozbica i druženje, a nakon toga uputilo se u Jazzbinu na pivu. Vratili smo se u Zagreb u kasnim večernjim satima.

OMG(i)

Napisao/la:

Tamara Bosanac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial