U razdoblju od 3. do 4. srpnja u Park-šumi Golubinjak je u organizaciji Komisije za speleospašavanje HGSS-a održan seminar o pružanju prve pomoći, zbrinjavanju i samospašavanju unesrećenih osoba u speleološkim objektima.

Seminaru su prisustvovali slijedeći članovi SO HPD „Željeznčar“: Nikolina Barišić, Stipe Tutiš, Ante Sušić, Robert Rosić, Ruđer Novak, Ksenija Brezovac.

Seminar je počeo u subotu, 3. srpnja, vježbom izrade odnosno postavljanja bivka na 3 različita načina: improvizirani bivak od astrofolija, Francuski bivak te postavljanje tipiziranog „Steinberg“ bivka. Za to vrijeme su članovi GSS-a postavili vježbalište na kojemu je poslije pauze za ručak održana vježba samospašavanja: spuštanje unesrećenika na prvu sigurnu policu na 2 načina. Nakon još jedne kraće pauze uslijedila su predavanja: Pothlađivanje, Pružanje prve pomoći i zbrinjavanje, Izrada plana spašavanja i opremanje speleoloških objekata za spašavanje te Organizacija speleospašavanja u Hrvatskoj.

Po završetku predavanja uslijedilo je druženje uz pivo do sitnih noćnih sati.

U nedjelju, 4. srpnja, nakon doručka nastavljen je praktični dio seminara s uvježbavanjem podizanja unesrećenika do izlaza iz jame te ponavljanjem vježbi od prethodnog dana, nakon čega je uslijedio praktični dio pružanja prve pomoći odnosno zbrinjavanje rana.

Seminar je završio raspremanjem logora i zajedničkim druženjem uz pivo i palačinke u jednom od restorana uz Lokvarsko jezero.

Napisao/la:

Ksenija Brezovac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial