U petak, 23.9. održane su radionice za dvadeset učenike osmih razreda OŠ. Luke Perkovića Brinje u sklopu projekta Jame bez drame – Podzemlje bez mikroplasike koji je ove godine Dobio financiranje u sklopu natječaja INA – Zeleni pojas.

Radionice su bile podijeljene u dva modula; prvi su vodili članovi SO Željezničar, Lovro i Tana uz pomoć studentice geografije Petre Pilepić. Na radionici su učenici naučili što je to krš i sami izradili model krša od šećera i plastelina kako bi što bolje upoznali prostor u kojem žive! Upoznati su s problemom ilegalnih deponija u krškim špiljama i jamama te radom inicijative „Čisto podzemlje“.

Drugi modul radionica vodila je profesorica biologije Mihaela Marceljak Ilić iz XV. gimnazije.

Na novim mikroskopima financiranih od strane INE uz pomoć učenika XV.gimnazije potražili mikroplastiku u uzorcima vode iz svojih slavina i obližnjeg potoka. Nažalost mikroplastiku su pronašli, a kući su otišli s porukom za svoje roditelje i rodbinu: Štitite krške jame i špilje, nemojte ih koristiti kao ilegalne deponije jer na taj način onečišćuje krški vodonosnik, koji sačinjava 70% strateških zaliha pitke vode Republike Hrvatske! 

U subotu, 24.9. održana je akcija čišćenja (treća po redu!) špilje u Gornjem lugu iz koje je šest speleologa (Lovro, Lea, Tina, Ruđer, Borna i Tana)  SO Željezničar vrijedno izvadilo ogromnu količinu otpada – od starih kauča do školskih udžbenika! Vrijedno su nam pomagali i Danči te Tila-pas. Učenici XV. Gimnazije očistili su otpad na prilaznom putu špilji i u okolnoj šumi. Nažalost zbog velike količine otpada bit će potrebno organizirati još nekoliko akcija, na kojima će nova oprema financirana iz natječaja INA – Zeleni pojas sigurno dobro doći! 

Napisao/la:

Tana Tandarić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial