Jama Meduza nalazi se na području Rožanskih kukova, unutar Nacionalnog parka sjeverni Velebit. Svojim dimenzijama i dubinom spada u red najdubljih speleoloških objekata u Hrvatskoj (dubina -679m, duljina 1393m i 8. jama prema dosegnutoj dubini u Hrvatskoj), dok njena impozantna vertikala slikovitog naziva Bojim, bojim (duljine 333m) predstavlja jednu od najimpozantnijih istraženih podzemnih vertikala na svijetu. Navedene brojke, rezultat su dosada provedenih istraživanja u jami Meduza.

Više od brojčanih podataka koji ugrubo opisuju Meduzu, intrigira organizacijska i logistička kompleksnost svih dosada provedenih istraživanja. Tek kada se dublje priđe problematici mogu se jasnije sagledati vrijednosti i iznimni rezultati dosadašnjih speleoloških istraživanja, ali i problemi koji očekuju buduće istraživače. Jer, mogućnost istraživanja i daljnjeg napredovanja u Meduzi nije zaključeno. Speleolozima željnih novih izazova maštu golica nekoliko otvorenih i perspektivnih upitnika. Upravo su ti upitnici već deset godina tema neformalnih razgovora speleologa. Tako se tijekom ekspedicije Lukina jama – sifon 2013., kroz razgovore počela kristalizirati ideja o mogućnosti daljnjeg istraživanja Meduze. Na kraju je sve rezultiralo načelnim dogovorom da se tijekom 2014. krene u pripremu ekspedicije Meduza – 2015.

Novi početak na temelju ranijih istraživanja

Niz uspješnih istraživanja koja su organizirali slovački i hrvatski speleolozi u jami Meduza, od 1999. do 2003. godine, rezultirali su iznimnim uspjehom i novim spoznajama o dubokim jamama dinarskog krša (više o ranijim istraživanjima vidi na http://www.speleologija.hr/meduza/index.html).

Ipak, spomenuta istraživanja nisu dosegla točku gdje se jama može smatrati istraženom. Tako se kroz konzultacije i razgovore sa starijim kolegama i ranijim organizatorima istraživanja te uvidom u topografski nacrt, zaključilo da se isplati ponovno provjeriti upitnike i po mogućnosti nastaviti tamo gdje su ranija istraživanja stala. 

Početkom 2014. na inicijativu članova Željezničara i prijatelja speleologa s Kvarnera i iz Istre, postignut je zajednički dogovor da će organizator ekspedicije Meduza 2015. biti Speleološki klub Željezničar iz Zagreba, a voditelji će biti Ivan Mišur i Bernard Bregar. 

Ciljevi i prioriteti za 2014. postavljeni su od strane voditelja istraživanja i organizacijskog tima. Glavni cilj jest da se tijekom vikend akcija, opremi što veći dio jame i da se dosegnu ulazi u glavne upitnike. Provjera upitnika trebala bi ukazati na mogućnosti daljnjeg istraživanja (napomena: primarno se misli na upitnike u vertikali Bojim, bojim i Neočekivanoj dvorani). Na taj način, postepenim napredovanjem i logističkom pripremom, speleolozi i jama bili bi pripremljeniji za eventualnu ekspediciju u 2015. godini. 

Već na samom početku inicijativi su se priključili i drugi speleolozi iz Zagreba, posebno kolege iz SKOL-a. Uz zagrebačke speleologe i zagrebački Savez tu su i druga društva, SU Spelunka, SD Istra, SD Ćićarija, a interes su pokazali i drugi te su svi dobrodošli. 

Prva predakcija (9. – 11. svibnja 2014.)

Nakon iščekivanja kraja zime i kiše napokon se krenulo. Na žalost, žplatinium ekipe nije bilo na vidiku, pa su prema Meduzi krenuli neki stari i neki novi klinci. U akciji su sudjelovali članovi Željezničara Andrea Gruić Gruja, Filip Markanjević Sinek, Danko Cvitković Pješak i Stipe Tutiš.

Nakon dogovora s vodstvom NP Velebit oko detalja i planova te puta od Zagreba do Loma, uslijedio je brzi odlazak na spavanje.

U subotu ujutro dan je započeo raspodjelom veće količine opreme i pokušajem savladavanja stablo izvala koje su prepriječile prolaz makadamskim i planinarskim putovima po Velebitu. Stoga nam je za pješačenje od Loma i transport opreme kao i skidanje rute od Loma do jame Meduza trebalo dva sata hoda. Nakon odmora na Rosijevoj i kratke pripreme ušlo se u jamu koja je u ovoj akciji opremljena od ulaza do dubine od -130 m.  Oko 23.30 sata postavljačka ekipa je izašla van i otišla nakon 12 sati rada na zasluženi odmor do Rosijevog skloništa. Unatoč toploj juhi i pokojoj čaši vina, koje smo ostavili na stolu, stjenice i buhe više vole ljudska tijela, tako da smo dobrano izgriženi dočekali nedjeljno jutro. 

U nedjelju je odrađena lagana šetnja po Velebitu i odlazak za Zagreb.

Druga predakcija (23. – 25. svibnja 2014.)

U akciji su sudjelovali članovi SKOL-a Vedran Sudar Vesna, Matej Radanović Kara i Marko Ljubešić Cimi i članovi Željezničara Dalibor Jirkal Dado, Danije Malenica Buraz, Bernard Bregar Berni, Matea Talaja Zvir, Eva Fučak, Robert Rosić Ros, Filip Markanjević Sinek, Mateja Sinekova, Ruđer Novak RuđoDok, Lana Đud Blud, Dajana Hmura, Mario Metelko Kežualka, Mateja Kežualkova i Stipe Tutiš.

Nakon što smo se u subotu ujutro podijelili u dvije ekipe (postavljači, biospeleolozi, crtaći, mladi pripravnici i logističari), prva ekipa krenula je put jame oko 11 sati, dok je druga ekipa krenuli oko14 sati. Put je trajao oko 1,30 sati od Loma do ulaza u jamu. U jami se doradio posao od vikenda ranije i nastavilo se napredovati do Lomljenog meandra i kroz meandar prema vertikali Bojim, bojim. Prva ekipa izašla je van oko 22 sata u subotu i spustila se u Lom, dok je druga, noćna ekipa ušla u 19 sati a izašla van u nedjelju oko 8 sati ujutro. Na žalost, zbog otežanog snalaženja u meandru promašili smo smjer prema vertikali Bojim, bojim i završili smo ovo istraživanje na dnu vertikale Lenka. Vjerujemo da će biti bolje idući put. 

Tijekom istraživanja prikupljani su biološki uzorci od strane biologa i preuzimane su dužine vlakova od ulaza prema prvoj vertikali Galeje, što su uradili momci iz SKOL-a. Ovaj izlet ponovno su iskoristili mladi pripravnici kao tečaj brzog učenja i rada u dubokim jamama. Pa stoga oni koji se još uvijek nećkaju, imaju priliku.

Zaključak

Radi se o organizacijski, tehnički i logistički zahtjevnoj jami. Aktivnosti se kroz vikend akcije nastavljaju dalje, tijekom 2014. godine, na temelju smjernica voditelja ekspedicije. 

Svi zainteresirani mogu se za detalje raspitati kod:

  • Ivan Mišur – 095 234 6170
  • Bernard Bregar – 098 905 2872

Fotke sa predakcija pogledajte u galeriji!

Napisao/la:

Stipe Tutiš
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial