problematika

Svaki speleolog sigurno se barem jednom u svojoj karijeri susreo s problemom da nema dovoljno dobru sliku iz jame ili špilje. Ili da je uopće nema. Bilo da ste arhivar pa nemate dobru popratnu dokumentaciju objekta, pišete članak, uređujete časopis ili pak izrađujete plakat za speleoškolu, uvijek isti problem – slika je ili mutna ili je selfie ili je totalni mrak. S obzirom na to da je istraživanje špilja i jama već specifična aktivnost, zašto ne bi slikanje jedne obične sige bilo još dodatno specifično.

Brojni urednici časopisa Speleolog kroz desetljeća muku su mučili s pronalaženjem dobre naslovnice. Kako bi tu situaciju dodano zakomplicirali, nova nadobudna generacija Uredništva odlučila je uvesti naslovnicu za svaki članak. Moglo bi se reći da smo si sami krivi što plačemo svake godine prilikom uređivanja broja.

Prvi tradicionalni sož speleofoto seminar

Kako bi doskočila problemu i pripremila se za novi broj, novoizabrana urednica časopisa Tila Medenica odlučila je priuštiti zainteresiranima u SOŽ-u jednodnevni speleofoto seminar. Naravno i tradicionalni. U subotu 22. travnja, u prostorijama Odsjeka u 9.30 h započeo je seminar koji je otvorio pročelnik. Voditeljica i organizatorica seminara Tila održala teorijski dio seminara. Upoznala je četvero polaznika (Stipe Maleš, Sara Anđela Perić, Tina Ugrinović i Matea Talaja) s glavnom problematikom slikanja u podzemlju – mrakom te je pokazala rješenja u suzbijanju tog problema. Objasnila je kako manipulirati ekspozicijom, aperturom i ISO-om u svoju korist te kako odabirati kompozicije koje su najbolje za naslovnice časopisa. Proučavali smo vlastite fotoaparate i dogovorili strategiju za teren. Oko 11.30 h zaputili smo se prema planu u špilju Tounjčicu. Po dolasku u špilju podijelili smo se u tri ekipe pod mentorstvom Tile, Ivana Vidovića – Vide i Milivoja Uroića te krenuli fotografirati. Bili smo naoružani blicevima i manekenima, u prosjeku su bila dva fotoaparata po glavi stanovnika, a kadrova nije nedostajalo. Nakon nekoliko sati, zaključili smo da su memorijske zasigurno prepune i da je vrijeme za zasluženi ručak.

rezultati

Po dolasku u Zagreb nismo se klasično razbježali (možda zato jer nije bilo blatne opreme za raspodjeliti) već smo u Odsjeku odradili drugi dio – postprodukcija. Tila je demonstrirala kako se može iz sirovog formata dobiti remek djelo i na koje stvari trebamo obraćati pažnju. Rezultate seminara možete vidjeti u nastavku.

U ugodnom društvu i puni novih saznanja završili smo u 21 h jednodnevni seminar. Sudeći po oduševljenju polaznika o tome koliko je malo potrebno da se na fotografiji već nešto i vidi, bit će sigurno i drugi tradicionalni seminar.

Napisao/la:

Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial