Vikend 28.2.-1.3. nas 14 Ž-ovaca se potrpalo u 4 auta i otišlo put Idrije. Tamošnji rudnik, nekad drugi najvažniji rudnik žive u svijetu više se ne eksploatira (živa u primjeni se zamjenjuje manje škodljivim elementima), a u prve tri etaže danas se vode turisti. E pa tamo smo, za promjenu, glumili speleo-turiste. Iako obično ne posjećujemo objekte u kojima na ulazu dobiješ šljem i odijelo, ovaj se puta isplatilo, a neki su i našu vodičku slušali i gledali s posebnom pažnjom.

Pravi događaj vikenda zbio se u nedjelju. Svake prve nedjelje u mjesecu je predviđeno vrijeme posjeta u Abisso Trebicciano, rupu na granici Italije i Slovenije, duboku 330m i po mnogo čemu jedinstvenu. Istražio ju je 1841 Anton Friedrick Linderer, u potrazi za podzemnom rijekom Timavo, koja ponire u Škocjanskim jamama i izvire tik do mora, sjeverno od Trsta. Oprema jame fiksnim ljestvama vrlo nam je neobična, ali dobro odražava vrijeme i način istraživanja: u to doba koristile su se razne rudarsko-građevinske tehnike, a speleološke je tek trebalo “otkriti”. Tako se pri dnu još vide ostaci prethodnih (drvenih) platformi i ljestvi, a na samom dnu je oveća dvorana Linderer, koja svojim dimenzijama, podzemnom rijekom i imenom sugerira da je naš speleo-predak našao što je tražio.

U okolici Trsta i Sežane ima oveća nakupina speleoloških objekata razne vrste, pored kojih smo ovaj puta prozujali, ali koji zaslužuju neki budući posjet…  Ekipa: Boltek, Coki, Ksenija, Antiša, Ros, Pješak, Tina i Siniša, Buraz i Beda, Nela i Ervin, Mea i Milivoj 

Napisao/la:

Milivoj Uroić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial