Kroz posljednje dvije predakcije opremljenost jame se sustavno popravljala te su ispravljeni uočeni nedostaci na već postavljenoj opremi. No, trenutno glavni cilj – vertikala Bojim,bojim je još uvijek ostala sakrivena od naših pogleda. Iako je vrijeme kao i cijelo ovo ljeto bilo prevrtljivo i nenaklono istraživanju, ekipa iz dvije regije je krenula ponovno u potragu za ovom, sad već mitskom, vertikalom.

Iz Zagreba je 25.7. u kasnim večernjim satima krenula ekipa u sastavu: Kušić, Kežualka, Matea, Mrki, Sučić, Fran, Kurečić i Mišur. Na Lom smo došli malo prije 24h, gdje su nas dočekali kolege iz Riječani Martin i Davor, Puležani Haris i Danijel te naša Puležanka – Lena.

Zbog nepovoljne vremenske prognoze, buđenje u subotu je bilo teroristički u 7 sati. Prva kava, doručak, ćakula, druga kava te oko 9:30 krećemo prema Meduzi. Vrijeme je skoro idealno – sunčano s malo oblaka. No, prognoza najavljuje kišu od 12h s jačim pojačanjem u noći na nedjelju. Dogovor je da zbog prognoze ranije izlazimo iz jame – ekipa manje iskusnih izađe već oko 17h, a ekipa s iskusnijim speleolozima treba krenuti prema izlazu u 18h.

Ekipa koja je izlazila u 17 sati (Kežualka, Sučić, Lena, Matea i Mrki) imala je za cilj spustiti se na dno vertikale Galeje i izaći van te su to i učinili bez većih poteškoća. 

Ekipa iskusnijih speleologa  imala je u planu prepraviti sve lošije postavljene dijelove u jami, pronaći vertikalu Bojim, bojim, postaviti uže na kritičnim mjestima u Lomljenom meandru te zamijeniti 50m Bluewater užeta s ukrajinskim užetom. Formirana su 2 tima: Kušić, Davor i Haris su odmah krenuli prema Lomljenom meandru u potragu za vertikalom Bojim, Bojim, dok su Mišur, Danijel, Kurečić i Martin išli za njima i preopremali jamu. Plan je bio da se timovi sretnu ispod bivka gdje je formirano privremeno oružarstvo. Timovi su se u konačnici sreli oko 14h u Lomljenom meandru gdje je tim za preopremanje osigurao Lomljeni meandar. Višak ukrajinskog užeta koje je bilo postavljeno u meandru je odrezano te djelomično iskorišteno za osiguranje jednog kritičnog mjesta u nastavku meandra, a djelomično za zamjenu Bluewater užeta u gornjem dijelu jame. Prvi tim je nastavio postavljati jamu u pravcu gdje je Kušić stao u zadnjoj akciji te su se spustili na jednu policu koju čine veliki blokovi, i gdje se prostor grana na 3 -4 mjesta. Krenulo se najperspektivnijim vertikalnim putem prema dole, koji se spuštao još kojih 20-tak metara. Vertikala završava u meandru s vodenim tokom, a zaključak je bio da se tu ne nalazi vertikala Bojim bojim, već je to najvjerojatnije vertikala „Pješčani sat“. Oko 17h timu 1 se iz tima 2 priključuje Mišur, a ostali (Kurečić, Danijel i Martin) kreću prema van. Tim 1 rasprema vertikalu pješčanog sata te se vraća na policu s velikim kamenim blokovima, gdje pretražuju prostor ali bez sreće oko nalaženja vertikale.  Oko 19h svi krećemo prema bivku gdje se odrađuje inventura, a iz jame izlazimo oko 22:20h.

Ovom predakcijom dosegnuta je dubina od oko 280m te je u neposrednu blizinu vjerojatne pozicije vertikale Bojim,bojim ostavljeno dovoljno užeta za ulazak u Neočekivanu dvoranu tijekom jedne od sljedećih predakcija.

Svi zainteresirani mogu se za detalje raspitati kod:

  • Ivan Mišur – 095 234 6170
  • Bernard Bregar – 098 905 2872

Fotke sa predakcija pogledajte u galeriji!

Napisao/la:

Dalibor Kušić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial