Članovi SO HPD Željezničar s pridruženom ekipom opet su na Crnopcu, a u ovoj epizodi istražuju Muda labudova.

Krenuli smo u ponedjeljak navečer ispred Željeznicara u sastavu Ivan Mišur – Ivo, Petra Kovač Konrad, Ana Komerički i Zvonimir Završki. Kupnja namirnica, autocesta do Karlovca, pa stara cesta do Gračaca, a zatim makadam do okretišta kod Kite Gaćešine. Nakon preslagivanja ruksaka krećemo prema logoru poznatom samo duhovima Cropca. U logoru; okrijepa i druženje do sitnih sati, a u utorak lijeno buđenje, doručak i hodanje do jame.

Ciljevi istraživačke akcije bili su:

  1. daljnje istraživanje u jami Muda labudova
  2. biospeleološka istraživanja u vertikalama ispod bivka

Po dolasku do jame opremili smo se, pod ceradu spremili stvari i krenuli u dubine. Nakon vertikala i meandara dolazimo do bivka. Kako je radni dan kasno počeo, do bivka samo došli oko 18 sati, skuhali smo juhu, malo se odmorili i, podijeljeni u dvije ekipe, krenuli raditi. Petra i Ana krenule su prema dnu u biospeleološke pustolovine dok su Ivo i Zvone krenuli u istraživanje upitnika. Plan je bio raspremiti Psihijatriju i s tim užetom ići dalje, no od toga se odustalo zbog straha da kamenje iz krušljive Psihijatrije ne završi curama, koje su u Trećemajskoj vertikali, na glavi. Kasnije se ispostavilo da je to bila mudra odluka jer se upitnik ispod bivka spaja s Psihijatijom i Trećemajskom vertikalom. Od ovog upitnika više se očekivalo pa smo bili malo razočarani, ali barem je jedno veliko pitanje odgovoreno. Utorak i istraživanje je potrajalo te su se obje ekipe vratile u bivak malo iza ponoći. Pojelo se i krenulo na spavanje.

U srijedu, nakon kasnog ustajanja i doručka pospremili smo bivak, složili transportne torbe i krenuli penjat van. Malo penjanja, malo stajanja, pa malo pričanja i vani smo! Slijedi nimalo lagan put do auta te vožnja do Zagreba.

Ova jurišna akcija prošla je dobro, a zadani ciljevi su ispunjeni. S biospeleološkog stajališta na rezultate ćemo još malo pričekati, a što se tiče upitnika – jedan je rješen, ali ima ih još… Dakle, u Muda ćemo se još vraćati!

Vratili smo se!! SLIJEDEĆE ISTRAŽIVANJE – izvještaj ovdje.

…a nacrt jame pogledajte ovdje.

Napisao/la:

Zvonimir Završki
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial