Nekoliko poslanih poruka i još jedna istraživačka akcija u sklopu Puta ekspedicionizma povodom 70. obljetnice HPD-a Željezničar je dogovorena. Mjesto radnje je Jamski sustav Crnopac, istraživačka akcija odvija se iz ulaza Oaza, a vrijeme radnje 06.-08. studeni 2020. godine. U glavnim ulogama željezničarci Stipe Maleš, Sara Anđela Perić, Tomislav Kurečić, ja (Nikola Hanžek) i estavelac Dino Grozić.

Jamski sustav Crnopac, nakon spoja s jamom Muda Labudova 7.11.2020. sa 89. odlazi na 68. mjesto najduljih speleoloških objekata na svijetu sa svojih 52342 m istraženih kanala.

Crnopac nas je u petak oko ponoći dočekao maglom. Nakon dolaska u logor kratko druženje, grijanje uz vatru i spavanje. Subotnje jutro nastavlja u istom maglovitom tonu, ali planovi i ciljevi istraživanja ne mogu biti jasniji. Pripremamo opremu, kalibriramo lasere, pakiramo hranu. Prije polaska se okupljamo oko nacrta kanala (Slika 1) izrađenog tijekom istraživanja u kolovozu po kojem je izgledno da bi moglo doći do dugo očekivanog spoja s jamom Muda labudova. Odlučujemo da svi idemo u smjeru najperspektivnijeg dijela za spoj. U jamu nas je nešto prije podneva ispratilo sunce. Stipe, uobičajeno spreman prije svih, kreće prvi i preuzima zadatak opremanja ulazne vertikale i provjere užeta do bivka. Laganim tempom krećemo za njim, dolazimo na bivak, ručamo i vrlo brzo nastavljamo kroz vertikalu Pisoar prema planiranom mjestu istraživanja. Zvuk ukopčavanja karabinera popraćen kapanjem vode prati nas do izrazito blatnog kanala koji završava vertikalom. Mokra vertikala prepuna ljusaka staje nakon 20 metara. Ovo je mjesto na kojem smo i mi (Ivan Mišur, Andrej Plevnik, Sara i ja) stali u kasnim noćim/ranim jutarnjim satima prilikom istraživanja u kolovozu. Iz bočnog dijela vertikale, kroz meandar neprolazan za čovjeka, dolazi slap koji vodom opskrbljuje malo jezerce iz kojeg voda po dnu dvorane nastavlja u novi meandar, ali onaj prolazan. Dubina meandra je ispod 500 metara i odgovara onoj iz jame Muda labudova, odgovara i smjer pružanja kanala. Krećemo se meandrom, provlačimo kroz uske, šećemo kroz šire dijelove. Pratimo tok vode, meandar nas usmjerava gore-dolje ovisno o širini dovoljnoj za prolaz. Iz malog okna na dnu meandra dolazimo do dvorane s jezercem i stijenom, na vrhu stijene uklesan X, bočno znak  π. Ušli smo u Muda labudova! Atmosfera je odlična, šale ne nedostaje, snimaju se intervjui, daju se izjave, okidaju se fotografije. Dijelimo se u tri ekipe. Stipe i Sara topografski snimaju meandar iz smjera Muda dok Tomo i Dino topografski snimaju iz smjera Oaze. U višim dijelovima meandra postoje kanali u koje odlazim provjeriti perspektivu za daljnja istraživanja. Perspektiva definitivno postoji. Nakon što je meandar topografski snimljen, okupljamo se u dvorani, Tomo kuha večeru, za to vrijeme Dino penje prema oknu, oprema penj koji će pričekati sljedeće istraživanje, večeramo i vraćamo se prema bivku. Poprilično umorni oko 2 sata u noći dolazimo u bivak, pijemo kuhano vino, jedemo par sljedova na različite načine pripremljenog graha i oko 4 sata odlazimo spavati.

Istraživanja Jamskog Sustava Crnopac u 2020. godini te sama istraživačka akcija održana 7.11.2020. na kojoj je utvrđen i istražen spoj s jamom Muda Labudova dio su projekta HPD-a “Željezničar” Put Ekspedicionizma.

Put Ekspedicionizma je projekt pokrenut u svrhu proslave 70-te obljetnice postojanja HPD-a “Željezničar”.

Jutro prolazi u popisivanju preostale opreme i hrane u bivku. Izlazimo iz jame oko 14 sati. Nestrpljivo odlazim na greben iznad ulaza Oaza i krećem s pozivima i vijestima da je Jamski sustav Crnopac dobio dva nova ulaza, jamu Muda labudova i njoj paralelnu jamu Adelu. Jamu Muda labudova koja je 07. studenog 2020. Jamski sustav Crnopac sa svojih 7.520 m gurnula sa 89. na 68. mjesto najduljih speleoloških objekata na svijetu s duljinom od 52342 m i dubinom od 797 m.

Napisao/la:

Nikola Hanžek
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial