Ovogodišnji logor na Crnopcu pokazao kako će svaka daljnja speleološka akcija u jami Muda labudova zahtijevati opsežniju logističku pripremu kako bi ekipe istraživača efikasno i sigurno nastavile napredovanja kroz objekt. Stoga je ekipa iz SOŽ-a zajedno sa speleolozima iz SU Spelunke proteklog vikenda od 2. do 4.09. 2011. odradila akciju s ciljem preopremanja objekta na mjestima gdje se za to pokazala potreba, preuređenjem bivka na -300 m kako bi se povećao kapacitet za spavanje i poboljšao komfor, dovlačenje telefonske žice do -510 m te ponavljanja nacrta meandra na -510 m.

Po običaju smo krenuli iz Zagreba u petak i u Gračacu se našli s ekipom iz Estavele i Spelunke. Gemišt (il dva) na eks u restoranu Zvonimir i pravac logor na jami Vjetrova. Standardno brzi tempo hodanja omogućio nam je i ovaj put da sjednemo uz vatru i malo popričamo o svemu i svačemu uz kapljicu dobrog vina. Subota ujutro buđenje, kava, dogovor i podjela poslova u jami. Dok se dio ekipe spuštao do bivka Dado i Berni su za nama preopremali jamu što je potrajalo skoro deset sati.

Za to vrijeme Lovel i Špale su postavljali telefonsku žicu od bivka prema -510 m a Ruđer i Ivo su crtali spomenuti meandar blizu Labuđeg jezera na -510 m. U bivku sam ostao jedino ja (Josip) s lopatom u rukama kopajući i premještajući kamenje s jedne na drugu stranu dvorane. Nakon par sati mira Božjeg dolaze Ruđer i Ivo te zajedno nastavljamo renoviranje. Špale i Lovel se javljaju preko telefona, veza je uspostavljena a prvi cilj je dovršen. Nakon deset sati od ulaska vraćaju se Dado i Berni a za njima odmah Lovel i Špale. Ekipa je kompletirana i dobro raspoložena jer se napravio stvarno dobar posao. Jama je preopremljena i na nekim mjestima je znatno olakšano kretanje, telefonska žica će osigurati bržu komunikaciju i transport ekipi za istraživanje što će vjerujem puno doprinijeti daljnjim istraživanjima za vrijeme većih ekspedicija a bivak (Hotel Puh) je doslovce renoviran i spreman da bude baza za više ekipa istraživača. U njemu sada komotno može prespavati deset osoba (postavljena su dva bivka) a od iskopanih glonđi napravljeni su stol i stolice. U takvom ambijentu ugodno smo se smjestili i uz dobru papicu legli na zasluženi počinak.

Bez glave ne valja ni ekser, a kamoli čovjek a pametna je ona djevojka, koja zna odbiti poljubac, tako da ne ostane bez njega pa smo tako i mi s trijeznim glavama i maštanjima o budućim istraživanjima krenuli u nedjelju prema van na svjetlo ususret našim obiteljima.

SUDIONICI: Dalibor Jirkal, Bernard Bregar, Ivo Mišur, Ruđer Novak, Ozren Dodič, Lovel Kukuljan, Josip Dadić

Izvještaj sa ovogodišnjeg logora na Crnopcu pročitajte ovdje.

Napisao/la:

Josip Dadić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial