Časopis Speleolog (godište 18/19) koji pokriva 1970. i 1971. ima točno 16 crno-bijelih stranica, brojeći i naslovnicu, sadržaj i dvije stranice reklama na kraju. U njemu su objavljena dva članka koja opisuju speleološka istraživanja nekog većeg objekta (ozbiljno, 1 članak godišnje!). Zala pećina, ili Mikašinovića pećina bila je predstavljena u većem od dva uratka. 

Neću ti pričati bajke, pogledaj sama opis špilje u originalnom članku Jalžića i Božićevića.

Svega 43 godine kasnije, u jednoj istraživačkoj akciji ponovili smo nacrt Zala pećine s namjerom da se u neistražene sifone uskoro zaroni i nastavi istraživanje. Postoji vrlo lijepa perspektiva spajanja sifona 1 s izvor-jezerom i potokom Bistracem, a što se krije iza sifona 2 možemo samo pretpostavljati. Uz to, na starom nacrtu nedostajao je vertikalni spoj iz unutrašnjosti prema površini (na nacrtu piše zatrpani jamski ulaz). Naime, krajem 2013. smo šetaćući po šumi tražili taj vražji jamski ulaz, no na najboljem je mjestu izvana sve djelovalo zarušeno kamenjem – kakav peh! No zapravo… baš nam je bilo zgodno jednu nedjelju potrošiti na taj upitnik… pa smo odlučili tehnički penjati na pravom mjestu s unutarnje strane. Na starom nacrtu to mjesto je čak prikladno označeno slovom X. Rečeno – učinjeno. Prije 10ak dana penj smo pokucali u 3-4 fiksa, no vrlo brzo smo ustanovili da je nakon 15ak metara zarušen, odnosno zapunjen materijalom… drugi ulaz u Zala pećinu trenutno ne postoji. (Toliko o tisućama godina nepromijenjenih uvijeta koji vladaju u podzemlju. Podzemlje IS NOT DEAD!). Sad trebamo organizirati ronjavu… Bančo?

Pogledaj i usporedbu dva tlocrta – slično, zar ne? 

A ovako to izgleda kad se preklope crvene konture novog tlocrta sa starim Srećkovim nacrtom… (stisni sliku pa će ti narasti)

I za kraj tri fotografije. Ispričavamo se, male su, ali to je zbog loše rezolucije jer su slikane mobitelom. Uz to su slabo osvijetljene.

Ekipa: Blaž, Ivona, Ruđo, Kiki (nema ga na slikama – njegov je mobitel)

Napisao/la:

Ruđer Novak
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial