Mandelaja u Oštarijama (običnim, a ne Baškim) jedna je od klasičnih rupa, poznata speleološkoj zajednici još od sredine prošlog stoljeća. Istraživanje ove špilje odvijalo se u velikim vremenskim razmacima, no od cijelog popijenog mora, ovdje ću pomokriti samo čašu…

Davne 1955. Butan je izdao prvu poštansku marku, a najstarija ekipa SOŽ-a ljestvicama se spustila u istraživanje kanala koje danas zovemo Starom Mandelajom. Pojedini akteri tih istraživanja, aktivni su i dan danas. Nakon početnih istraživanja, rupa je zapostavljena preko 20 godina, kada druga generacija entuzijasta otkriva značajne nove kanale. Od 1976. do ’78. otkriven je južni kvart, nazvan Nova Mandelaja, koja se većim dijelom proteže ispod željezničke pruge. Po kriterijima mnogih, to je također bilo davno…prije 35 godina. Razvoj speleoronilačke opreme i apetita SOŽ-a, tada je otvorio novu, potopljenu frontu Mandelaje. U to doba istraživan je Akvatorij, preronjena su četiri sifona, što je i danas vrlo značajan uspjeh. Iako teže dostupan, Akvatorij je jedna od glavnih perspektiva za nastavak istraživanja s obzirom na njegov generalni smjer pružanja prema kapitalnim Tounjskim špiljama (Tounjčici i Špilji u kamenolomu Tounj). Naredna tri desetljeća, istraživanja u Mandelaji opet posustaju.

Kako to nažalost prečesto biva, nacrt nije u potpunosti dovršen, a jama je velikim dijelom ostala neistražena. Srećom, opće pospremanje (arhive) u SOŽ-u počelo se događati krajem 2012., pa je na red došlo i sređivanje nacrta Mandelaje…, a par mjeseci klikanja kasnije, osvanuo je prvi kompletni digitalizirani nacrt jame, što nam je bio i glavni poticaj za nastavak istraživačkih posjeta. Upitnika je na nacrtu bilo nemoguće puno i nešto je valjalo poduzeti! Tijekom godina, napredovala je i Butanska poštanska služba koja danas broji gotovo 90 poslovnica.

U prvu istraživačku akciju krenuli smo 26. svibnja ove godine s idejom da se upoznamo s jamom. Vođeni smo od ekipe SKOL-ovaca Damira Jantona, Jakova Kalajžića, Dore Kodrić i Filipa Presečkog (iz SOŽ-a su bili Kristijan Hmura, Ksenija Brezovac i Ruđer Novak) koji su nedavno istraživali u donjoj etaži. Već u prvoj akciji zatvaramo 8 upitnika u predjelu Nove Mandelaje jugozapadno od Igorovog kanala. Većinom je to izgledalo tako da smo se provlačili u neperspektivne pukotine koje se ubrzo zatvaraju pa posao brzo napreduje. U blizini redovito čujemo tutanj vagona vlaka koji prolazi iznad naših glava… U slijedećoj akciji 9. lipnja, ekipa iz SOŽ-a (Anna Pleadin, Luka Lednicki, Danijel Malenica i Ruđer Novak) ulazi u Staru Mandelaju i na sličan način zatvara još nekoliko upitnika. Pred sam kraj kanala naletili smo na povijesne ostatke starih istraživača: naime mikroklimatske podatke nismo izmislili 2005. Naši stari, također su bili osviješteni o potrebi znanstvenog pristupa istraživanju, pa su prilikom nadziranja stanja u objektu termometar, vlagomjer i barometar prigodno složili i ostavili na kamenu u obliku muškog spolovila. Na našu radost, instalacija nas je spremno dočekala 58 godina kasnije. Završni dio gornje etaže (Stare Mandelaje) kao i alternativni jamski ulaz u potpunosti su zarušeni kamenjem, što ne čudi s obzirom da se vlakovi valjaju neposredno iznad te etaže jame. Posljednja akcija u Mandelaji prolazi u sličnom tonu – radi se u krajnjim južnim odvojcima Igorovog kanala gdje upitnike s nacrta skidaju Dalibor Kušić, Ivana Perković, Anamarija Marković i Kristijan Hmura. U tri jednodnevne vikend akcije bolje smo se upoznali s ovom blatnom rupom, a s nacrta smo izbrisali 18 upitnika pa se u tim djelovima jame neće više nepotrebno gubiti vrijeme u budućim istraživanjima. 

Osim terenskog posla, veseli i činjenica da smo se bez ikakvih problema u poslu udružili s ekipom iz Karlovca (Dinko Stopić, Predrag Rade, Tomislav Derda i Neven Ris iz SDK i Nikolina Vuglešić iz SKS) koji su 2011. proklesali suženje i nastavili istraživanja na krajnjem jugu donje etaže. Dijelovi kanala nacrtani u tim istraživanjima, također su pripojeni novom nacrtu objekta. Dakle službeni podaci glase: TLOCRTNA duljina 2456 m, dubina 96 m. 

Mandelaja nacrt

Napisao/la:

Ruđer Novak
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial