Uvod u zanimljivu priču

Tradicionalni logor SO Željezničara na Crnopcu održan je i ove godine od 15. do 25. lipnja na staro znanom mjestu. Kako su istraživanja jame Muda labudovih prošle godine otvorila nove prostore za napredovanje, organizacija ovogodišnjeg istraživanja nastavljena su u istom smjeru. Istraživanja jame Muda labudovih prije 2016. g. bila su orijentirana na najdublji dio jame ispod 600 m dubine. Kako je najdublji dio jame morfološki najzahtjevniji za speleološka istraživanja i transport, daljnje napredovanje u jami bilo je usporeno. Otkrićem novih dijelova na dubini od 250 m i istraživanjem nove etaže (Plodni kanal) istraživanja ove jame krenula su u novom smjeru.

Tijekom prošle godine istražen je veliki dio Plodnog kanala čije morfološke karakteristike odgovaraju morfologiji etaže sustava Kite Gaćešine – Draženove puhaljke. Upravo zbog toga i otvorenih novih prostora u smjeru Kite istraživanja su krenula u smjeru potencijalnog spoja s Kitom Gaćešinom. Nadali smo se spoju i velikom dostignuću u istraživanjima na Crnopcu. O prošlogodišnjim napredovanjima SOŽ-a i prijatelja iz Estavele, SKOL-a i SOV-a pročitajte ovdje.

Prvi dio logora iliti Oćemo Kitu

Prva istraživanja krenula su s ekipom Kiki, Aco, Zrinka i ja čiji je zadatak bilo napredovanje u vertikali House of cards i dalje prema Kiti Gaćešini. Istraživanja su se nastavila u sjevernoj vertikali gdje je stala ekipa Estavele prošle godine. Vertikala nastavlja još oko 50-ak m u dubinu s policama. Vertikala je bila izuzetno vlažna s manjom nakapnicom na svakoj polici iako dugo nije bilo razdoblja s padalinama. Na dijelovima vertikala gdje konstantno teče voda počeli su se stvarati manji saljevi koji idu skroz do dna vertikale. Najveći dio dna vertikale promjera 5-6 m zauzima jezero dubine oko 20ak cm u najdubljem dijelu. Jezero je također imalo aktivan dotok vode. Oko jezera stvorene su manje kaskade  i cijelo dno vertikale izuzetno je mokro. Dno jezera zasigano je blato naizgled tvrde korice, međutim dokazano je da ne može podnijeti ljudsku težinu i da noga propada do najmanje 40 cm. Iz SSI djela dna vertikale počinje meandar duljine oko 3-4 m vrlo uzak iza kojeg se nalazi manja dvorana s još jednim, ali ovaj put manjim jezerom. Vidljivo je kako voda u aktivnim trenutcima nastavlja dalje prema sljedećem meandru koji dalje nije dopuštao nastavak istraživanja. Ovaj meandar većih je dimenzija i ispod njega nazire se crnilo. Prvi meandar, dvorana i drugi meandar imaju generalni smjer pružanja na SI međutim točno pružanje i daljnju perspektivu znat ćemo više u kolovozu. Također je ispenjano 5 m prema upitniku u kanalu Crne sigovine koji ima perspektivu dovodnog kanala koji bi se mogao otvoriti u veći prostor. Nakon odrađenog penja došlo se do meandra gdje napredovanje nije bilo moguće, ali se iz nazire perspektiva.

Druga ekipa koju su sačinjavali Dado, Marta, Lea i Babić krenula je s misijom da stare i onemoćale pločice i karabinere zamjene jakim čelikom. Stare pločice i karabineri koje je stiglo vrijeme i paraziti iz jame pušteni su u vječna lovišta, a ostali su nastavili dalje služiti u ime znanosti.

Početak tjedna iliti Idemo na drugu stranu odnio vrag Kitu

Početkom tjedna u jamu su ušli Robi, Tomo i Kušić i krenuli drmati na drugu stranu. Druga strana Plodnog kanala kreće prema J i završava velikim otvorom i vertikalom simboličnog imena Pakao. Vertikalu osim duljine (110 m) karakteriziraju zaglađene stijene nastale radom velike količine vode i dno zatrpano kamenjem veličine manjih autobusa. Vertikala također ima aktivan tok niz stjenke koji se nakuplja na dnu u jezeru prepunom oblutaka. U manjim skokovima nastavlja se dalje prema vertikali Drž’ gaće u koju se ulazi iz meandra sličnih karakteristika kao Bijeli meandar u prvom djelu jame. Bijeli i suhi meandar završava s lakšim suženjem (u odnosu na ostale u jami ;)) iz kojeg se ulazi u vertikalu Drž’ gaće 67 m. Zadnji dio vertikale otvara se u zvono i dvoranu 15×20 m.Ekipa je nastavila dalje istraživati u Ljetnom meandru u kojem su stali nakon 15-ak m dubine zbog suženja. Drugi meandar nastavlja u suprotnom smjeru od Ljetnog i simboličnog naziva Prolivena supa u manjim vertikala i meandrima kreće u smjeru J. Ekipa je napredovala 130 m ispod do tada poznate zadnje točke dna vertikale Drž’ gaće i štafetu prepustila vikend ekipi. Cijeli taj novi dio neodoljivo je podsjećao na dio Muda ispod Trećemajske vertikale samo puno većih dimenzija. Vijest iz bivka da u novim meandrima ima mjesta za speleologa s više transportni bez velike drame (posjetioci Glavaševe prčije će znati…) natjerao nas je dolje.

Produženi vikend iliti Kako smo imali spoj na Spoju

Za produženi vikend u bivak su se spustile dvije ekipe s dva cilja. Prva ekipa sačinjena od Kikija, Vuka, Stipeta i mene krenula je dolje nastaviti gdje je ekipa koja je krenula prema jugu stala. Druga ekipa popularno zvana fototim bila je sačinjena od Vide, Tile i Lovre i imala je zadatak fotodokumentirati nove prostore velikih dimenzija. Prva ekipa zaputila se na mjesto gdje je prošla stala i podijeljeni su krenuli u dva smjera. Jedni topografski snimati od zadnje točke (-500 m) prema Paklu dok su drugi krenuli napredovati dalje. Nastavak jame od vertikale Drž’ gaće morfološki je oblikovan u kraće vertikale (najdulje 30-ak m) i meandrima koji ih presijecaju. Vodeni tok slijedi vertikale i meandre cijelom dužinom. Zadatak je bio izbjeći vodu koja se i sada u suhom djelu godine slijeva niz vertikale i počinje formirati saljeve dok se na dnu vertikala nalaze jezera iz kojih dalje na dnu meandra nastavlja teći vodi. Kako smo se spuštali u dubinu tečenje vode je bilo sve jače dok nismo došli na raskrižje gdje smo je najjače čuli. Na -520 m vertikala se nastavlja dalje, ali nas je zaintrigiralo okno u horizontalni kanal. Odlučili smo zaviriti. Kiki je pogledao iza ćoška dok sam ja čekala na sidrištu iznad. Kada je uzviknuo ”Vidim špagu” oboje smo se pogledali i u prvom mahu nismo bili ni malo šokirani dok nismo shvatili što to znači. Odmah smo se našli u novom kanalu i počeli kontemplirati koja bi to mogla biti jama. Kako nismo mogli vidjeti majlon iz daljine i oznake na njemu svašta je dolazilo u obzir. U spoju su velike oči…. S druge strane meandra u koji smo ušli nalazi se vertikala koja ide dalje i viseće jezero povećih dimenzija i pozamašne dubine. Međutim nije nas to ništa u tom trenu zanimalo. Morali smo isprečkati prema vertikali kako bi vidjeli trakice na karabineru. Ne idemo gore s polovičnom pričom. Kiki je riješio prečku i slavodobitno uzviknuo ”U Mudima smo!”. E sada pitanje je samo bilo – GDJE? Opet su počele špekulacije (proveli smo dolje sigurno sat vremena sjedeći i izmišljajući teorije zavjere o tome gdje smo), a o najgorem nismo htjeli ni pomisliti – da smo ispali prije Glavaševe prčije. Ništa, morali smo dovesti stare iskusne oči. Vratili smo se ushićeni prema bivku i na putu skupili Stipu i Vuka i obznanili im sretnu vijest. Oduka je pala da će Stipe i Kiki sutra ići provjeriti i nacrtati spoj da znamo gdje smo.  Dečki su dan poslije nacrtali i došli do Bivka II. Spojili smo se na najbolje moguće mjesto pet minuta iza Bivka II (dio Uganija san šaka) otvorivši novi put i nove mogućnosti za napredovanje u dubinu. Put do dolje nikada nije bio lakši. Fototim osigurao je taj dan fotografije Plodnog kanal i Pakla i s nestrpljenjem ćemo iščekivati novi broj Spelologa kako bi smo ih svi vidjeli.

Kraj logora iliti Zapjevajmo za kraj

Kako to na kraju biva u subotu navečer puni ushićenja obavili smo pozive ekipi u Zagreb i prepustili se tekućim čarima u boci i zajedno proslavili još jedan uspješan logor. Velike zahvale na kraju SOŽ-u na zajedništvu, svakoj prolivenoj kapi znoja i volji zbog koje nije htio pustiti Muda nakon godina muka. Novi veliki i divni kanali su bili tu pred nosom samo su čekali da krivo skrenemo ili pogledamo u neku škulju. E sada se tek ne damo, neće nam promaknuti niti jedan kut – u kolovozu krećemo dalje.

Sudionici logora: Tila Medenica, Zrinka Matić, Kristijan Hmura, Dalibor Jirkal, Andrej Plevnik, Milena Njegovan, Ivan Vidović, Lea Ovčarić, Martina Štrkalj, Pavao Babić, Valerija Butorac, Lovro Lučev, Robert Pavlović, Dalibor Kušić, Tomislav Kurečić, Stipe Tutiš, Stipe Maleš, Josip Dadić, Danko Cvitković, Sofija Waldgoni Tonković, Neno, Matea Talaja

Voditeljice logora: Tila Medenica, Zrinka Matić, Matea Talaja

Napisao/la:

Matea Talaja
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial