Neki prije, neki kasnije, nekolicina nas se skupila na Pagu između 30. i 31. prosinca 2022. kako bi dočekali Novu godinu daleko od buke petardi i koncerata Petra Graše. Ovog puta nismo noćili na krškim poljima, već u apartmanskom naselju u grijanom stanu. Stipe Vuk i inozemna studentica Anđela Sara Perić prvi su stigli u stan i rasprostrli pospremljene ležaljke. Nicola, Valerija i Lea stigli su u petak nešto kasnije navečer zajedno s Yuki (pas), dok su za to vrijeme Mea i Milivoj, smješteni u vlastitom aranžmanu i apartmanu, obavili već dobar dio speleološkog posla.

“Provjerili smo i označili Jamu na Kršini, te skicirali i uzeli koordinate Špilje iza Starog grada, ali nismo stavili pločicu – zanima nas da li je to objekt koji SO Velebit ima u arhivi pod imenom Špilja br. 2.”

Mea Bombardelli

Ranim jutrom u subotu pridružile su nam se i Sinjanke Mirna, Santa i Zrinka te smo se svi zajedno namjerili na lunske maslinike na sjevernom dijelu otoka.

Ulaz u lunske maslinike

Nakon kratkog brifinga na kamenoj klupici i iščitavanja opisa pristupa našeg člana Brune Puharića koji je obišao označene objekte na Pagu, Mea nas je podijelila u dvije ekipe – chill ekipa imala je zadatak obilaziti istražene objekte, provjeriti ih i označiti pločicama, dok je udarna ekipa dobila dva objekta za istražiti i topografski snimiti u potpunosti.

Primjer zapisnika Brune Puharića

Prva ekipa u sastavu Mea, Milivoj, Stipe, Sara, Valerija i Lea označila je tri od četiri objekta na koje se namjerila (Buža Kukorina, Katina buža, Rupina). Pritom samo se samo dva puta našli u nečijem privatnom dvorištu od kojih je jedan imao natpis VRLO OŠTAR PAS DOG! NE DIRAJ NE DIRAJ NE DIRAJ! Jedan objekt smo izgubili u drači – Partizansku špilju u Potočnici, i nismo ga pronašli. Igrom slučaja smo izabrali sve objekte uz plažu i spojili ugodno s korisnim.

Udarnu ekipu činili su Nicola, Zrinka, Santa i Mirna te se namjerili na vrlo perspektivan objekt Jezero na brdu Mlaji  čiji ulaz dimenzija cca 60x30cm prekriva kamen dimenzija 50x30cm. Nakon uklanjanja kamena i otvaranja jame, najhrabrija među hrabrima, Santa kreće u akciju i oprema jamu. Spušta se do pola od ukupno 17 m metara dubine uske vapnenačke tube te dovikuje na površinu kako baš i nema zraka. Mudro odlučuje da će u miru sjesti na CO2 zasićeno dno da malo dođe k sebi. Nakon što se srećom uspješno izvukla na površinu, blijeda i zadihana, ali bez nacrta i špage, ekipa s površine zaključuje da je Santa ipak malo pretjerala s opisom te se Mirna oprema i spušta na dno kako bi dovršila posao. Glavobolja na pola puta i kratak dah nisu spriječili našu drugu najhrabriju da u 5 minuta uzme sve bitno, uključujući vlakove i obrise dna, te šmugne gore na svježi zrak. Zajedno zaključujemo da nećemo više u ovakve avanture bez kanarinca.

Opremanje jame Jezero na brdu Mlaji

Nakon toga su topografski snimili i označili Muharovu Bužu, špilju dužine 7 metara, te se zapričali pa došli klasično u noćnim satima u apartman, gdje se naveliko pipremala pašticada od tune i njoki od krumpira i buče. Kako njoke ne zna svatko valjati, čekali smo Zrinku da uvalja njoke, a Zrinka je uvaljala i pokoju novoizmišljenu šalu.

Mirna u Muharovoj Buži

Uz društvene igre i Meine matematičke zadatke za 4. razred osnovne škole, dočekali smo novu godinu. Idućeg jutra razlaz prema kućama, a Zirnka, Santa i Mirna posjećuju još tri objekta – Tumbulova jama, Jama u Kukovićevoj ravnici, Jama kod Vele grede. Dobar vikend na Pagu.

Paški sir

Napisao/la:

Posjetite web stranicu | Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial