U petak, 1. 10. 2021., Josip Dadić, Nicola Rossi, Stipe Maleš, Lovro Lučev i ja (Sara) zaputili smo se prema Crnopcu s namjerom nastavka istraživanja Messijevih suza u Oazi.

Oko 1 ujutro došli smo do logora, gdje smo proveli noć, te smo se u subotu ujutro zaputili prema jami. Ušli smo iza podne te smo oko 3 svi bili na bivku. Nakon nekoliko sljedova Talianetta i vruće cedevite podijelili smo se u ekipe i oko 5 krenuli prema Messijevim suzama, koje se nalaze odmah iza WC-a pored bivka.

Josip i Vuk uputili su se prema zadnjoj u nizu vertikala u tom području, 5. suzi. Vertikala je koljenastog tipa, prvi dio je dubine 30 m, a iz njega se ulazi u drugi dio dubine 50 m. Nacrtali su tih 80 m, a vertikala završava ravnim dnom s pukotinom u rubu iza koje se vidi prostor i osjeti slabo strujanje zraka, ali je neprolazna. Na oko 40 m dubine, kad se uđe u drugi dio vertikale, s bočne strane nalazi se upitnik, vjerojatno paralelna vertikala do koje treba prečkati. Na samom vrhu vertikale ostalo je za istražiti i donji dio meandra koji vodi do vertikale.

Nicola, Lučev i ja spustili smo se kroz uski procjep u vertikalu za koju smo mislili da je neistražena zbog krivog tumačenja nacrta, ali je Nicola na oko 50 m dubine uočio fikseve, te smo, ponovno pogledavši nacrt, zaključili da je vertikala već nacrtana. Krenuli smo nazad te putem uočili još nekoliko fikseva. Lučev je ponovio nacrt tih prvih 50-ak m vertikale. Detaljnijim proučavanjem nacrta shvatili smo da su se ljudi prije 3 godine u tu vertikalu spustili kroz otvor koji se nalazi bočno od onog kroz koji smo mi ušli i znatno je većih dimenzija.

Nakon povratka na vrh vertikale, oko 11 sati navečer, sreli smo Josipa i Vuka na putu nazad prema bivku. Ja sam im se pridružila, a Nicola i Lučev su ostali pogledati još jedan upitnik, koji ih je odveo u horizontalni kanal koji spaja sve okolne vertikale, odnosno 3., 4. i 5. suzu. Nacrtali su još 80-ak m. U bivak su se vratili oko 2 ujutro, a ostatak ekipe dočekao ih je poluspavajući u šatoru. Nakon kvalitetnih 8 sati sna (u mom slučaju) probudili smo se oko 8 ujutro te nakon doručka popisali opremu, spakirali se i krenuli prema van. Putem su Lučev i Nicola prikupili uzorak od 0,75 l vode za analizu mikroplastike koju će vršiti učenici XV. gimnazije u Zagrebu, te su joj izmjerili pH i temperaturu. pH je iznosio 8,36, a temperatura 3,8 °C. Time je ova akcija dobila i znanstveni aspekt. Uz to, Nicola je ponio fotografsku opremu i fotografirao, a snimili smo i nekoliko zabavnih priloga GoPro-om. Oko 4 popodne u nedjelju svi smo izašli iz jame te smo se nakon jela i pića zaputili u laganu planinarsku turu prema kombiju. Sretno smo stigli u Zagreb oko 10 navečer.

Foto: Nicola Rossi

Napisao/la:

Sara Anđela Perić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial