Pokret s voljom i na vrijeme

U nedjelju 5.6.2022. u 7 h ujutro okupile smo se Lea, Zrinka i ja (Tina) kako bi otišle na jednodnevni teren do Ogulina i provjerile par potencijalnih jama spomenutih od lovaca iz tog kraja. Krenulo se veselo, ali s dosta umora te smo odmah nakon vrludave vožnje čudnim rutama GPS-a i pri dolasku u Ogulin, morale sjesti na jednu usputnu kavu. Nakon kave smo se našle u lovačkoj kući desno od Kleka s Josipom i njegovim kćerima te nas je on upoznao s lovcem (Zoranom?). Zoran nam je zatim objasnio detaljnije put do jama, dao ključeve od rampe i mi smo se zaputile prema lokacijama.

Šporka..šta?

Odradile smo dvije manje jame nazvane Šporkačunka 1 (cca 7 m) i Šporkačunka 2 (cca 5 m). U Šporkačunku 1 smo se spustile Lea i ja dok je Zrinka vani držala stražu, upijala sunce i prikupljala krpelje. Jama je na ulazu imala jedno palo deblo za koje nismo bile sigurne bi li ga trebale rezati da padne ili ga samo zaobići. Također nakon 1 m spuštanja je stajao jedan veći kamen koji bi isto potencijalno mogao pasti ako se krivo stane na njega. Šporkačunka 1 je bila dosta vlažna i puna odlomljenih debala koja su bila prepuna raznolikih gljiva. Primijetile smo na dnu jame jednu zategnutu i zavezanu vreću smeća, ali za svaki slučaj nismo je išle otvarati. Malo ispod glavnog proširenja dna je bilo neko manje suženje u koje se Lea zatim uvukla, ali ono nije nikuda vodilo. U suženju i na okolnim stijenama smo ugledale neke vrste člankonožaca i mekušca.

Druga jama Šporkačunka 2 je bila jednostavnija i brže napravljena. Uža vertikala od nekih 5 m bez ikakvih posebnih obzervacija. Nakon teško odrađenog dana, pošle smo na zasluženu prženu pastrvu i šarana i družile se uz bocu graševine. U Zagreb smo se vratile oko 7.45 h navečer, ponovo misterioznim putovima GPS-a. Lea i Zrinka su produžile na pivu u Cug, a ja sam morala ići dalje. 

Autor fotografija: Tina Ugrinović

Napisao/la:

Tina Ugrinović
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial