Teren 18.11.2023. započeo je u prostorijama SOŽ-a jednosatnim slaganjem novih, netom pristiglih hoodica koje smo naručili za Skup speleologa u Čakovcu. Isprobale smo svaka svoju, i nakon kratkog vijećanja, samo je Zrinka zamijenila svoju zelenu majicu za puno bolje tonove crvenog vina. Složile smo se da je najbolje da na teren sve nosimo svoje nove majice, iako Mirna dosta riskira u svjetlobež boji u ogulinskim šumama. Nakon što smo kupile 20 kg krumpira i dobile na poklon 4 glavice kupusa za kiseljenje, Mirna, Zrinka i ja (Lea) sjedamo u Nazorovu na brzi brifing i odabir sretne rupe koja će nas danas vidjeti. Izbor pada na objekt Goran br. 19 uz koji stoji opis ponijeti 100m užeta + ficlek. Plan skoro propada saznanjem da je Mirna zaboravila uzeti kacigu, te da ćemo morati odabrati rupu od maksimalno 5m u koju će i Mirna moći ući bez prevelikog rizika. Stvar spašava naš prijatelj Goran koji nam daje adresu lokalnog člana GSS-a. Deset minuta kasnije Mirna zvoni na vrata nepoznatom spasiocu sa zamolbom da joj posudi kacigu za istraživanje – i krećemo u akciju!

Dolaskom na koordinate zaključujemo da je prerano za krenuti u istraživanje i da je vrijeme za marendu i odmor, pa na pitoreskonom komadu livade slažemo delicije koje smo ponijele od doma. Tema razgovora razvija se u smjeru umjetnosti i slavnih slikara, pa Zrinka pogađa onoga sa kvadratima i osnovnim bojama (Mondrian) te izvaljuje Monteskve! Bitan detalj po kojem smo jami nadjenuli ime.

delicije
Mirna medo

Istraživanje počinje mojim dramatičnim padom sa gurtne dok sam postavljala početno sidrište na stablo i oponašala Vuka kako on to radi. Zatim slijedi dvosatno opremanje i čišćenje cijele jame koja je zapravo jedna tuba od ulaza do dna. Po zvuku padajućeg kamenja činilo se da je na dnu ogromna dvorana, međutim profil je vrlo jednostavan, dubine 40m , širine cca 10m u jednom smjeru, dok je u drugom smjeru cijelom dužinom prilično uska (metar,dva), te na dnu jednostavno staje, prilično neuzbudljivo. Stijene između kojih se spuštamo isprane su i dosta kompaktne, vertikalne. Tlo na ulazu je krušljivo, puno odlomljenog kamenja skrivenog u blatu koje je prisutno kroz cijeli profil jame jer je izloženo vanjskim utjecajima. Procjedna voda u jami pada kao kiša, tako da smo pokisnule unatoč sunčanom vremenu na površini. Najgore je prošla Zrinka koja je shvatila da ćemo hoodice nositi i u jamu, pa joj se cijela kapuljača boje vina fino natopila u blatu i kiši. Osim toga, i kordura joj prokišnjava na ključnom mjestu tako da je bila šporkija ispod kordure nego iznad. Ostavila sam djevojke da se u miru bore sa digitalnim nedaćamo novih verzija Topodroida i crtaju jamu, te izašla na površinu gdje su me dočekali Goran i Bubi sa svježe skuhanom kavom, bananama i čokoladicama. U 17h kada se završilo s crtanjem, već je pao mrkli mrak pa smo se svi skupa zaputili u centar Ogulina na pizzu po domaćinovoj preporuci.

kreativno postavljanje početnog sidrišta
Zrinka u šporkoj hoodici u Monteskve jami
kiša pada u jami Monteskve
Došli su Goran i Bubi ispred jame

Napisao/la:

Posjetite web stranicu | Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial