U razdoblju od 27.04. do 02.05. na otoku Zlarinu održan je međunarodni speleološki teren u organizaciji SOŽ-a, a u goste su nam došli speleolozi iz Francuske. Cilj terena je prvenstveno bio upoznavanje, druženje, razmjena iskusta i stvaranje temelja za buduće speleo pothvate s francuskim speleolozima. Naravno, bilo je i špiljarskih ciljeva. Plan je bio posjetiti postojeće objekte a nove nacrtati te ih snimiti 3D tehnologijom. Deveteročlana ekipa SOŽ-a bila je pojačana velebitašicom Gabi i estavelkom Anom, što je u kombinaciji s deset francuza činilo poprilično brojčanu ekipu od 22 speleologa.

Dan prvi – kava/doručak, kratki brifing i polazak prema prvom objektu, špilji Njivice. Koordinate su nam bile poznate od prije, teren je bio vrlo pristupačan tako da smo na ulaz došli bez ikakvih problema. Nakon što su svi prošli kroz špiljicu, zadnji su ostali Lovro L. i Michel Renda. Hrvatsko-francuska napušta objekt, te smo nakon kraće pauze za klopu krenuli u potragu za drugom špiljom (Pećniška). Tu se javljaju prvi problemi. Zbog izrazito kamenog terena obraslog visokim grmljem, neposlušnog GPS-a, višesatnog hodanja skoro preko cijelog otoka i umora, francuski i malo kasnije jedan dio domaće ekipe odustaje i vraća se u Zlarin. Najupornija četvorka (Nela, Gabi, Lovro L. i Babić) uspijeva pronaći Pećnišku, crtaju objekt te zaključuju istraživanje za prvi dan.

Dan drugi, rutina ista – kava/doručak, brifing, polazak. Ovog puta je na redu bio jedan vertikalan objekt – Keljina jama tako da je i uzbuđenje bilo veće. Opet hodanje preko cijelog otoka, ali ovaj put uz vodiča pa nije bilo problema u pronalasku jame. Naš domaćin i veliki vođa ekspedicije Lovro L. je opremio jamu dok se ostatak ekipe za to vrijeme spremao za ulaz. Ukupna dubina je 20-ak metara s vertikalom od 12 m. Možda nije puno, ali je zato bila prepuna siga i ostalih speleo tema koje su uspješno zamijenile adrenalin iz većih objekata. Dvoje članova je čak ušlo i provelo puno vremena na dnu u kratkim hlačama i rukavima, osjećaj je naravno nevjerovatan jer je malo mjesta pod zemljom na koja se možeš spustiti bez kordure i pododjela, a da ti ne bude niti malo hladno 
Na dnu smo pronašli bazen s vodom, ali je suženje do njega toliko usko da se čak niti Babić nije uspio provući. Slijedi kratko poziranje i fotkanje, Nela i Gabi se hvataju crtanja, Babić i dalje pokušava do vode, ali uzalud. 
Aco i Lovro S. zbog kazne od odustajanja dan ranije imaju zadatak postavljanja pločice na špilju Pećnišku te nešto ranije napuštaju ekipu. Ovaj put je Garmin bio nešto poslušniji te nas je odveo ravno do spilje bez ikakvih problema.  Slijedi povratak u logor, sastanak s ostakom ekipe i druženje.

Treći dan je bio nešto ležerniji, speleo aktivnosti su završile i red je bio na malo službenijem upoznavanju speleologije hrvatske i francuske. U hotelu Koralj Lovro L. održavo je predavanje o speleologiji u Hrvatskoj, radu SOŽ-a i projektu Čisto podzemlje te je time, nadam se, barem malo pojasnio francuzima tko smo i što smo. Za uzvrat smo dobili priliku pogledati jedan filmić o poznatoj spilji Chauvet.
Popodne i večer je bila rezervirana za stanovnike Zlarina. I oni su imali priliku čuti nešto više o Čistom podzemlju, djeca su u parku na postavljenom poligonu isprobavala tehnike penjanja po užetu, a sve je začinjeno izvrstnim roštiljem za odličan kraj dana i cijele ekspedicije.

Da francuzi u potpunosti osjete čari hrvatske speleologije, morali smo ih odvesti na ručak na tradicionalno mjesto okupljanja nakon speleo istraživanja – Kralj Zvonimir u Gračacu.
Za sam kraj odveli smo ih u Cerovačke spilje, te je tu priči kraj do nekog novog druženja i špiljarenja (Možda ovaj put u Francuskoj?)
Sudionici:
SOŽ: Aco, Babić, Nela, Tina, Siniša, djeca Jembrih, Lovro L., Lovro S., Marta i Pješko.
SOV: Gabrijela
SU Estavela: Ana
Speleloški klubovi Ardèche i Béziers (Fra): Jean-Marie Chauvet, Francoise & Roger Estève, Juliette & Jean-Philippe Ferrara, Eliette Brunel, Michel & Maria del Remedio Renda, Jolivet Joel Abel i Sorria Le Berre

foto:Michel Renda, Roger Estève i Lovro Lučev

Napisao/la:

Lovro Stipančić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial