Posljednji vikend speleoškolice održan je na svima voljenome Crnopcu, na lokalitetu Jama vjetrova.

Sada već uhodana ekipa počela je s okupljanjem u petak ispred zgrade Željezničara u 18:30. Ekipu su činili voditelji (Josip i Tila), instruktori (Sara, Vuk, Borna M, Ivan, Lea, Andrej, Leo, Danko… ) i školarci (Borna T, Buga, Doroteja, Marta, Nikola, Valentina, Margareta i Katarina). Nakon pakiranja opreme u kombi i aute, zaputili smo se na Crnopac. Put je bio produktivan, čak je napisan jedan seminarski rad. Zbog lošijeg makadamskog pristupa okretaljci, ekipa se skupila u Gračacu, kod restorana Zvonimir, gdje je oprema bila ravnomjerno raspoređena među vozilima. Dolaskom na šumsku okretaljku, oko 23 h, sva oprema i hrana bile su raspoređene po ruksacima te smo krenuli u avanturu. Noćno kretanje po zahtjevnom terenu prema logoru trajalo je oko 45 minuta! Po dolasku se odmah palila vatra, otišlo u jamu po vodu, zatim je slijedila kratka orijentacija po terenu za školarce, postavljanje šatora te druženje uz vatricu.

Iduće jutro uz kavu i doručak dogovaramo plan za ostatak dana. Ubrzo nakon, počinjemo se spuštati u jamu u grupama s jednim instruktorom i dva školarca, gdje ćemo provesti većinu ostatka dana. Podijeljeni u dva tima, prvi je tim nastavio daljnje spuštanje u jamu, dok je drugi tim učio o tehnici spitanja i o postavljanju bivka. Dok se čekao povratak prvog, drugi je tim na bivku osnovao točionicu čaja, kreirao razne vrste i oblike ukusnih kanapea te uživao u spontanom rejvu s usnom harmonikom. Nakon nekog vremena ekipe su zamijenile uloge. Svi školarci su dobili priliku pokazati znanje i snalaženje naučeno na prethodnim terenima kao što je kretanje po prečnici te silaženje i penjanje vertikala. Dio tima koji nije ušao u jamu, prošetao se do logora i napravio detaljnu inventuru uz ples na dvije najbolje pjesme koje nikada nitko nije čuo, a koje su obilježile ovaj vikend: Right start i Listening winds od Talking Heads-a. Po završetku kretanja jamom, posljednja ekipa primjećuje da je vani još uvijek dan i izlaze točno na vrijeme golden hour-a. Za kraj dana u logoru nas je dočekala fina večera koja nas je okrijepila i pripremila za druženje dugo u noć.

Buđenje u nedjelju u jutro obilježilo je ispijanje kave uz demonstraciju tehnike samospašavanja u 12 koraka, raspremanje logora i jame, pranje suđa, inventura,… Do okretaljke i auta došlo se još brže. Dogovoreno je pranje opreme uz pizzu na rijeci Otuči. Po dolasku zaključeno je da je sva prljava oprema (namjerno) ostavljena u Jami vjetrova te je slijedilo sunčanje i kupanje u rijeci. Nakon dugo vremena, Nikola je napokon dobio priliku za osvetu. Nakon mnogo Džeminih napada tijekom škole, završio je na prisilnom kupancu.

Napisao/la:

Margareta Firinger
Svi članci autora
Katarina Lukač
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial