Jednodnevni izlet na Plitvice započeo je standardnim, zimskim vremenom okupljanja u 7 sati ispred SOŽ-a. Ekipa od devet članova ljudi i jednog psa, krenula je s entuzijazmom u obećano sunčani dan, kako bi počela privoditi kraju prvu fazu projekta Plitvice, pa tako i završiti istraživanje u zadanom sektoru šume NP-a. Uz iskusnog šofera Leu Ovčarić, popunili smo mjesta u kombiju i zaputili se prema destinaciji kroz jutarnju maglu, koja nas je pratila sve do Plitvica, gdje nas je ipak na kraju dočekalo sunce. Dolaskom u Jezerce, naravno, prvo smo doručkovali, a zatim se podijelili u dvije ekipe šetača i jamara, te uputili prema preostalim objektima koje je trebalo odraditi. Lea, Lima i Leina frendica Morana odlučili su obići objekte kojima nedostaje potpuna dokumentacija, a ostatak ekipe koji uključuje ; Nelu, Valeriju, Tanu, Dominika i Jamića uputili su se prema sjeveru, gdje se nalaze preostale jame.

Uživajući u šetnji šumom, doživjeli smo pravi jesenski ugođaj, a nakon otprilike sat vremena stigli smo na koordinate jedne dobro skrivene jame. Nakon sveobuhvatne potrage za ulazom, napokon smo je našli u rubu manje vrtače.
Neočekivano mali ulaz u jamu trebalo je očistiti od velikog kamenja, no planovi su nam se pomrsili, nakon što smo otprilike sat vremena izgubili na samo uklanjanje kamenja, uslijedio je još jedan sat bezuspješnih pokušaja uklanjanja glondže, pa smo ipak odlučili odustati i prebaciti ovaj slučaj na neki drugi put. Istovremeno su Dominik i Tana nacrtali i istražili špiljicu u vrtači do koju su nazvali Ficlek.
Tijekom dentalne operacije jame, pridružili su nam se i ostali članovi ekipe, a zatim smo se uputili prema jami dvanaest Ruđerovih lakata, kako bi potvrdili preciznost te mjerne jedinice.

Tana i Dominik spustili su se i odradili jamu, taman pred zalazak sunca, nakon čega smo se uputili prema Neli i Limi koju su nas već čekali pokraj kombija. Sve se moralo brzo odviti, jer nas je u Feniksa kod Slunja, čekala dobra klopa.    
Nakon što smo napunili želuce, uputili smo se prema Zagrebu. Na putu uz dobru društvo i priču, ostali smo budni, pa relativno uskoro stigli pred SOŽ u deset sati.
Tako smo priveli kraju nedjeljni izlet na Plitvice.

Foto: Ivan Jamić

Napisao/la:

Ivan Jamić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial