U okviru inicijative Čisto podzemlje, po drugi put smo posjetili Špilju u Gornjem Lugu u općini Brinje. Ulaz špilje nalazi se u urušnoj ponikvi koja je ukrašena gomilom smeća. Iako smo na ovoj lokaciji već čistili, zbog količine smeća i zahtjevnosti akcije, lokaciju nismo očistili do kraja, a ulaz u špilju jedva se i nazirao. 

U petak 15.10.2021. Ruđer, Martin, Lučev, Danijela, Matko, Sara, Vuk i ja u kasnim večernjim satima silazimo s autoputa u Žutoj Lokvi, skrenemo desno, pa još jednom desno pokraj kapelice na šumski put. Dolazimo na već nam poznatu lokaciju, no pošto prvi put provodimo čišćenje s noćenjem i punim pansionom, odmah smo se bacili na izradu ognjišta, ali i postavljanje tirolke za izvlačenje smeća. Sve to kako bi se čili i odmorni ranim jutrom bacili na posao. Za naše zdravlje pobrinuo se naš glavni gastronom Lučev sa svojim vrhunskim dinstanim kiselim zeljem.

Ujutro se gostimo LIDL-ovim Okusima zavičaja, ispijamo kave te oko 9 krećemo na posao. Dan je bio dinamičan. Kroz naš speleosmetlarski logor prošlo je različitih ljudi s različitim zadacima. Prvi nam se pridružio Saša Ban, redatelj dokumentarnog filma „Betonski spavači“. Kao i u temi s kojom se već bavio i u Čistom podzemlju našao je inspiraciju i kako kaže „tu ljepotu u ružnom“. Složili smo se s njim, da u tom ružnom smeću u prekrasnoj rano jesenskoj šumi čak i mi sami uživamo, jer znamo da će na kraju ostati samo ono lijepo kada odradimo svoj zadatak. Došao nam je i ostatak ekipe: Vida, Tila i Nicola koji se odmah bacaju na posao. Punimo kontejnere, družimo se, pomalo uživamo, veselimo se svakoj izvađenoj vreći smeća. Kako to biva u organizaciji SOŽ-a, uvijek priložimo i žrtvu te je tako ovog puta Lučev motornom dizalicom s tirolke dobio po zubima te ostao bez dijela jedinice i dvojke.

U nekom trenutku dolazi nam i delegacija il LIDL-a te snimateljska ekipa Nove TV i predstavnica Općine Brinje. U živahnom i raspjevanom tonu te donaciju LIDL-ovog piva Argus moral nam ne pada. Djelatnici lokalnog komunalnog poduzeća kroz dan su na naše pozive, dolazili i odvozili pune kontejnere. Za zaključak dana, izvadili smo 4 kontejnera smeća s ulaznog dijela špilje. Dan završavamo onako kako taj dan to i zaslužuje.

Nedjelja ujutro, lagano buđenje i ponavljamo jutarnje rituale te se bacamo na posao. U brojčano manjem sastavu, punimo još jedan kontejner i veselimo se očiglednoj promjeni, jer sada se zapravo vidi ulaz u špilju.

Iako lokacija nije očišćena do kraja, uspješno zaključujemo ovaj maleni speleosmetlarski logor s brojkama koje kažu da je izvađeno 25 kubika otpada.

Napisao/la:

Valerija Butorac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial