Suradnja karlovačkih i zagrebačkih speleologa ostvarena je i 9-10. prosinca 2000. kada je organiziran zajednički posjet jami Balinki kod Plaškog, dubokoj 283 m. Cilj je bio da se mladi članovi obaju odsjeka, koji su nedavno završili speleološku školu, iskušaju na jednoj dubokoj, iako poznatoj jami.Tu su jamu još 1954. počeli istraživati članovi PDS “Velebit”, a nastavili članovi Speleološkog društva Hrvatske (SDH) 1961, ali do dna nisu došli. Međunarodno istraživanje speleologa iz Walesa (Velika Britanija) i SDH urodilo je plodom tek uz pomoć motornog vitla i ostale tada najmodernije opreme, kada je izmjerena dubina od 328 m. Osamdesetih godina (1980. i 1981.) pomoću tehnike DED, hrvatski su speleolozi ponovno ušli u jamu i izmjerili dubinu od samo 283 m.

Od 29 sudionika ove posjete u jamu je ušlo 26, a samo jedna mlada članica nije stigla do samog dna. Opremanje jame, spuštanje, penjanje i raspremanje jame trajalo je od subote u 15 sati do nedjelje u 23 sata. Poteškoća je bilo kod opremanja jame, jer je jedna od dviju bušilica zakazala, pa je rupe za spitove trebalo bušiti ručno, ali također kod spuštanja i penjanja. Kod spuštanja su neprilike imali mlađi članovi zbog još neprilagođene opreme (dužine “pupčane” vrpce i vrpce ručne stezaljke), a kod penjanja većina članova zbog proklizavanja penjalica na jako blatnim užetima. 

Na povratku, na oko 130 m dubine, na prelazu preko jedne blatne izbočine, meni su proklizale stezaljke pa sam pao oko jedan metar i zaustavio se na izbočini. Zbog straha od daljeg proklizavanja čekao sam nekoliko sati da stigne pomoć s površine (uže za osiguranje). S obzirom na to da nisam bio ozlijeđen, ispenjao sam sam, ali osiguran užetom, najprije preko kolotura do 70 m dubine (na drugom kraju užeta bio je spašavatelj Igor Jelinić), a onda potegom s površine. U jamu su se od naših članova spustili do dna: Nela Bosner, Tina Bosner, Svjetlan Hudec, Dalibor Jirkal, Dražen Kunović, Jasminka Gudelj, Edo Hlača, Omar Ivančić, Martina Borovec, Leo Sarajčić, Robert Dado i ja (Vlado Božić).

Napisao/la:

Vlado Božić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial