S velikim zadovoljstvom možemo priopćiti da je Speleološki odsjek HPD Željezničar u suradnji s XV. gimnazijom iz Zagreba ove godine dobio potporu za projekt “Jame bez drame – podzemlje bez mikroplastike”. Projekt sufinancira INA u sklopu ekološkog natječaja „Zeleni pojas“ koji se provodi devetu godinu za redom.

SOŽ i Čisto podzemlje

Još od 2015. naš Odsjek sudjeluje u akcijama čišćenja speleoloških objekata kroz inicijativu „Čisto podzemlje“. Sudjelovanjem u akcijama i putem brojnih edukativnih predavanja pokušavamo osvijestiti širu javnost o ugroženosti krških podzemnih ekosustava kao i važnosti njihovog očuvanja. U Republici Hrvatskoj trenutno je identificirano preko 900 zagađenih špilja i jama što ugrožava našu jedinstvenu podzemnu faunu i zalihe pitke vode!

O projektu

U sklopu projekta održat ćemo akciju čišćenja špilje u Crnom lugu, otprije poznatog ilegalnog deponija otpada. Osim toga, planirana su edukativna predavanja, poglavito namjenjena učenicima osnovnih i srednjih škola. Posebno nam je drago što će na ovom projektu sudjelovati učenici XV. gimnazije. Učenici će pomoću novih mikroskopa utvrditi pojavu mikroplastike u uzorcima vode iz podzemnih vodotoka!

Još jednom zahvaljujemo INI što je prepoznala potencijal našeg projekta odabrala ga kao jednog od 11 koji će financirati, od ukupno 280 prijavljenih projekata!

Napisao/la:

Tana Tandarić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial