Istraživanja i akcije SOŽ-a na Crnopcu se nastavljaju. Upravo stoga smo za vikend od 16. do 18. srpnja isplanirali predakciju u jami Muda Labudova. Akcija se isplanirala kako bi spremnije dočekali istraživanja koja se trebaju provesti tijekom ljetnog logora na Crnopcu u kolovoz ove godine.

Za spomenutu akciju bila su zadana tri osnovna cilja:

  1. Popravak i osposobljavanje telefonske veze od baznog logora na Jami Vjetrova do telefona u jami na -320 metara (bivak)
  2. Testiranje novog bivka i cerade za potrebe daljnjeg istraživanja jame
  3. Topografsko snimanje dijela jame od meandra na -500 m do police na cca – 400

Tijek istraživanja:

SOŽ-ova ekipa u sastavu Zoran Bolonić-Coki, Ruđer Novak-Ruđo, Damir Slatinac-Slac i Stipe Tutiš, krenula je iz Zagreba u petak predvečer. Iako nas je krenulo malo htjeli smo odraditi zadane ciljeve. Stigli smo na parkiralište Kite Gašećine i popeli se do baznog logora na Jami Vjetrova negdje oko 2 sata u noći. Pokoja piva, razgovor o hobotnici koja otkriva sve tajne života i spavanje.

Drugi dan smo izvukli vodu iz Jame Vjetrova i pripremili potrebne stvari i opremu za jamu. Nakon transporta od jame ulazimo u Muda oko 16 sati. Za to vrijeme Coki je ispitao i popravio telefonsku žicu na površino do ulaza u jamu. Spuštanjem prema dolje popravili smo još neke dijelove gdje je telefonska žica bila presječena. Pred kraj radnog dana osposobili smo telefon i vezu s baznim logorom i Cokijem, složili smo bivak, pojeli i otišli na spavanja. U nedjelju rano, oko 4 sata ujutro slijedilo je buđenje i nastavak posla. Spuštanje na -500 i topografsko snimanje. Načeti poznatom crnopačkom crijevnom virozom bili smo gotovi i spremni za izlazak iz jame negdje oko 13.30. Izašli smo van relativno brzo i sjurili se sa Crnopca u Gračac praćeni crnim oblacima i munjama koje su prijetile žestokom ljetnom neverom. Ostavili smo Slaca u Gračacu i krenuli za Zagreb. Putem je smišljen plan za još jednu predakciju prije ljetnog logora, a koja vjerojatno slijedi već nadolazećeg vikenda.

Napisao/la:

Stipe Tutiš
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial