U pravo jesensko maglovito nedjeljno jutro, dana 29.09. 2019.,  osmeročlana postava sastavljena od iskusnih tragača (Mea, Milivoj i Boltek) u jednom vozilu i nešto mlađih, ali ne nužno i neiskusnih članova (Ruđer, Lea, povratnica Zrinka, Barbara i rudlavo stvorenje zvano Bura) u drugom autu, zaputila se put Ravne gore s ciljem pronalaska nekoliko objekata navedenih u Željezničarskoj arhivi. Potraga je završila uspješno, odnosno locirano je 4 od ukupno 5 potraživanih objekata.

Prva dva objekta na Meinom popisu bili su ponor Brizet i Jama iznad ponora Brizet. Putem dalekovoda po rosom okupanoj livadi uz jesensku maglu pa zatim praznim koritom potoka dolazi se do ponora, odnosno polu-špilje ponora Brizet. U stropu polušpilje vidi se pukotina, odnosno odgovarajući jamski ulaz kojeg nismo posjetili (osim Ruđera) zbog nepristupačnosti terena te je odlučeno da pločica bude zabušena u zidu polušpilje.


Nakon toga ekipa se zaputila prema mjestu Stari Laz, točnije kući br. 4 uz koju se nalazi put u šumu u kojoj se nalaze sljedeća dva objekta koje valja pronaći. Potraga za objektima bi završila neuspješno da nismo zatražili pomoć stanovnika kuće br. 4  koji nas je odveo do oba speleološka objekta. Ispostavilo se da smo u našoj potrazi bili nadomak oba. U Bujanovu jamu, za koju se ispostavilo da je već zabušena od strane SO Velebit, spustili su se Ruđer i Lea, dok je za to vrijeme stanovnik kuće br. 4 ljubazno otpratio Meu i Milivoja do sljedećeg objekta, odnosno jamu Prisadnicu također već označenu pločicom, a ostali su čuvali Buru da ne upadne u jamu. Ruđo i Lea su potvrdili onečišćenost lijepo zasigane Bujanove jame, stara Vespa na dnu ipak nije Vespa, al’ ima dobru kilometražu te je jama svečano uvrštena na popis zagađenih jama Čistog podzemlja (http://cistopodzemlje.info/hr/objekt/bujanova-jama).

Napisao/la:

Barbara Špadina
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial