U nedjelju u osam sati ujutro našli smo se ispred Odsjeka u sastavu: Dalibor Jirkal (Dado), Ruđer Novak (Ruđo), Lana Đud, Dania Randi, Zvonimir Završki, Josip Dadić i njegova Kata, Ante Sušić i Tamara Knežević. Cilj nam je bio rekognosciranje terena u okolici Skrada i Ravne Gore. 

Krenuli smo odmah jer naš omiljeni Radnić, gdje obično popijemo kavu prije odlaska na teren, ne radi nedjeljom. Autoputom smo išli do Karlovca, a dalje smo nastavili starom cestom za Rijeku. Željeli smo pronaći i skinuti koordinate ulaza nekih od objekata koje su istraživale starije generacije Željezničaraca. Izvor Pećinu kod Gornjih Vučkovića smo pronašli nakon pola sata lutanja po koritu i okolnoj šumi. Ulaz je na žalost bio zarušen pa se moglo zavući između kamenja tek nekoliko metara u špilju. Nakon kratke vožnje sljedeću smo nešto duže tražili i Ledenicu kod sela Moravice, špilju sa impozantnim ulazom i prostranim glavnim kanalom.

Do špilje vodi planinarska staza a ispred je malo odmorište s klupicama. Nakon naslikavanja krenuli smo obilaznim putem natrag do Žombija i obišli i ulaz u Veliku jamu. Vratili smo se u Ravnu Goru naći sa Zoranom Bolonićem –Cokijem i nakon konzultiranja uz kavu i topografsku kartu krenuli prema najzanimljivijem objektu: Sustavu Kicljeve jame u blizini Ravne Gore. Velika Kicljeva jama ima dvostruki ulaz i koji nas je oduševio svojom ljepotom. Mala Kicljeva jama je stotinjak metara dalje i u nju ponire manji potok. Zvonimir je zabio pločicu ispred jednog ulaza, a Josip ispred drugog. Zadnji u planu je bio Ponor pod Kosicom (Mihićev ponor) u Ravnoj Gori do kojeg smo stigli u sumrak. Ulaz je na kraju plitkog korita potoka koji naglo ulazi u široku i duboku vrtaču i ima impresivan otvor promjera oko 30 metara. Oko 19 sati smo krenuli prema Zagrebu i stigli smo za oko sat vremena.

Napisao/la:

Tamara Knežević
Svi članci autora
Ante Sušić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial