Jake snage SO-a Željezničar potrpale su se u petak navečer, 18.2.2022. u jedan auto i krenuli put Rijeke, Lovrana i Lovranske Drage na Seminar o digitalnom crtanju (paperless survey) speleoloških objekata. Ovaj su puta Stipe Maleš-Vuk i Nicola Rossi išli kao predavači, a Lea Ovčarić, Tila Medenica i ja (Milivoj Uroić) kao učesnici. S obzirom da nam klasično crtanje na milimetarskom papiru polako gazi vrijeme, odlučio sam se pod stare dane unaprijediti i pojednostavniti tehniku crtanja. I nisam bio jedini, pa ni najstariji. Teo Barišić, veteran u crtanju Jamskog sustava Crnopac, također je sudjelovao, sit problema s crtačima i gladan znanja.

Počelo je teorijom, u subotu ujutro. Stekao sam i malo bolji uvid u dva različita tehnološka rješenja, PocketTopo na PDA-uređajima i TopoDroid na android mobitelima. Kako to obično biva, „oni“ (PDA) su probili led, „mi“ (Android) smo bili brojniji, „njihova“ je tehnologija starija, „naš“ je softver kompliciran… no nije se baš vidjelo onakvih „Canon ili Nikon“ rasprava s emocijama i bez pravih argumenata, jer nam je svima bilo na pameti da nađemo što jednostavnije rješenje, a normalno je da ga svatko vidi na drukčiji način, uz što manje investiranje svog vremena i novaca.
Nakon teorije – praktične vježbe. Pola nas je ostalo kalibrirati Disto, a oni koji su tvrdili da je već kalibriran išli su u špilju. Vrijeme nas nije pretjerano mazilo, kišica je rominjala, ali je bar bilo dovoljno mračno da se vidi laser na danjem svjetlu. Nakon…ahem…dva pokušaja, Anita T. i ja smo se priključili skupini „nama je kalibracija uspjela“ i nakon nekog vremena i dobro organizirane marende spremali smo se za u špilju.

Milivoj i Anita spremni za kalibraciju, foto: Lea Ovčarić

Crtali smo u parovima, 22 sudionika napravilo je 11 nacrta. Veliki napredak koji vidim u odnosu na klasično crtanje je što se iz aviona vidi da smo po nacrtima svi bili u istoj špilji! Kako smo kasnije došli, ostali smo do mraka, ali je većina sve nacrtala, što bi na milimetarskom papiru bio… vrlo slabo vjerojatan ishod. Također točnost samog nacrta i napredak u preciznosti su neupitni.
Nakon što smo se vratili, kiša je počela nemilice padati, ali više nas se nije ticalo, uz dobro društvo, vrlo kvalitetno organiziranu hranu i „9 od 10“ pivu, ostali smo dosta kasno, pa sam uz sebe na spavanju imao solidno popunjen pod predavaone, kojeg sam dobrim dijelom svojim hrkanjem ispraznio…

Na putu do špilje, foto: Anita Trojanović

U nedjelju laganini, sunčanje, usporedbe nacrta, demonstriranje digitalizacije u „C-survey“-u, nadoknade u kalibraciji, turistički obilazak slapa i kava/piva u Lovranu. Sve u svemu bilo je kao rola WC-papira, dugačko i korisno!

Napisao/la:

Milivoj Uroić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial