U razdoblju od 3. do 5. prosinca 2021. godine, održan je seminar o orijentaciji u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD “Željezničar”, pod vodstvom instruktora speleologije Josipa Dadića, člana iste udruge, u prostorima takozvane ‘Žice’, zagrebačke postaje HGSS-a.

U petak navečer okupili su se predstavnici speleoloških društava povodom redovite godišnje skupštine KS HPS-a te sastanka izvršnog odbora, gdje se raspravljala tekuća problematika te su se iznijeli budući programi djelovanja speleoloških organizacija. Dio članova prisustvovao je sastanku KS HPS-a putem web-a, a zajednicu je posjetila i skupina speleologa iz mjesta Trebinje, Republika Srpska, BiH, na obostrano zadovoljstvo. Nakon opsežnog sastanka i druženja uz dobru volju, svi su pošli na spavanje.

pripreme za praktični dio seminara (foto: J. Dadić)

Sljedećeg dana, uslijed okupljanja ostalih polaznika, krenuo je sam seminar. Instruktor Josip Dadić predstavio je ukratko raspored dvodnevnog seminara te smo neposredno nakon započeli s osnovama kartografije i orijentacije. Po završetku upoznavanja s pojmovima sine qua non, zaputili smo se na praktični dio vježbe koji je organizirao Milivoj Uroić (SOŽ). Grupe koje su brojale otprilike pet članova dobile su jedinstven zadatak pronalaženja natjecateljskih zastava smještenih na pet lokacija, na području oko same Žice. Uporabom pripremljenih karti i kompasa te uz pomoć strpljivih i poučnih demonstratora, niz grupa se kretao varijabilnim načinima obilazeći zastavice, uz invarijabilnu zabavu i potaknutu uspješnost, a sve to uz stjecanje saznanja dobivenih od svojih demonstratora.

predavanje u tijeku (foto: J.Dadić)

Po uspješnom obavljanju zadatka, zajednica je objedovala u popodnevnim satima ručak koji su spremili Vida i Lea iz SOŽ-a. Ručak je bio iznimno zadovoljavajuć.Uslijedila su predavanja o radu s GPS sustavima te o radu s aplikacijom OruxMaps. Naknadno obilažnje prethodno unesenih lokacija timovi su proveli orijentirajući se vlastitim priručnim navigacijskim sustavima GPS-a i OruxMaps-a, u noći istog dana, uz svjetla čeonih lampi.

Naposljetku, zajednica se nakon uspješnog dana okupila u prostoru postaje te zasluženo posvetila iću i piću do kasnih noćnih sati, a zabavi su se pridružili naknadno pridošli speleolozi. Na krovovima, doduše, nije došlo do kondenzacije, a uz više članove roda Homo, zabavljali su se i tri sveprisutna člana roda Canis: Tila, Juki i Željo.

kuhanje (foto: J. Dadić)

Posljednjeg dana, 5.12, uslijedila su predavanja o orijentaciji u speleološkim objektima Damira Jantona, i opsežno i poučno predavanje o radu sa softverom QGIS Valerije Butorac. Upoznavši se sa datom tematikom, uz uspješno snalaženje u virtualnim prostorima QGIS-a, približili smo se kraju samog seminara. Instruktor Dadić nas je budno pratio u svim našim koracima tijekom vikenda, te nas je naposljetku, nakon što smo se dobro najeli izvrsne hrane, otpratio pozdravima sa uspješno završenog seminara. Prostore su Željezničarci očistili, te je okupljanje time došlo do svog apsolutnog kraja.

Čestitam svim polaznicima, predavačima i demonstratorima, kao i našem instruktoru na uspješnom i poučnom seminaru!

polaznik Martin Ivan Sučić

Napisao/la:

Martin Ivan Sučić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial