Protekli vikend, 26. i 27. svibnja, na HGSS-ovom  vježbalištu u Zagrebu, ”Žici” održao se Seminar speleospašavanja i zbrinjavanja za speleološke udruge. Seminar je organiziran od strane Komisije za speleospašavanje HGSS-a, a voditelj seminara, Mario Blatančić, i kolege mu iz GSS-a zaista su se potrudili da vjerno prenesu kako to biva u stvarnim situacijama. No hajdemo od početka.

U subotu, od 8:00 počelo je okupljanje polaznika seminara na žici te je nešto iza 9:00 seminar službeno započeo. Od 26 polaznika iz 11 speleoloških udruga,iz redova Željezničara bile su čak tri mlade (dvije ganz frischke) speleo pripravnice. Nakon uvodnih riječi na ugodnom jutarnjem sljemenskom zraku premjestili smo se  u prostorije vježbališta gdje smo oblačili i provjeravali opremu, izrađivali vlastite pupke (koji ostaju naši  i ubrzo ih zatim i testirali.


Stare GSS iskusnjare demnostrirale su nam različite tehnike spašavanja unesrećenog dok visi u spravicama za penjanje ili spuštanje, uz pristup unesrećenom odozgo i odozdo, a nakon pojedine demonstracije na nama je bilo da ‘spašavamo’. Nekoliko vježbi i sati kasnije, potpuno iscrpljeni, jedva smo dočekali pauzu za ručak nakon koje je nekima bilo još teže nastaviti s vježbama prelaska sidrišta s unesrećenim. Još nekoliko sati kasnije, kad su uvidjeli da smo ponovno/još uvijek iscrpljeni, upoznali su nas s nosilima i kretanjem s istima kroz objekt. Imali smo dinamičnu i uzbudljivu vježbu nošenja/vuče/klizanja nosila preko/ispod/iznad/kroz postavljene prepreke, čak i ispod i kroz kombi. Za kraj dana održana su predavanja o povijesti speleospašavanja, organizacijama i udrugama koje se bave speleospašavanjem, kako se pristupa unesrećenom i uopće organiza akcija speleospašavanja.Dan je, kako i priliči, završio uz iće i piće, a i muziku penzića koji partijaju pokraj nas, koja nas je zapravo pratila kroz cijeli dan.

U nedjelju je nakon doručka uslijedila još demonstracija i vježba tehnika spašavanja pomoću  koloture  i manevara (sv. Bernad , Tirolska priječnica) i na kraju uživali u demonstraciji tehnike protuutega.
Uz završne riječi, želje i pozdrave, dio se ekipe počeo razilaziti, dok je ostatak čekao sastanak skupštine.. ž-delegaciju odvezao je osobni vozač, a Boltek i preostali kolege speleolozi ostali su na sastanku Komisije za speleologiju HPS-a.
Uz zabavu i smijeh, ipak smo stekli brojna znanja koja sad čekaju da se izbruse u automatiziranu vještinu kojom ćemo moći svojim kolegama speleolozima, ali i sebi, pomoći u slučaju nezgode u speleološkim objektima do dolaska HGSS-a.

Napisao/la:

Ivana Maradin
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial