U organizaciji SU Međimurje, održan je Skup speleologa u Čakovcu na kojem smo prisustvovali u velikom broju ili se barem tako činilo jer smo dosta uspješno prodali većinu majica s logom SOŽ-a koje su se odmah nosile na Skupu.

Dio sudionika (Milivoj, Mea) stigao je već u petak ujutro radi održavanja znanstveno-popularizacijskog i edukativnog događanja „Istraživači 21. stoljeća“ u III. Osnovnoj školi u Čakovcu.

Dio je došao u petak navečer kako bi u subotu ujutro bili odmorni i spremni za prvi blok predavanja već u 9 ujutro. Predavanja su se sastojala od četiri bloka s raznoraznim temama i rezultatima istraživanja tokom cijelog dana, a koje su obogatili i naši članovi Nicola Rossi na temu Utjecaj speleološke opreme na točnost mjernih instrumenata za topografsko snimanje objekata, te Ruđer Novak s temom Masovna edukacija učenika kroz Ambasadore Čistog podzemlja.

Uz navedeno, održana je i cjelodnevna prezentacija postera sudionika skupa te Speleo film festival 2023. Izložba speleofotografija mogla se pogledati u pauzama od predavanja u susjednim prostorijama, te se za najbolju prema osobonom odabiru moglo i glasati. Štandovi s raznoraznim artiklima bili su cijelo vrijeme puni, što ne čudi obzirom da je interes za novotarije bio velik (kombo daska za rezanje sa šalicom na karabiner u izvedbi SOV-a).

i najmlađi čitaju časopis Speleolog

Nakon završetka službenog dijela Skupa, sudionici su se prebacili u park na II. tradicionalnu speleoalku u organizaciji autorskog tima SOŽ-a. Sudjelovanje i navijanje bilo je izuzetno zahtjevno zbog vrlo niskih temperatura koje su s vremenom prodirale u kosti, međutim sudionici nisu posustajali pod utjecajem uzavrele atmosfere koju su organizatori osiguravali! Stoga ne čudi velik broj natjecatelja – njih 27, od kojih je samo nekolicina odabranih razvila tehniku nabadanja spojenih karabinera na skijaški štap, a među njima i naša sinjanka Mirna kao debitant s ponajboljim rezultatom od dva punta u prvom laufu, a u stopu ju je slijedio i izazvao dobro nam poznati Lovel Kukuljan koji je branio boje SU Estavele pogodivši također dva punta.

U takozvanom pripetavanju iliti “repasažu”, Lovel osvaja ponovo dva punta čime potvrđuje da prvotni pogodak nije samo puka sreća, već talent koji imaju očito oni u čijim se područijma alke i održavaju (Trka na prstenac u Barbanu, te Sinjska alka). Mirna u drugom laufu, sigurne ruke i razrađene tehnike, ovog puta pogađa U SRIDUUUUU! čime postaje pobjednica II. tradicionalne speleoalke!! Optuženi da vještinu vježbamo na Žici u slobodno vrijeme, smijemo se jer imamo još sinjana u rukavu za sve iduće tradicionalne speleoalke.

Nakon uzbudljivog smrzavanja, slijedi zabava u Centru za mlade Čakovec gdje se zabavljamo do ranojutarnjih sati!

hladnoća je prodrla u kosti
pobjednica s nagradom 25 kg cementa

Idući dan slijedi godišnja skupština KS HPS-a u prostorijama Srednje škole Čakovec / baptističke crkve gdje prisustvuje preko 30 sudionika , a najznačajnije je osnivanje novog speleološkog odsjeka HPD-a Hum na Visu.

Nakon toga slijedi razgledavanje Čakovca i ispijanje međimurske kave čiji recept donosimo na linku, te lagano spremanje rekvizita, majici, neprodanih speleologa. Svatko u svom aranžmanu vraća se za Zagreb. Na skupu speleologa Hrvatske sudjelovalo je 209 sudionika iz 30 različitih speleoloških društava i drugih udruga i ustanova. Sudionici su bili iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije.

Opsežniji izvještaj možete pronaći na stranicama KS HPS-a.

Napisao/la:

Posjetite web stranicu | Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial