Sovina jama

Čopor se već po tradiciji okupio pred zgradom odsjeka u popodnevnim satima, nabrijanost se osjećala u zraku i Vida je bio vidno uznemiren što ne može ići. Put do Gračaca protekao je  ugodno i u ležernoj atmosferi poglavito zahvaljujući Stipinoj brzoj ali štedljivoj vožnji. Kako smo stigli tek oko 1 sat poslije ponoći, odluka je pala da se prvu noć prespava u Tatekovom pa da se ujutro krene na istureni kamp. Nakon ispijanja kavice i obavljanja stvari koje ljudi inače rade ujutro krenulo se dalje prema kampu. U kampu je pao dogovor da se podijeli u dvije ekipe i koje će nacrtati dva dijela jame, koja će se kasnije spojiti. Pred jamu smo došli oko 12:15. Prva ekipa (Nikola Hanžek, Milena Njegovan, Stipe Maleš) spustila se do kraja do sada postavljenog dijela na cca 250 metara dubine i crtala prema van do 150 metara. Nakon tih 250 metara jama nastavlja velikom vertikalom, odokativno nekih 100+ metara.

Uz podosta upitnika uz glavnu vertikalu ostaje dosta perspektive za istraživanje. Druga ekipa (Stipe Tutiš, Dalibor Jirkal, Danijel Malenica) crtala je od 150 metara do izlaza, te se okušala u fotografiranju objekta i proizvela vrh fotografije. Uz to se preopremio ulazni dio i jedan dio dublje u jami. U jamu je dopremljen i dio opreme (tristotinjak metara užeta i mislim 15-20 karabinera s pločicama).  Neki su to obavili malo brže, neki malo sporije, pa smo na kraju svi bili u kampu negdje oko 1:30 gdje se nastavilo druženje do 4 ujutro uz sit down komičarski dvojac Stipe – Buraz.

Zoran Bolonić i Neno rekognoscirali su oko kampa i našli par objekata koje će trebati odraditi u (bliskoj?) budućnosti.

Bermuda

Ekipa za predpredakciju (Kristijan Hmura, Matea Talaja, Zrinka Matić, Tila Medenica) se u subotu rano ujutro odvojila od ostatka ekipe te se uputila od Tatekovog skloništa prema Jami Vjetrova s vrlo ambicioznim ciljem. Entuzijazam je posustao već na putu do Jame Vjetrova dok smo se vrtili u krug tražeći neka “tri kamena” koja bi trebala predstavljati svojevrstan impozantan orijentir za put ka Jami Vjetrova. No eto na Crnopcu bilo koja tri kamena izgledaju kao “tri kamena” pa to i nije neka sreća. Nakon nekog vremena pronašli smo taj stari zapostavljeni put te se uspjeli orijentirati pomoću ostataka razrušenih piljaka naših speleoloških predaka.

Nakon dolaska na Jamu Vjetrova, podijelili smo se u dvije podekipe, te brzo i efikasno napravili provjeru i popravak vanjske žice do Muda, inventuru stvari na logoru, počistili logor i bacili smeće (ne u jamu 🙂 ) te ostavili logor da strpljivo čeka svoje goste za nadolazeći logor.

Potom smo se uputili u smjeru jame radnog naziva J1 rađene dva vikenda ranije, u namjeri da kompletno istražimo i topografski snimimo objekt. Došli smo do dna na cca 82 metra dubine, te uvidjeli kako jama tu staje te perspektiva za daljnje napredovanje ne postoji. Na dnu nas je dočekao debeli sloj (skoro) živog blata te iza mala dvoranica s iznenađujuće skliskim kaskadicama na kojima  smo se pošteno izlomili. Po izlasku iz jame odlučili smo jami dati ime Bermuda s obzirom na to da je u ukupno dva vikenda njena istraživanja u nju uspjelo upasti:

– jedan crtaći pribor
– dvije pločice
– jedan fiks
– dvije rukavice
– jedna transportna vreća
– jedan milimetarski papir
– nekolicina nesretnih glodavaca

Opremila: Tila
Mjerila: Matea
Crtala: Zrinka
Raspremio: Kiki

PS. Tijekom cijelog vikenda prehodali smo ukupno 8,8 km ljutog krša. Još nas bole noge. 

Napisao/la:

Tila Medenica
Svi članci autora
Stipe Maleš
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial