U subotu ujutro 03.06.2023. Tila (voditelj), Zrinka, Mirna, Lea, Omgi (cuko) i moja malenkost okupili smo se oko Ž-a i krenuli odraditi dvije jame na području Ogulina. Obavili smo food shopping u Ogulinu i stale na prijepodnevnu kavu u Jazzbinu. Nakon kave uputile smo se u smjeru Desmerica i krenuli prema speleološkim objektima u blizini jezera Sabljaci.

Parkirali smo tik ispred table naselja Desmerica, Zrinka je pronašla top mjesto za uguziti Žombi, a zavjetrina nam je donosila super „miris“ crkotine. Otišli smo prvo provjeriti gdje se nalaze jame jer su bile u blizini ceste, pa smo kasnije pokupile opremu.

Lea, Tila i ja odlučili smo zauzeti objekt koji je imao špiljski ulaz, dok Zrinka i Mirna su se odlučile za onaj s jamskim. Zrinka i Lea su započele izvidnicu i javile kako već postoje stariji spitovi i fiksevi u oba objekta, ali ne postoje pločice. Zrinka se konzultirala s Meom koja nas je uputila u nastavak rada, odnosno izrade nacrta.

Lea, Tila, Omgi i ja ulazimo u špilju čiji se ulaz nalazi na dnu prostrane vrtače. Špilja se proteže lijevo i desno od ulaza. Na desnoj strani postoji blaga kosina zasuta glonđama između kojih su različiti metalni predmeti i smeće. Na kraju kosine je malo jezero u kojem se nalazi još smeća i pokoja guma. Lea je provjerila svaki dio špilje, Tila je radila nacrt, dok sam ja ubrala koju fotku. Po Tilinim pretpostavkama špilja je duboka oko 25 metara i oko 60-ak metara ima tlocrtne duljine. Na ovu špilju Lea je stavila pločicu okruglog broja 1950, te u ime SOŽ-a nazvali smo je – SOŽ živi vječno.

Špilja s jamskim ulazom SOŽ živi vječno 01-950
Špilja s jamskim ulazom SOŽ živi vječno 01-950 – gume u jezeru, Lea iznad jezera

Oko 15:00 sati su obje ekipe završile sa svojim objektima. Zrinka i Mirna su nas informirale da njihova jama je oko 20 m dubine te na dnu vertikale se pruža 70-ak metara horizontalno. Jamu su nazvale „Teret mužštva“  inspirirane Tilinom pričom s prijašnjeg terena iz Ogulina o našem dragom pročelniku.

Oba speleološka objekta su zagađena, dok je u našoj špilji bilo dosta metalnih dijelova, guma u jezeru i svakakvog smeće, Mirna i Zrinka su se zatekle u crkotinama s ručnim bacačem raketa aka zoljom.

Mirna topografski snima u otežanim uvjetima – jama Teret mužštva
zapakirana zolja – jama Teret Mužštva

Uputili smo se prema Žombiju kraj kojeg smo imali veliku gozbu, te svratili na pivu na terasi zvanoj Sreća gdje smo imali najbolji pogled na Đulin Ponor. U Zagreb smo se vratili oko 19:00 sati.

Na kavici iznad Đulinog ponora

Napisao/la:

Tamara Bosanac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial