Drugu godinu za redom speleolozi društava članova Zagrebačkog speleološkog saveza sudjeluju u velikoj vježbi civilne zaštite Grada Zagreba koja je održana 12. rujna 2015. na lokaciji Sveučilišne bolnice u Blatu. Prilika je to za speleologe da dokažu i pokažu svoje znanje i tehničku spremnost za aktivnosti traganja i spašavanja iz ruševina. Ponukani uspjehom prošlogodišnje vježbe, cilj ove godine je bio vježbu proširiti na veći broj ljudi, ali i uključiti sva zborna mjesta sa naglaskom na koordinaciju, komunikaciju i smjenama na samom mjestu događaja.

Zadržana je osnovna premisa vježbe od prošle godine – na širem području Grada Zagreba došlo je do potresa velikog intenziteta pri čemu je došlo do urušavanja objekta bolnice te zarobljavanja većeg broja građana, kako u urušenim i polu-urušenim etažama objekta, tako i u podzemnim i podrumskim prostorijama. Dodani element ove godine bilo je prikupljanje postrojbi civilne zaštite na svim zbornim mjestima sa ciljem koordiniranja većeg broja snaga na terenu i smjene pojedinih ekipa kao simulacija stvarnog dugotrajnijeg događaja.

Kroz nekoliko terenskih izviđanja odabrani su prošireni elementi za vježbe speleologa sa ciljem maksimalnog obuhvata objekta bolnice, ali i sa ciljem maksimalne suradnje (ukoliko je moguće) sa drugim službama na terenu. Kako je satnica vježbe bila strogo određena, u tjednu prije vježbe postavljena su sva potrebna sidrišta te je sa voditeljima pojedinih timova isprobana svaka zamišljena vježba. Možemo reći da smo tijekom izviđanja terena prilično dobro upoznali objekt, pa i naišli na nekoliko zanimljivih eksponata koje možete vidjeti u galeriji. Jedna  od pripremnih akcija iskorištena je i za izlaganje svih elemenata predstavnicima HGSS-a iz stanice Zagreb kako bi se usuglasili oko zajedničkog djelovanja na vježbi, ali i kako bi dobili savjete ili primjedbe oko zamišljenih vježbi. Kao voditelji ekipa odabrani su iskusniji speleolozi iz pojedinih društava te ravnomjerno raspoređeni prema zbornim mjestima. Nažalost to je bio i prvi odmak od realne situacije jer pripadnici nisu bili upućivani na svoja matična zborna mjesta iz jednostavnog razloga što nam je za zadanu satnicu vježbe bila potrebna maksimalna uvježbanost i ravnomjerna raspoređenost iskusnijih speleologa.

Konačni elaborat vježbi speleologa obuhvaćao je dvije vježbe koje su bile izvedene i prošle godine, a to su izvlačenje unesrećenog iz podrumskih prostorija metodom protuutega i njegovo iznošenje na improviziranim nosilima te izvlačenje unesrećenog iz podzemnih cijevi uz asistenciju HGSS-a. Novi izvedeni elementi simulirali su vertikalnu pretragu objekta kroz okno dizala uz spuštanje unesrećene osobe pomoću descendera te priječenje urušene etaže i transport unesrećenih osoba pomoću tirolske prečnice.

Kako je vježba ujedno iskorištena i za polaganje certifikata SD2 za voditelja USAR tima od strane pripadnika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, vježba je nastavljena i nakon završenog pokaznog dijela sa ciljanim završetkom u nedjelju u prijepodnevnim satima. Kako je ovaj dio vježbe bio prvenstveno namijenjen za pripadnike vatrogastva, na vježbi je ostao kao pripomoć samo jedan mješoviti tim HGSS-a i speleologa radi asistencija u pojedinim elementima traganja i spašavanja.

Iako je osnovni cilj vježbe bio uvježbavanje komunikacije i međusobne suradnje, suradnja speleologa i drugih službi je nažalost bila vrlo ograničena, a jedan od razloga tomu je vrlo gusta satnica pokazne vježbe koja nije dopuštala mnogo praznog hoda. No, osim pokaznog karaktera vježbe  razloge ovome treba tražiti i u zapovjednoj te komunikacijskoj shemi samih specijalističkih postrojbi o čemu će nadamo se biti više riječi tijekom post-festum analize vježbe.

U vježbi je sudjelovalo ukupno 20 speleologa, 10 iz SO Velebit, 7 iz SO Željezničar, 2 iz SKOL-a te 1 iz DDISKF-a, raspoređenih u 7 timova. Iz naše perspektive sve su vježbe  speleologa odrađene vrlo dobro i tečno, čak i uz određenu dozu improvizacije u trenutku kada je strogo zadana satnica vježbe dala petama vjetra. Time mislim da je pokazano kako timovi speleologa imaju svoju važnu ulogu u specijalističkim postrojbama civilne zaštite. No, iako smo na ovoj vježbi demonstrirali svoje tehničke vještine, u narednom periodu nam predstoji profiliranje speleologa prema njihovoj pravoj i realnoj ulozi u postrojbama specijalističkih postrojbi civilne zaštite , a to je rad u mračnom i tijesnom prostoru urušenih objekata. Nažalost za demonstraciju takve vrste zadataka u ovom trenutku na objektu bolnice Blato nema prave mogućnosti. Nadamo se da će vježba Blato 2016. (ako se dogodi) biti više usmjerena na provjeru rada u kompleksnim i realnim situacijama, umjesto demonstracije “moći” i predstave za građanstvo.

Napisao/la:

Dalibor Kušić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial