U organizaciji SO HPD “Željezničar”, DIK “Freatik” i SK “Samobor” u razdoblju od 12. do 19. kolovoza 2011. godine, održana je speleoronilačka ekspedicija “Cetina 2011.” Istraživanja je uz pomoć Petre Kovač-Konrad i Nenada Buzjaka vodio Vedran Jalžić. Uz navedene istraživanjima su se pridružili i članovi KTSR “Explorer” i SD “Istra” iz Labina. U istraživanjima je sudjelovalo trinaest speleoronilaca.

Sudionici istraživanja:

  • SO HPD “Željezničar”: Iva Gregl, Neven Miculinić, Vedran Jalžić
  • DIK “Freatik”: Petra Kovač Konrad, Niels Spigelenberg
  • SK “Samobor”: Nenad Buzjak, Dražen Gorički, Damir Mlinarić
  • SD “Istra”: Kardi Županić
  • KTSR “Explorer”: Gordan Horvat, Simon Burja, Boštjan Burja, Igor Herman

Speleoronilačka istraživanja na području toka rijeke Cetine provode se već dugi niz godina. Dostupni podatci o speleoronilačkim istraživanjima uglavnom se odnose na izvorišni dio rijeke Cetine i speleološke objekte kao što su izvor Glavaš, Vukovića vrelo, Gospodska špilja itd. Iako postoje saznanja o speleoronilačkim istraživanjima pritoka Cetine ti podaci samo su nam djelomično poznati. Poznato je da su neke izvore na tom području istraživali stranci – Francuzi, Švicarci, Česi (bez ishođenja potrebnih dopuštenja i bez ikakvih kontakata s domaćim speleolozima čime su prekršili speleološki kodeks i hrvatske zakone), ali konkretnih podataka nema ili nam nisu dostupni. Isto tako o istraživanjima hrvatskih ronilaca i speleoronilaca kao npr. članova SD “Špiljar” iz Splita koji su istraživali izvor Grab nema objavljenih podataka. Posljednji poznati podatci o istraživanjima datiraju iz 2006. godine kada je istraživan izvor Rumin. Istraživanja su provodili članovi DISKF-a i tom prigodom izvor je istražen u duljini od 180 metara i do 50 metara dubine.

Radi nedostupnosti konkretnih speleoloških podataka o izvorima na ovom vrlo značajnom području, pet godina kasnije pojavio se značajan interes za organizacijom sustavnih i višegodišnjih speleoronilačkih istraživanja u svrhu prikupljanja speleoloških, speleomorfoloških, geomorfoloških, geoloških, hidrogeoloških te biospeleoloških podataka za navedeno područje. Provedena su istraživanja u četiri speleološka objekta – izvora: Rumin, Kosinac, Ruda i Grab. Ukupno je istraženo oko 900 metara potopljenih kanala. Izrađeni su nacrti istraženog dijela izvora Kosinac i izvora Grab. Kosinac je istražen i nacrtan u duljini od 350 metara i do dubine od 45 metara. Istraživanja su obavljali Petra Kovač-Konrad, Gordan Horvat i Simon i Boštijan Burja, a crtanje Petra Kovač-Konrad, Nenad Buzjak, Simon Burja, Neven Miculinić i Boštijan Burja. S istraživanjima se zasad stalo na 45 m dubine u kanalu širine 7 m i visine 4 m. U izvoru je nađena Marifugia cavatica, podzemni mnogočetinaš, što je novi nalaz za ovo područje. U izvoru Grab zaronilo se do 150 metara od ulaza i do dubine od 52 metra. Istraživanja su proveli Vedran Jalžić, Petra Kovač-Konrad, Kardi Županić i Niels Spigelenberg koji su ujedno izradili nacrt. Zbog uskog ulaza gdje speleoronilac s opremom na sebi ne može proći, svaki zaron je trebalo posebno organizirati – prvo transport opreme u prošireni dio kanala te opremanje pod vodom. Sa istraživanjima se stalo na 52 m dubine na križanju dva kanala. U izvoru je uočena čovječja ribica što je prvo nalazište ove vrste za navedeno područje. Najveća dubina postignuta je u izvoru Rumin. Istraživanja navedenog objekta proveli su Dražen Gorički-Dragor i Damir Mlinarić-Deda. Usprkos lošoj vidljivosti dečki su uspješno zaronili na nevjerojatnih 103 metra dubine i prošli više od preko 330 metara duljine. Na žalost zbog vidljivosti od svega 2-3 metra nacrt nije bilo moguće izraditi.

S obzirom na postignute rezultate veselimo se nastavku istraživanja navedenih objekata koja se planiraju za sljedeću godinu. Ovim se putem želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji i istraživanjima, a posebice prof. M. Mrakovčiću što nam je omogućio korištenje istraživačkog centra u Ježevićima.

Napisao/la:

Vedran Jalžić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial