Tijekom sudjelovanja na kongresu (9-14.11.2015) o anhialinim sustavima Branko Jalžić i Petra Kovač Konrad zaronili su u cenote, potopljeni špiljski sustav Nahoch Nah Chich (na Mayanskom jeziku-Veliko ptičije gnijezdo).Uron je organizirao Efrain Chavez Solis,biospeleolog i speleoronioc, a cenote su također posjetile Ana Bakšić i Tanja Šinko (SOV).

Sustav Nahoch Nah Chich nalazi se u meksičkoj državi Quintana Roo nedaleko od grada Tulum-a. Sistem je dug oko 67 km, dio je sustava Sac Actun. Istraživanje sustava započelo je 1987. godine i maksimalna dubina sustava je 72m. U sustav se može ući kroz 36 cenote. Posebnosti speleoronjenja u Meksiku su topla voda (27⁰C) i odlična vidljivost (do 100m). Bogatstvo speleotema, ponegdje vrlo velikih dimenzija, ukazuje na naknadno potapljanje vadoznih špiljskih sustava tijekom izdizanja razine mora u poslijednjem glacijalu. U sustavu su napravljena 2 zarona. U prvom zaronu prođeno je 600 m sustava, a u drugom zaronu oko 700m, maksimalna dubina bila je 20-tak metara. Potopljeni prostor odlikuju stalaktiti raznih dimenzija i oblika te stalagnati vrlo velikih promijera. Dno je prekriveno velikim naslagama bijelih kalcintnih kristalića.  Kroz sustav postavljena je sigurnosna nit sa označenim udaljenostima od ulaza, te sa mjestima gdje je moguće uči u „sporedne“ kanale. Zbog veličine prostora dezorijentacija je jedna od velikih opasnosti. 

Cenote su poznate po posebnosti faune, te su također anhialin ekosustav. Tijekom ronjenja uočena je troglobiontna slijepa riba Tiphliasina pearsei (Dama blanca) te špiljski račić Typhlatia sp.

U prašumama Yucatanskog poluotoka postoje brojne neistražene cenote, a biospeleolozi aktivno provode istraživanja faune. Neki od problema sa kojima se susreću biolozi koji se bave zaštitom faune u cenotama su jako velika turistička eksploatacija špiljskih sustava, sa preko 300 speleoronioca dnevno. To je uzrokovalo povlačenje faune u dublje dijelove sustava, smanjenje populacija i dolazak drugih invazivnih vrsta. Lokalno stanovništvo velikom većinom živi od speleoronilačkog turizma i za sada ne postoje nikakve restrikcije u broju speleoronilačkih posjeta u cenotama. 

Možda će jednog dana speleoronjenje u Meksiku biti jednako restriktivno kao i u Hrvatskoj!

Osim cenota obišlo se dio poluotoka Baha de California te kanjon El Cobre te sjeverozapadni dio planinskog sustava Sierra Madre. U tom predjelu živi preko 60 000 Tarahumara indijanaca koji koriste polušpilje i špilje za povremeni ili stalni boravak.

Napisao/la:

Petra Kovač-Konrad
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial