Godina koja je za nama bila je iznimno važna za naš Odsjek kao i za cijelo planinarsko društvo “Željezničar”. U 2000. godini Speleološki odsjek i Alpinistički odsjek, kao i cijelo Planinarsko društvo, proslavili su 50 godina svog postojanja i intenzivnog, neprekidnog djelovanja. No, osim na proslavama, naš SO bio je aktivan i na svojoj prvenstvenoj aktivnosti, istraživanju svih tipova speleoloških objekata. Važno je napomenuti da našim sastancima iz godine u godinu prisustvuje sve više članova, posebno mladih netom svršenih školaraca, koji željno iščekuju svaki vikend i nove akcije. Izvršni odbor SO-a djelovao je u sastavu:

  • pročelnik:  Vlado Božić
  • tajnica: Vlasta Dečak
  • oružar: Siniša Jembrih
  • arhivar: Vladimir Lindić
  • knjižničarka: Mea Bombardelli
  • glavni urednik časopisa “Speleolog”: Mladen Kuhta
  • ekonom: Zoran Bolonić

 U istraživačkim akcijama tijekom 2000. g. na Visu smo posjetili i nacrtali rudnike kremenog pijeska: Veliki – duljine 380 m, Špilju od Vore dugačku 65 m, 38-metarski rudnik Tor i 15-metarski Mali rudnik kao i bunker bivše JNA u Komiži duljine 253 m, a istražili smo još jednu 20-metarsku jamu i obišli Kraljičinu špilju. U podnožju Medvednice dovršili smo nacrt tunela koji kreću iz bivše Vile Rebar, na Zakićnici su školarci našli jamu duboku oko 25 m koju su djelomično istražili, dok je na Bitoraju nađena jama koja nakon 15 m dubine sadrži snijeg i zahtijeva daljnje istraživanje. U svibnju smo se priključili logoru KS HPS na Sniježnici u Kuni konavoskoj kod Dubrovnika gdje je nastavljeno istraživanje Glogove jame do dubine 147 m i Eskulapove špilje do duljine 100 m, dok je dovršeno istraživanje i nacrt Pliješine jame duboke 175 m. Za HPM je iz špilje Aragonke tada izvađen kristal aragonita. Na Crnopcu su istražene i nacrtane: Makina jama -61 m, Vatrogasna jama -80 m, jama Bunarić -14 m, Špilj 10 m duljine i jama Bijeli potok -60 m, a istražena je i špiljica od 30tak m. Također u blizini Gračaca pronađene su još tri jame čije istraživanje slijedi. Kod Ogulina su nađene jame Klisura -22 m i Bezdan -30 m, a u njoj i trombloni.

Na Braču je kod Povlja nacrtano podzemno sklonište bivše JNA iz 1950. g. duljine 421 m i špilja-rudnik bitumena Minjera kod Škripa duljine 1074 m. Na Velebitu su s karlovačkim kolegama istražene dvije jame od -15 i -18 m te Jama na Čuki duboka 50 m, a 5-ero članova spustilo se do dna jame Olimp na -531 m, od kuda je B. Jalžić ponio žive primjerke pijavice za daljnja istraživanja. SOŽ je od 29. 7. – 6. 8. organizirao vlastiti istraživački logor na srednjem Velebitu u blizini Štirovače. Na logoru je boravilo 7 speleologa i jedan mlađi član, a tri dana se logoru priključio i Damir Basara iz SO “Dubovac”. Istraženo je ukupno 8 jama dubine od 9 do 107 m. Na Korčuli je tijekom 7. i 8. mjeseca Vladimir Lindić, uz pomoć sinova Gorana, Jadrana i Marijana, obučavao grupu blaćanskih planinara o speleološkim tehnikama i s njima istražio jamu od 15 m, a zatim su se u Prigradici spustili u jamu do 70-ak m dubine, koju je potrebno do kraja istražiti.

U Dubrovniku je topografski snimljena i fotografirana Betina špilja duljine 35 m. Uz željezničku prugu kod Plaškog istražene su i nacrtane jame od 15 i 18 m dubine. S članovima SOV-a otkriveni su novi dijelovi Markovog ponora. Na Učki je rekognosciran teren, a pronađena je jama od 7 m dubine. Na Elafitskim otocima kod Dubrovnika su istražene i topografski snimljene: Vilinska jama duboka 32 i dugačka 116 m, špilja Kominata dugačka 42 m, s dvoranom visokom čak 30 m, i još nekoliko manjih speleoloških objekata. Sa speleolozima iz “Velebita”, a na poziv kolega iz SAK Ekstrem, nastavljeno je istraživanje dosad dosta perspektivne jame Amfore na Biokovu. Istraženo je još 80 dubinskih metara jame, u čijem nastavku se pruža meandar, pa istraživanje treba nastaviti kao i na još nekim mjestima u jami. Tako sadašnja dubina iznosi 437 m, a tlocrtna duljina oko 260 m. Do bivka na dubini od 260 m, topografski ju je snimao B. Jalžić.


Kao što je već zadnjih godina tradicija, naši članovi su i ove godine bili vrlo aktivni u speleoronjenju, unatoč tome što je jedan od najaktivnijih ronilaca, Danijel Lukačić, sredinom godine odselio u SAD. U veljači su započeli brojni posjeti izvor špilji i aktivnom ponoru Rupečici u blizini jezera Sabljaci. Tako je do sada u ponoru zaronjeno do dubine 19 m i nacrtano 108 m potopljenih kanala, a nacrtan je i izvor dubok 10 i dugačak 80 m, te utvrđen spoj s još jednom jamom u blizini. Nađene su i fotografirane i čovječje ribice kojima ponor obiluje. U lipnju se radilo u izvoru Zvir kod Rijeke. Najdublje se ronilo do -53 m, topografski snimilo do -45 m, a skicirano je do -53 m i prijeđeno 100 m bočnih kanala. Podvodnom kamerom snimiljen je 15-minutni filmski materijal. Rekognosciran je izvor Une. U Gospodskoj špilji kod izvora Cetine ronili smo u zapadnom kanalu, spojili dva sifona i prošli još 50 m do dubine od 18 m; kanal se nastavlja dalje, kao i južni kanal. U špilji Miljacki 4 preronjen je sifon i otkriven dolazni kanal dugačak 50 m te se stiglo do prirodnog otvora. Ronjeno je i u špilji Živoj vodi na Hvaru, a dio je nacrtan. U Milića špilji kod Obrovca istražili smo 300 m kanala i topografski snimili 60 m u nizvodnom dijelu.


Prošle smo godine posjetili velik broj već istraženih speleoloških objekata, neke od njih, iako ne jako udaljene, posljednjih godina ipak podosta zanemarene. Najčešće se, kao i dosad, išlo u nama najbližu i vrlo omiljenu špilju Veternicu, 12 puta, no krajem godine započeli su intenzivni odlasci u najudaljenije djelove špilje da bi se otkrili još nepoznati ili pak “izgubljeni” dijelovi i upotpunio nacrt. U Rokinu bezdanu kod Jezerana odlazili smo šest puta, a u njoj su primijećene i fotografirane vrlo brojne čovječje ribice. Obilazili smo i Jopićevu špilju kod Krnjaka, Draginu špilju kod Trošmarije (50 m), na Medvednici Polušpilju pod slojem, jamu Vrapčanku i još jednu omanju jamu te Jamu bijele sige. Nju je posjetila spel. škola, koja je išla i u jamu Mandelaju kod Oštarija, špilju Kotlušu, Gospodsku i Rudelića špilju kod izvora Cetine, te jamu iznad Hajdove hiže. Bili smo i u Hajdovoj hiži kod Skrada, u Maloj i Velikoj Kicljevoj jami u kojoj je nađen sanduk pun bombi, zatim u Špilji pod Gromačkom vlakom. Na Velebitu smo posjetili Vrtlinu jamu i Klementinu I. Bili smo u Modrić špilji kod Rovanjske, sustavu Matešićeva-Popovačka špilja kod Slunja, Zagorskoj peći i Bocinoj jami kod Ogulina, ulaznom dijelu Đulinog ponora, špiljama u kanjonu Kamačnika, jami Čampari na Cresu, Špilji u kamenolomu Tounj i izvoru Rudnice kod Kukača, Kraljevskoj jami (-145 m) na Hvaru te špilji Klokot kod Bihaća. U Buškom blatu M. Kuhta kontrolirao je stanje u osam kaverni ispod akumulacije. U prosincu je 30-ak članova SOŽ-a, SOD-a i SDK-a posjetilo jamu Balinku (-288 m). Biospeleologijom smo se bavili u izvor-špilji Zali kod Bistraca u blizini Tounja kao i u špiljama u okolici Dubrovnika: kaverni u tunelu kod Omble, špilji u Konavoskom polju, na izvoru Omble i Vilinoj špilji. U Istri smo, kod Sv. Lucije u blizini Vodnjana, tražili vodu u jamama dubine 70 m, 80 m i jami St. Vincenzo od 100 m. Naš član Bruno Puharić, koji živi na Pagu, tijekom godine je površinski i podvodno rekognoscirao, te fotografirao nađene objekte, a s učenicima je posjetio špilju Šipurinu na otočiću Maunu, te za boravka u Rijeci obišao Zametsku špilju na Zametu.


Od turističkih speleoloških objekata posjetili smo špilju Vranjaču, Baračeve špilje kod Rakovice (otvorene još 1892. g.), Vilinske jame kod Samobora, špilju Vrlovku kod Ozlja, špilju Svetinju i Cerovačke špilje kod Gračaca, jamu Vrtlinu na Velebitu, jamu Baredine kod Poreča, špilju Šipun kod Cavtata, Markovu špilju i Vindiju u Zagorju, rimski vodovod Talijanovu bužu kod Novalje, sve špilje na Plitvičkim jezerima, tunel Sveti Rok, bunkere u NP Paklenica i rudnik Zrinskih kod “Grafičara”. M. Kuhta posjetio je u Španjolskoj špilju Cueva di Santa Mamigno koju se može obići jedino uz posebnu dozvolu.
Puno smo planinarili, najviše po Medvednici, Samoborskom gorju i Žumberku, zatim Paklenici, Bitoraju i kod izvora rijeke Čabranke u Gorskom kotaru, a izvan Hrvatske po Mariborskom Pohorju, u NP kod Leipziga u Njemačkoj, Dolini Voje, slapu Savici, Triglavskim jezerima, Mojstrovki, Prisojniku i Slemenu.
Penjali smo na Kleku, Oštrcu i u Paklenici, vježbali na Tunelu kao i na Gorskom zrcalu (7 puta). Speleološke tehnike primijenili smo i kod prstenovanja bjeloglavih supova na Cresu.
U srpnju je Svjetlan Hudec kao član ekspedicije u čast 50 godina HPD Željezničar osvojio 5633 m visok Elbrus na Kavkazu, najviši vrh Europe.


Naša 4 člana GSS-a (3 spasavaoca i 1 pripravnik) dežurali su na Sljemenu, sudjelovali na vježbama na Velebitu, Gorskom zrcalu, Tunelu, Kleku i Sljemenu, skijali u Francuskoj, te prisustvovali proslavi 35. godišnjice stanice GSS Ogulin i natjecanju u vožnji akije 11. i 12. 3. na Bjelolasici.


Na prvenstvu Hrvatske u speleološkoj orijentaciji 23 – 24. 9. natjecali su se Nela Bosner i Leo Sarajčić i zauzeli 9. mjesto u konkurenciji 15 ekipa, ali pronašavši svih 10 kontrolnih točaka.
Sudjelovali smo i na raznim seminarima i kongresima i to 18 – 20. 2. na seminaru o crtanju speleoloških objekata na Malačkoj, 21 – 24. 4. sudjelovali su B. Jalžić, A. Novosel i G. Polić u Francuskoj na seminaru o spašavanju i prevenciji speleoronilačkih nesreća, 13. – 14. 5. bili smo na seminaru o samospašavanju u Paklenici. U svibnju su M. Kuhta i A. Novosel referirali o ronjenju vrulja u Žrnovnici na 2. geološkom kongresu u Cavtatu. V. Božić je na ALCADI-ju (u Zadru od 23. do 28. 5.) održao predavanje “Antičke legende o špilji Šipun u Cavtatu”. Od 15 – 18. 9. V. Božić je na Simpoziju o umjetnom podzemlju u Starigrad-Paklenici imao referate o bunkerima bivše JNA na Braču i Visu, o špilji Svetinji kod Gračaca i rimskom podzemnom akveduktu – Talijanovoj buži u Novalji, o kojoj je B. Puharić, također sudionik skupa, opširnije govorio za posjeta sudionika simpozija Novalji. 1. – 5. 11. održan je već tradicionalni godišnji skup speleologa cijele Europe, ponajviše Talijana, ovaj put pod nazivom Bora 2000. u nama vrlo bliskom Trstu. Stoga je skup pohodilo 11 članova SO-a. Danu speleologa Hrvatske (24. – 26. 11.) prisustvovalo je 15-ero naših članova. Dodajmo još da je A. Novosel od 13. – 16. 4. na tečaju za instruktore ronjenja stekao taj naziv.


Ova godina je iznimna i po tome što je Odsjek organizirao čak dvije speleološke škole. Tako je proljetnu školu u trajanju od 29. 3. do 4. 5. pod vodstvom instruktora Vladimira Lindića završilo 16-ero polaznika, a na završnom izletu na Cetini okupilo se čak 30 članova. Jesensku školu od 11. 10. do 23. 11. vodio je instruktor Mladen Kuhta, a uspješno ju je prošlo 10-ero školaraca.
U radu KS HPS Odsjek je i ove godine sudjelovao te bio prisutan na sva 4 sastanka. Voditelj Vodičke službe po špilji Veternici bio je do travnja Juraj Posarić, kao i dosad. Zatim je inventar špilje, koji je čuvao od 1985. g, predao javnoj ustanovi “Park prirode Medvednica” zbog službene dužnosti koja je nespojiva s takvom djelatnošću. Potkraj godine na špilji je promijenjena brava i obustavljene su sve posjete, pa je tako već tradicionalni Božićni koncert koji upriličuje Renesansni ansambl “Vatroslav Lisinski” ove godine održan 3. 12. na platou ispred špilje, a ne u njoj.


Speleolozi “Željezničara” tijekom godine su pohodili, ali i organizirali razne izložbe, predavanja i proslave vezane uz speleološku djelatnost. Tako je 19. 1. u knjižnici Medveščak prezentirana knjiga Vlade Božića “Speleološki turizam u Hrvatskoj”, a za knjigu i speleologiju zanimanje su pokazali i televizijski i radijski novinari. 22. 1. održana je svečana proslava 50. obljetnice osnutka našeg Društva, na kojoj su bile izložene brojne atraktivne fotografije s istraživanja. Tim povodom pripremljen je i Zbornik koji sadrži i dio o 50 godina djelovanja Speleološkog odsjeka. Tom prigodom brojni su članovi dobili priznanje Društva, a Zorka Šafar-Gruden i Srećko Božićević plaketu HPS-a, te Vladimir Lindić i Mladen Kuhta Zlatni znak HPS-a. M. Bombardelli prisustvovala je 4.-6. 2. proslavi 90 godina speleologije u Splitu i 75 godina špilje Vranjače. U siječnju smo s kolegama iz Radićeve proslavili 50 godina djelovanja PDS “Velebit”. Na Cresu je Damir Lovretić postavljao izložbu o Meraškoj jami i jami Čampari u Eko centru Beli koja je otvorena 26. 5. Na izložbi Mineral EXPO 2000, u Klovićevim dvorima 20. i 21. 5. bila je postavljena izložba naših fotografija, a V. Božić održao je predavanje o mineralima u špiljama. U Kninu je 12. 6. otvorena izložba “Sige” koju su postavljali B. Jalžić i D. Lacković (SOV). 28. 3. održana je godišnja skupština Speleoronilačkog društva, a 13. 11. Biospeleološkog društva, čiji su članovi mahom Željezničarovi speleolozi. Izvan Odsjeka je V. Božić održao 9 predavanja s temama iz područja speleologije. U špilji Veternici priredili smo 30. 9. Speleološki događaj “Zbilje Špilje” u čast 50 godina SOŽ-a, a s namjerom da sve zainteresirane upoznamo sa speleološkom djelatnošću, špiljom Veternicom i radom našeg Odsjeka, a posebno da mladim ljudima približimo našu speleološku školu.


Povodom 50-te obljetnice SO-a održana je svečana sjednica 6. 5. na kojoj se okupio velik broj starih i novih članova, naših planinara te prijatelja i simpatizera Odsjeka. Kroz kratki pregled podsjetili smo se na djelovanje Željezničarovih špiljara od osnutka 4. 5. 1950. pa sve do današnjih dana, a zatim su dodijeljene zahvalnice, priznanja i 9 plaketa najzaslužnijim članovima. Uz to su proglašeni i novi počasni članovi. Pripreme za proslavu su počele nekoliko mjeseci prije, pa smo tako svakog utorka imali radne akcije. Izdali smo poseban broj časopisa “Speleolog” te jubilarnu kuvertu i žig, koji su podijeljeni svim prisutnima na proslavi. Uredili smo odsječke prostorije i stubište, a posebno muzej stare opreme i speleoloških nalaza, jedinstven u Hrvatskoj. Postavljena je izložba fotografija na 7 panoa koji će trajno krasiti stubište.


Tijekom 2000. oprostili smo se od nekoliko naših članova: Beatrice Đulić, Janka Debeljaka i Milorada Zagorca – Ziga.
U prostorijama Odsjeka protekle smo godine čak 31 puta prikazivali dijapozitive s naših izleta. Održali smo 7 sastanaka Izvršnog odbora i 51 redovan sastanak, na kojima je prisustvovalo 1154 člana i 132 gosta ili u prosjeku 23 člana i 3 gosta. Članstvo čine 59 redovnih i 13 počasnih članova, od toga su 7 instruktori speleologije, 9 je speleologa, 40 speleologa pripravnika i 6 speleologa suradnika. Četiri člana su ujedno i članovi GSS-a i to tri spašavatelja i jedan pripravnik. Među speleoroniocima je jedan instruktor, jedan je ronilac s 3 zvjezdice i jedan s dvije, a tri ih ima jednu zvjezdicu. Dva su člana dio godine provela na odsluženju vojnog roka u HV-u.

Napisao/la:

Vlasta Dečak
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial