Tijekom 2001. god. SO je bio aktivan na svim područjima koja imaju ikakve veze sa speleologijom, od posjeta i istraživanja speleoloških objekata, pa do izletničkih šetnji i rekognosciranja. Kako je početkom godine odlučeno da bi trebalo pomladiti članove izvršnog odbora, za ovu godinu izvršni odbor čine:

  • pročelnik: Dražen Kunović
  • tajnica: Martina Borovec
  • oružar: Robert Dado
  • arhivar: Milivoj Uroić
  • knjižničarka: Mea Bombardelli
  • gl. urednik “Speleologa”: Mladen Kuhta
  • ekonom i blagajnik: Zoran Bolonić
  • šanker: Tomislav Uzun

Mislili smo da Odsjek s izvršnim odborom u ovom sastavu neće baš najbolje funkcionirati, no uspjeli smo iznenaditi sami sebe i uspješno završiti prvu godinu vladavine. Brojnim i raznovrsnim djelatnostima SO je ispunio očekivanja i prošlogodišnji plan još i upotpunio neplaniranim akcijama. Kao što je od prije poznato, SOŽ već duži niz godina radi na južnom dijelu Velebita u predjelu Crnopca, sa ciljem da obradi to područje. Nažalost, taj teren je dosta nepristupačan, pa istraživanja ovise o većem broju ljudi i višednevnom boravku. Najveće istraživačke akcije imali smo na Crnopcu sa čak tri logora i jednim vikend posjetom. 21 objekt je potpuno obrađen, a dio nacrta je i arhiviran. Zbog nedostatka opreme ostale su tri jame nedovršene: Sustav jama Mrsina, Jama Kokica i Jama Karijes. U MFJ Perspektivi smo zastali s istraživanjem zbog velike količine leda koji se odronjavao. Najdublja i nedovršena jama je MFJ Perspektiva sa 120 m, a odmah iza nje su i ostale tri jame, koje ćemo završiti 2002. godine uz malo otpucavanja i klesanja. Najzanimljivija je Špiljareva špilja u kojoj je u stropu uklesan natpis 1915, a pronađeni su i ostaci stakla, ognjišta, ali ne i kostiju. Osim toga, pronašli smo još barem dva puta toliko objekata, a ima ih još, što nam daje poticaj za daljnja istraživanja. Tokom godine ukupno je istraženo 30-ak objekata, od kojih su većina jame. Najčešće smo posjećivali špilju Veternicu, čak 16 puta, od kojih su najznačajniji bili posjeti Željezničarskom kanalu, najudaljenijem kanalu Veternice. Tokom godine smo posjetili 82 objekta koji su registrirani na sastanku, a možemo dodati još 10-20 onih koji nisu spomenuti.


Zahvaljujući Branku i Vedranu Jalžiću, u suradnji s drugim klubovima Odsjek je bio aktivan u speleoronjenju. Ronjenjem je istraženo više stotina metara kanala, te su postignuti veliki rezultati kao u Milića špilji, gdje je pronađen drugi ulaz, koji je odavno zatrpan. Ronili smo u izvoru Bakovcu, Glavašu, Rupečici, jami Čampari i Penzinovoj jami, te na otoku Mljetu. Odsjek je također sudjelovao na mnogobrojnim seminarima, skupovima i izložbama. U inozemstvo smo išli na međunarodne skupove, pa tako i u Španjolsku na Cost 2000 – hidrološki sajam, u Brazil na speleološki i biospeleološki kongres, na kojem su članovi odsjeka prikazali tri kratka filma: Modrič špilja, Duboke jame na Velebitu i Podzemni tok rijeke Dobre. U studenom je u Seravezzi u Italiji održan već tradicionalni speleološki skup na kojemu su prisustvovali i naši članovi. U Hrvatskoj je Odsjek prisustvovao na seminaru o postavljanju jama na Bijelim stijenama, te na seminaru o crtanju spel. objekata na Malačkoj. Na drugom skupu speleologa Hrvatske u Ozlju Odsjek je izložio dva panoa sa slikama, a Vlado Božić je predavao o rudniku Minjeri.


Od 19. do 21. listopada je trajalo 2. prvenstvo Hrvatske u speleološkoj orijentaciji, na kojem su ekipe SOŽ-a osvojile 4., 6. i 8. mjesto. 5. i 6. svibnja u Zagrebu je trajao 3. međunarodni sajam minerala i fosila Mineral expo, na kojemu je Odsjek postavio izložbu fotografija iz špilje Veternice.


Od 10. 10. do 22. 11. je održana speleološka škola sa 10 polaznika, od kojih je 9 uspješno završilo školu. Tokom 2001. bilo je u Odsjeku i društvenih iznenađenja, tako i dvije novorođene curice i jedna svadba. Sve u svemu, 2001. je završila s pozitivnim rezultatima, koje se nadamo premašiti 2002. godine, za koju smo svašta nagurali u godišnji plan!

Napisao/la:

Martina Borovec
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial